Vysněná smrt
E-kniha

Satirický román Vysněná smrt Leeny Krohnové patří k filozoficky nejambicióznějším počinům finsky psané prózy posledních desetiletí. Odehrává se v dystopickém světě, kde si... Čítať viac

Vydavateľstvo
Dokořán, 2021
240 strán
3-4 hodiny čítania

Satirický román Vysněná smrt Leeny Krohnové patří k filozoficky nejambicióznějším počinům finsky psané prózy posledních desetiletí. Odehrává se v dystopickém světě, kde si člověk může zaplatit designovou smrt na míru... Čítať viac

  • PDF EPUB MOBI
  • Čeština

6,49 €

Ihneď na stiahnutie
Ako čítať e-knihy?

Naši škriatkovia odporúčajú

Viac o e-knihe

Satirický román Vysněná smrt Leeny Krohnové patří k filozoficky nejambicióznějším počinům finsky psané prózy posledních desetiletí. Odehrává se v dystopickém světě, kde si člověk může zaplatit designovou smrt na míru, když ho omrzí žít, nebo naopak investovat do vidiny věčného života. Nespavostí trpící anestezioložka Lucia pracuje v ústavu jménem Vysněná smrt a současně v takzvané Mrazírně. První instituce nabízí zajištěným lidem "gurmánskou smrt", kdežto klienti Mrazírny si nechávají zmrazit těla s vírou, že věda v budoucnu najde lék na nevyléčitelné nemoci i smrtelnost.

Odtažitá lékařka se setkává s řadou zvláštních případů od problémových outsiderů a psychicky nemocných jedinců přes provinilce až po nešťastníky, které zkrátka zklamal svět. Všímá si také podivných událostí ve městě: plíživé pandemie náhlé staroby i zvláštního přírodního úkazu, kterému lidé říkají "zimní čmelák." Magickorealistický text hledá odpověď na otázku, jak se vyrovnat s absurditou života i nenaplněnými sny, jak si uchovat zdravý nadhled ve světě přesyceném reklamou a nespravedlností a jak s grácií stárnout, ať už je vám pětadvacet, padesát nebo sto let. Kniha vychází s podporou FILI - Finnish Literature Exchange
Čítať viac
Originálny názov
Unelmakuolema
Počet strán
240
Rok vydania
2021
Naše katalógové číslo
1673917
Štýl
humorný
Jazyk
čeština
Preklad
Pôvod
Fínsko
Vydavateľstvo
Dokořán
Kategorizácia

Našli ste nepresnosti? Dajte nám, prosím, vedieť!

Nahlásiť chybu

Máte o knihe viac informácií ako je na tejto stránke alebo ste našli chybu? Budeme vám veľmi vďační, ak nám pomôžete s doplnením informácií na našich stránkach.

Hodnotenia

4,0 / 5

1 hodnotenie

0
1
0
0
0

Ako sa páčila e-kniha vám?

Recenzie čitateľov

4.11.2021
"Bojím se, jakých zázraků umělá inteligence a přirozená hloupost dosáhnou, jakmile se jednoho dne spojí..."

Ufff, tak toto bol skutočne literárny zážitok. A mňa len mrzí, že si knihu neprečítam vo fínčine a nepoznám všetko kultúrne a spoločenské pozadie, ktoré autorka do textu vložila, pretože proste Fínsko je pre mňa srdcová záležitosť, no väčšine čitateľom to bude asi jedno, naviac je tam poznámka prekladateľky, tak aspoň ďakujem Eme C. Stašovej za skvelý preklad (a možnosť si prečítať knižku ešte pred vydaním). Je poznať, že je to jej srdcová záležitosť a na preklade si dala skutočne záležať.

O čom to je? To sa veľmi ťažko vysvetľuje. Strieda sa tam viacero tém, krátke kapitoly sú skvelé a rôzne, je to vážne i vtipné, divné i poučné, o smrti i o živote, o snoch i realite, skutočné i dystopické. Síce nebola nijak upresnená doba, ale moderná spoločnosť sa tam premietla do akejsi blízkej budúcnosti. Autorka sa s dejom pekne pohrala, občas si robila srandu, občas chcela poukázať na našu spoločnosť, správanie, vývoj, kultúru. Občas som krútila hlavou a občas prikyvovala. Vysněná smrt mi dala zabrať pár večerov, ale bolo to čítanie, ktoré síce vyžadovalo plnú pozornosť, no ten čas som mu rada venovala. Ostali mi v hlave nejaké otázky a knihe sa podarilo vyvolať množstvo rôznorodých pocitov. Rozhodne je tam ale zamyslenie nad životom a smrťou. Najmä smrťou!

Nie je to najlepšia kniha z poslednej doby, na to čítam až príliš veľa (výborných) kníh. No je to jedna z tých, na ktoré sa nezabúda ani po dlhšom čase. Teda ak čítate s otvorenou mysľou a ste pripravení na čokoľvek. Rovnako tak to ale pre vás môže byť nepochopiteľné a budete chcieť čo najrýchlejšie zabudnúť. Ak máte slabosť pre fínske či akékoľvek iné podivno, tak toto je jasné must read, i keď úplne do tej škatulky nezapadá, v určitých kapitolách sa mu približuje. Vychádza o pár dní v Dokorán a ak sa nebojíte vykročiť mimo svoj bežný žáner, venujte jej pár hodín.

“Pokaždé, když člověk utrpí srážku s realitou, připadá mu neuvěřitelná a nemyslitelná, uvažovala Lucia. Realita pro člověka není.”
Čítať viac

Vydavateľstvo Dokořán

Čítať viac

„Nemusíš to všetko pochopiť. Len buď so mnou.“

Chatrč - William Paul Young, 2009
Chatrč
William Paul Young