Viem, prečo vtáčik v klietke spieva
E-kniha

Kniha radostná i bolestná, tajomná a nezabudnuteľná ako samotné detstvo. Kniha Viem, prečo vtáčik v klietke spieva zachytáva túžby osamelých detí, brutálnosť bigotnosti a zázrak... Čítať viac

Vydavateľstvo
Inaque, 2022
256 strán
4-5 hodín čítania

Kniha radostná i bolestná, tajomná a nezabudnuteľná ako samotné detstvo. Kniha Viem, prečo vtáčik v klietke spieva zachytáva túžby osamelých detí, brutálnosť bigotnosti a zázrak slov, ktoré môžu napraviť svet... Čítať viac

  • PDF EPUB MOBI
  • Slovenčina

12,90 €

Ihneď na stiahnutie
Ako čítať e-knihy?

Naši škriatkovia odporúčajú

Viac o e-knihe

Kniha radostná i bolestná, tajomná a nezabudnuteľná ako samotné detstvo. Kniha Viem, prečo vtáčik v klietke spieva zachytáva túžby osamelých detí, brutálnosť bigotnosti a zázrak slov, ktoré môžu napraviť svet.

„Nikto ťa nebude nútiť rozprávať – asi by to ani nikto nedokázal. No daj na moje slová: jazyk je spôsob, ktorým ľudia komunikujú so svojimi blížnymi, a jedine jazyk nás odlišuje od nižších živočíchov.“ Bola to pre mňa úplne nová myšlienka a potrebovala som čas, aby som si ju poobracala v hlave.
„Tvoja stará mama hovorí, že veľa čítaš. Pri každej príležitosti. To je dobre, ale nestačí to. Slová znamenajú viac ako to, čo sa z nich dostáva na papier. Len ľudský hlas im vie vštepiť odtienky hlbšieho významu.“
Čítať viac
Originálny názov
I Know Why the Caged Bird Sings
Počet strán
256
Rok vydania
2022
Edícia
Pandora
Naše katalógové číslo
1629551
Jazyk
slovenčina
Preklad
Pôvod
Spojené štáty
Vydavateľstvo
Inaque
Kategorizácia

Našli ste nepresnosti? Dajte nám, prosím, vedieť!

Nahlásiť chybu

Máte o knihe viac informácií ako je na tejto stránke alebo ste našli chybu? Budeme vám veľmi vďační, ak nám pomôžete s doplnením informácií na našich stránkach.

Hodnotenia

4,7 / 5

9 hodnotení

7
1
1
0
0

Ako sa páčila e-kniha vám?

Recenzie čitateľov

Peťka
Neoverený nákup
22.3.2023
Šup sem šup tam
Tento príspevok prezrádza dôležité momenty deja, preto je skrytý, aby sme Vám nepokazili pôžitok z čítania.
Po knihe som siahla najmä skrz názvu, trochu z popisu a s myšlienkou - necháme sa prekvapiť.
Čítala sa celkom ľahko, aj keď autorka opisovala ťažšie životné situácie než si ktokoľvek z nás dokáže predstaviť. A možno práve preto som knihu stále odkladala na “neskôr”, hoc ma aj zaujímalo, ako to celé dopadne. Prvá polovica knihy - detstvo v Arkansase, je opisovaná krásne, s emóciami a od jej sťahovania zrazu všetkými dôležitými udalosťami preletela sťa víchor. Príklad - opis šiat ušitých jej starkou bol detailný a viem, že z nich mala radosť, a to, že ju znásilnili ako dieťa… “áno, toto sa mi stalo, dalo sa to asi čakať, ideme ďalej”…napätie vzrástlo najmä ku koncu a s ním zároveň vzrástla rýchlosť deja….ja osobne by som určite chcela vedieť o daných životných momentoch viac. Dopriať im dostatočný čas a hĺbku tak ako si zaslúžia….
Čítať viac
2.1.2023
Výborné
Tuto autobiografiu som si dala ako doplnok ku knihe Kasta. O Mayi Angelou som dovtedy len pocula a letmo tusila, kto to asi je. Malokedy ma v autobiografiach bavili casti o detstve a dospievani ale toto je iny level opisu prihod.
Zacina to veselo az kym neprisla kapitola o znasilneni v mladom veku a to som si musela dat pauzu a vratit sa ku knihe neskor. Musela som si dat prestavku, tak ako sa aj Maya odmlcala a uzavrela a jej detstvo sa nejako skor skoncilo.
Potom vsak nastupi opat veselsia cast knihy a konci dospievanim. V knihe sa nedozvieme o knihach, ktore Maya napisala ale su tam opisane ciny a zazitky, ktoré ju formovali a ich posolstvo a jej odhodlanost maju co odkazat ludom. A su napisane fantastickym jazykom- bez prikraslenia, obcas so sarkazmom, ironiou, vtipne a pohotovo.
Čítať viac
30

Prečítam všetko čo si ku mne nájde cestu. :-) Okrem kníh sa vo voľnom čase sa venujem bylinkám a prírodnej terapii.

