Prečítate na zariadeniach:

Nie je možné meniť veľkosť písma, formát je preto vhodný skôr pre väčšie obrazovky.

Viac informácií v našich návodoch

Prečítate na zariadeniach:

Viac informácií v našich návodoch

Prečítate na:

Neprečítate na:

Ako čítať e-knihy zabezpečené cez Adobe DRM?

Vysoko spracovaní ľudia
E-kniha

Prečo jeme niečo, čo nie je skutočné jedlo... a prečo s tým nevieme prestať

Kniha o fenoméne vysoko spracovaných potravín, ktoré v súčasnosti predstavujú väčšinu našej každodennej stravy. Lekár a výskumník Chris van Tulleken pútavo vysvetľuje, ako sa na... Čítať viac

Vydavateľstvo
Petit Press, 2024
Počet strán
384

Kniha o fenoméne vysoko spracovaných potravín, ktoré v súčasnosti predstavujú väčšinu našej každodennej stravy. Lekár a výskumník Chris van Tulleken pútavo vysvetľuje, ako sa na ... Čítať viac

  • PDF EPUB MOBI
  • Slovenčina

12,59 €

Máte čítačku, tablet alebo mobil? Stiahnite si do nich e-knihu: budete ju mať hneď a ešte aj ušetríte život stromom. Viac informácii o e-knihách nájdete tu.
Ako čítať e-knihy?
Ďalšie e-knižné vydania
  • E-kniha: Ultrazpracovaní lidé (Chris van Tulleken)
    EPUB MOBI
    Čeština, 2024
    Máte čítačku, tablet alebo mobil? Stiahnite si do nich e-knihu: budete ju mať hneď a ešte aj ušetríte život stromom. Viac informácii o e-knihách nájdete tu.

    14,95 €

Naši škriatkovia odporúčajú

Viac o e-knihe

Kniha o fenoméne vysoko spracovaných potravín, ktoré v súčasnosti predstavujú väčšinu našej každodennej stravy.
Lekár a výskumník Chris van Tulleken pútavo vysvetľuje, ako sa na náš tanier dostali laboratórne zmesi, prečo ich máme tak radi a čo robia s naším telom (zďaleka nejde len o nárast hmotnosti), zdravím, spoločnosťou i planétou. Máme právo vedieť širšie súvislosti o tom, čo jeme a pijeme, a autor nám ich v knihe ponúka. Nenájdete v nej žiadne príkazy či zákazy, ale množstvo vedeckých faktov, zistených skutočností a výsledkov experimentov. Vydajte sa na objavnú cestu svetom potravinárstva a nášho stravovania.
Naše katalógové číslo
2594003
Originálny názov
Ultra-Processed People
Počet strán
384
Rok vydania
2024
ISBN MOBI
978-80-559-1029-1
ISBN EPUB
978-80-559-1028-4
ISBN PDF
978-80-559-1030-7
Jazyk
slovenčina
Pôvod
Spojené kráľovstvo, zahraničný
Vydavateľstvo
Petit Press
Pre koho
pre dospelých
Kategorizácia

Našli ste nepresnosti? Dajte nám, prosím, vedieť!

Nahlásiť chybu

Máte o knihe viac informácií ako je na tejto stránke alebo ste našli chybu? Budeme vám veľmi vďační, ak nám pomôžete s doplnením informácií na našich stránkach.

Hodnotenia

4,3 / 5
6
2
0
0
1

Ako sa páčila e-kniha vám?

Recenzie čitateľov

7
Overený nákup
7.12.2024
Túto knihu by si mali prečítať všetci. Čo to vlastne do seba dostávame keď ideme do fastfoodov, keď si nakladáme v supermarketoch potraviny do košíka. Autor nahlas povedal (teda vlastne napísal), to čo mnohí z nás len tušili. Potravinársky priemysel tzv. "vyspelého sveta" nás napcháva rozobratými a opätovne skladanými a upravenými potravinami, ktoré v podstate nie sú potravinami. Reklamy nás presviedčajú, že lacné = dobré, potravinárske firmy si dávajú robiť štúdie na mieru.... a my to všetko pcháme do seba. Výsledkom je rastúci podiel obéznych ľudí, ochorení a psychických porúch.... btw. myslíte si že majitelia potravinárskych koncernov jedia potraviny vyrobené u nich? Ja si to nemyslím.
11
Overený nákup
8.11.2024
Doba vysoko spracovaná
Mna kniha zaujala z profesionálneho hľadiska. Nie je to kniha, ktorá vám poradí čo jesť a čo nejesť. Autor sa rozhodol previesť na sebe pokus a jesť vysokospracované potraviny a zároveň sa s nami podelil o svoje postrehy. Ja vnímam ako veľké plus tejto knihy, že sa neorientuje na len a len na jednu stranu, ako nejedzte tuky, nejedzte sacharidy (v súčasnosti sú najviac zaznávané), nejedzte spracované potraviny (šetria čas). Načal aj tému lobizmu korporácií a úlohy reklamy. Pre mňa toto boli plusy knihy. Avšak veľmi zle sa číta, nakoľko má veľmi veľa odkazov, dokonca obsiahlych a odvádzajú pozornosť. Kniha je dobre stráviteľná pre laika.
reagovať
Berenika číta
Neoverený nákup
25.10.2024
Ako mohlo byť toto vydané?
Od tejto knihy som pre istotu nemala vysoké očakávania. “Mainstreamové” knihy sú často opatrné v tvrdeniach a vedia, do ktorej témy príliš nezabŕdať. A moje očakávania sa potvrdili. Myslíte, že autor, lekár a vedec, povedal na plnú hubu, že hydrogenizované oleje (ktoré tvoria hlavnú časť všetkých vysoko spracovaných potravín) sú zdraviu škodlivé? Jasné, že to odbil len jediným opatrným tvrdením v poznámke pod čiarou o tom, že existujú vážne obavy o škodlivosti trans-tukov. Ja si tu poznámku pod čiarou nemôžem dovoliť, tak to napíšem sem: už nikdy nekonzumujte repkový či slnečnicový olej, poďakujete mi neskôr.

