Malé Vianoce - Michaela Rosová, Koloman Kertész Bagala, 2014

4,90 €

Pri nákupe nad 49 €
poštovné zadarmo
Čítaná
Malé Vianoce - Michaela Rosová, Koloman Kertész Bagala, 2014
Čítaná
Malé Vianoce - Michaela Rosová, Koloman Kertész Bagala, 2014

Malé Vianoce
Čítaná

Novela zo súčasného slovenského vidieka Malé Vianoce je treťou knihou prozaičky Michaely Rosovej. Debutovala románom Hlava nehlava (2009, prémia Román 2006). Jej druhá kniha... Čítať viac

Vydavateľstvo
Koloman Kertész Bagala, 2014
104 strán
1-2 hodiny čítania

Novela zo súčasného slovenského vidieka Malé Vianoce je treťou knihou prozaičky Michaely Rosovej. Debutovala románom Hlava nehlava (2009, prémia Román 2006). Jej druhá kniha Dandy (2011) bola vo finále ceny Anasoft litera. Čítať viac

  • Pevná väzba
  • Výborný stav
  • Slovenčina
7,00 €

4,90 €

-30 %
Na sklade
Posielame ihneď

Čítané knihy nám môžete poslať aj vy!

Pošlite nám svoje prečítané knihy a získajte poukážku na nákup.

Vyskúšať Knihovrátok

Naši škriatkovia odporúčajú

Mami, oci, som online - Petra Arslan Šinková, Fortuna Libri, 2023
Malé Vianoce - Michaela Rosová, Koloman Kertész Bagala, 2014
4,90 €

Viac o knihe

Novela zo súčasného slovenského vidieka Malé Vianoce je treťou knihou prozaičky Michaely Rosovej. Debutovala románom Hlava nehlava (2009, prémia Román 2006). Jej druhá kniha Dandy (2011) bola vo finále ceny Anasoft litera.

Malé Vianoce

Mišovi predkovia sídlili v tejto a okolitých dedinách odnepamäti. Mnohí nosili priezvisko Podolan, ale keďže ich bolo veľa, priliepali im k menám rôzne prívlastky a názvy, buď podľa miesta bydliska, alebo podľa povolania. A tak bol už Mišov pradedo prekrstený na Zámečníka. Remeslo sa zdedilo ešte po dve generácie, až napokon šťastne vyhynulo u najstaršieho pravnuka, u Miša samotného. Hoci treba priznať, že i on vie otvoriť hocijakú zámku, aj keby pri sebe trebárs nemal viac než jedno špáradlo alebo dokonca obyčajnú náušnicu, ako to bol predviedol pred tridsiatimi rokmi, keď sa ako chlapec takto vlámal do pivnice starých Brunovských, kde uchovávali poklad, nekonečné množstvo nekonečne starej jabĺčkovice. Stalo sa to počas dožinkových slávností. V rámci všeobecnej rozjarenosti by si to nikto nebol všimol, ale Mišo sa napokon priznal sám. Otec ho zmlátil a ktovie prečo sa pritom chápavo usmieval. Matka, silne nábožensky založená, to prijala so zvyčajným pokojom: „Boh to tak chcel.“ Boh bol ináč milostivý, nadelil jej štyroch synov. Prvých troch pomenovala po archanjeloch, iba príchod štvrtého ju prekvapil, z nedostatku lepších nápadov ho nechala pokrstiť René. K tomuto bratovi mal Mišo vždy najbližšie. Nie že by ich boli spájali nejaké spoločné záujmy, len mu ho akosi vždy nevdojak bolo ľúto. Akiste aj pre to strašné meno.

Čítať viac
Počet strán
104
Väzba
pevná väzba
Rozmer
110×149 mm
Hmotnosť
128 g
Rok vydania
2014
Naše katalógové číslo
1418535
Jazyk
slovenčina
Pôvod
Slovensko
Vydavateľstvo
Koloman Kertész Bagala
Kategorizácia

Našli ste nepresnosti? Dajte nám, prosím, vedieť!

Nahlásiť chybu

Máte o knihe viac informácií ako je na tejto stránke alebo ste našli chybu? Budeme vám veľmi vďační, ak nám pomôžete s doplnením informácií na našich stránkach.

Hodnotenia

4,5 / 5

2 hodnotenia

1
1
0
0
0

Ako sa páčila kniha vám?

Recenzie čitateľov

39

Som mama malej slečny, s ktorou rady čítame. Snažím sa na IG písať svoj názor na mnou čítané knihy formou recenzií. Pri knihách si výborne oddýchnem, len keby toho času bolo viac :)

Beáta Kiselová Bileková
Overený zákazník
26.12.2021
Skvelé
V tejto novele nás autorka zavedie na súčasný vidiek a priblíži nám starosti, radosti a život obyčajných ľudí. Venuje sa problematike starnutia a túžby po blízkosti aspoň niekoho, nakoľko samota je smutná a frustrujúca, avšak nie všetci pre to chcú niečo urobiť a ostávajú vo svojom svete. Za prototyp chudoby si autorka vybrala Cigánov, menšinu, ktorá tiež má svoje túžby, ktoré sú priblížené najmä prostredníctvom detí. V tejto knihe nejde o Vianoce, i keď sa často spomína číslo 4, ale nie ako počet sviečok na adventnom venci, ale hlavné slovo majú synovia narodení štvrtí v poradí, akoby nadbytoční, keď v rôznych rozprávkach a príbehoch sa spomínajú väčšinou iba traja. Tak v novele dochádza aj k tragédii vo forme samovraždy. Tu sa ale malými Vianocami stávajú pre niekoho chvíle, keď sa dostane ku malému kúsku klobásy alebo Horalke (hlavne deti). Pre dospelých to je možno i poldeci naliate na účet majiteľa krčmy, len či to je aj preňho tak. Veď niekomu stačí tak málo ku šťastiu, keď sám toho veľa nemá, že i to málo vie niekedy spraviť zo dňa malé Vianoce.
Knižka je popretkávaná peknými myšlienkami a pre mňa je veľkým a milým prekvapením. Akurát by som prijala viac strán, nakoľko bol príbeh zaujímavý a veľmi dobre sa čítal. Na Slovensku máme veľa kvalitnej literatúry, len je škoda, že nie každý jej dá šancu.
Za mňa jedno veľké ÁNO.
Čítať viac

„Človek spoznáva ľudí práve tak podľa toho, o čom hovoria, ako aj podľa toho, o čom nehovoria nič.“

Plná slávy - Bruce Marshall, 2017
Plná slávy
Bruce Marshall