Silvia Jágriková
Overený zákazník
11.10.2022
Debut autobiografických memoárov umelkyne a bojovníčky za ľudské práva Mayi Angelou, vyšiel v našom preklade poprvýkrát a v krásnom prevedení.
Viem, prečo vtáčik klietke spieva (1969) zachytáva jej život do veku 17 rokov. Je o detstve, dospievaní jeho radostiach aj bolestiach a hlavne je svedectvom náročnej doby v ktorej toto dievčatko žilo.
Samozrejme, nie je to len pozlátko poézie, čím sa táto kniha môže pýšiť. Maya sa nevyhýba témam ako predsudky, násilie, rasizmus, detská osamelosť a chudoba. Podáva ich priamo a živo.
Táto silná kniha vyvolá hlbokú emocionálnu reakciu a je na zamyslenie. Dielo sa stalo obľúbenou americkou klasikou po celom svete.
Myslím, že Maya poskytla množstvu ľudí, predovšetkým žien, ktoré si prežili podobné hrôzy, veľkú dávku opory a vedomie, že si tým nemusia prechádzať samé.
Stavím sa, že žiadna z nás by si nechcela obliecť jej čiernu kožu (hlavne v tej dobe v ktorej žila) zatiaľ, čo ona snívala, že jedného dňa sa zobudí v koži bielej princeznej...
Čítať viac
15

Ako najlepšie začať svoj deň ? V posteli s dobrou knihou a čajom :) Nie vždy sa to dá, preto čítam, kde môžem :) •na instagrame píšem tiež o knihách, ak by ste sa chceli pozrieť @sue_knihomilka

Zuzana Hermanová
Overený zákazník
25.8.2022
Výnimočná kniha, výnimočná Maya
Maya Angelou, americká poetka, autorka memoárov, aktivistka za občianske práva, herečka, scenáristka, režisérka a producentka divadelných hier a filmov a prvá černoška, ktorá začala riadiť sanfranciskú električku. Tak veľa schopností v jednej žene! Maya Angelou rozhodne stojí o vašu pozornosť.

Dôvtipná a inteligentná. Jej príbeh začína od jej troch rokoch, keď musela spolu so svojím bratom Baileyim pricestovať k starej mame a strýkovi do mestečka Stamps, Arkansas. Išlo o perfektne segregované mesto, v ktorom černošské deti neverili, že bieli ľudia naozaj existujú. Ako vedia vedľa seba fungovať - nevedomá väčšina spoločnosti s vedomou menšinou. Spolu s bratom zažívali situácie, ktoré by deti pre zdravý vývin zažívať nemali.

Niekedy je život pre nás veľkým rizikom, Maya to nemala ľahké. Presuny medzi babkou a rodičmi, znásilnenie v ôsmich rokoch jej otčimom, rasistické predsudky… U babky prevládala prísna výchova, na druhej strane ich babka bola láskavá ako len vedela byť.

Čo takéto deti asi prežívajú ? Zrada. Nechcené deti. Samota. Silná túžba, aby ju mal niekto rád. Aby ju mal rád ako Marguerite Johnsonovú. Ona to však zvládla ! Síce bolo veľa nepríjemných chvíľ, bola však odhodlaná, cieľavedomá a láskavá. Dovolím si tvrdiť, že na danú dobu naozaj klobúk dole pred ňou. Ak vás moje slová a téma knihy zaujali, neváhajte sa začítať. Stojí za to.

•Potom prišla bolesť. Vlámanie, invázia, keď sa aj samy zmysly roztrhnú na kusy. Akt znásilnenia spáchaný na osemročnom tele je akt, keď sa ihla poddá, lebo ťava neustúpi. Dieťa sa poddá, lebo telo ustúpi a myseľ násilníka ustúpiť nemôže.
Čítať viac

Vydavateľstvo Inaque

Čítať viac

„Čo je lepšie? Jedna skutočná krásna ruža, ktorá už síce povädla, ale na ktorú sa nikdy nezabudne, alebo vábivá náhrada, ktorá sľubuje, že vydrží naveky?“

Nevesta z Ivy Greenu - Julie Klassen, 2020
Nevesta z Ivy Greenu
Julie Klassen