Okej, asi sme sa rozbehli, ideme ďalej. Keď som si na str. 46 prečítala, že autor (opäť pripomínam lekar a vedec píšuci o JEDLE), RAŇAJKUJE KÁVU, obeduje sendvič alebo čipsy, večeria doma varenú večeru (haaaleluja, konečne JEDLO) s dezertom zo supermarketu a občas namiesto nej hotové “jedlo” zo supermarketu či z donasky, myslela som, že idem napísať Petit Pressu, aby mi vrátili peniaze za kúpu tejto knihy. (Podržte sa, neskôr v knihe píše, že má rád jedlo, že nad večerou rozmýšľa už pri raňajkách [ak by som raňajkovala kávu, tiež myslím len na jedlo] a že nikdy predtým nečítal zloženie potravín.)

Problém som mala aj s tým, ako bola kniha písaná. Autor skákal od jednej témy k druhej (hoci v druhej polovici to už bolo lepšie), bolo tam NESKUTOČNE veľa poznámok pod čiarou (často aj na pol strany) a moju pozornosť odvádzali nepodstatné detaily (ako napr. že kým sa s niekým rozprával, zapadalo slnko). Prekážalo mi aj to, že koncept knihy bol očividne skopírovaný od Dychu Jamesa Nestora: v tom, že sa to snažil písať reportážnych štýlom a podstúpil “experiment”, že sa mesiac stravoval bez vys. sprac. potravín a mesiac výlučne len nimi (o výsledku toho prvého mesiaca inak v knihe nebola ani zmienka). A výsledok nebol veľmi podarený. To je tak, keď sa lekár hrá na novinára.

Či sa z knihy dozviete, prečo sú vysoko spracované potraviny škodlivé? To určite áno, a ak ste človek, ktorý je čo mu príde pod ruku, a potrebuje nakopnúť k tomu, aby sa konečne začal stravovať lepšie, toto asi nebude krok vedľa. Ale ako hovorím, kniha bola veľmi často opatrná v tvrdeniach, ocenila by som, keby dal viac priestoru napr. takej Fernande Rauberovej, ktorá ho počas rozhovoru často opravovala, že vysoko spracované potraviny nie sú jedlo, ale “priemyselne vyrobená jedlá hmota”. Pre mňa bola prínosná hlavne tá časť, kde osvetľuje prečo vôbec takéto potraviny vznikli (za všetkým hľadaj zisk). Dovolím si však tvrdiť, že takýchto kníh bude vychádzať čoraz viac (hádam; je hanba, že toto je asi prvá kniha, ktorá na túto tému vznikla a pritom tieto potraviny konzumujeme už takmer 70 rokov!) a toto nebude tá najlepšia z nich. Tak si možno radšej počkajte na inú.

P. S. Plus má za mňa za to, že dôrazne poukázal na to, že štúdie sú často zaujaté. Jednoducho, čokoľvek si prečítate, vždy sa riaďte aj svojím sedliackym rozumom.
Miroslav Fohl
Overený nákup
26.8.2024
Zaujímavé čítanie pre tých, čo chcú vedieť, čo vlastne jeme, ako reklama skresľuje skutočnosť v biznise s potravinami, že nie sú kalórie, ako kalórie... Nie je to návod na to, čo jesť, to je na každom z nás, ako s tými informáciami naložíme a aký dopad to bude mať na naše jedálničky...
Pe
Neoverený nákup
16.12.2023
Life changing
I do have scientific background, which helped but I would recommend this book to EVERYONE. It genuinely changed my perspective on food and lifestyle. It’s written incredibly well, I could read nonstop. I wish everyone could have access to this information and understand it.

Vydavateľstvo Petit Press

Obchodný názov
Petit Press, a.s.
Adresa
Lazaretská 12
811 08 Bratislava
Slovenská republika
E-mail
asistent@petitpress.sk
Tak hovorí mongolský mýtus: Láska sa rodí z rôznych prirodzeností. Protikladmi získava silu. Konfrontáciou a premenou sa udržiava.
Kniha: Záhir (Paulo Coelho)
Záhir
  • Paulo Coelho