Zamatový rozvod
E-kniha

Katarína prichádza z Prahy do Bratislavy, aby strávila Vianoce so svojimi rodičmi a bratom. Pri sviatočnom stole chýbajú dvaja dôležití ľudia: sestra Dora, ktorá sa pred rokmi... Čítať viac

Vydavateľstvo
Literárna bašta, 2023
168 strán
2-3 hodiny čítania

Katarína prichádza z Prahy do Bratislavy, aby strávila Vianoce so svojimi rodičmi a bratom. Pri sviatočnom stole chýbajú dvaja dôležití ľudia: sestra Dora, ktorá sa pred rokmi odsťahovala do Ameriky, a jej český manžel Evžen... Čítať viac

  • PDF EPUB MOBI
  • Slovenčina

11,19 €

Ihneď na stiahnutie
Ako čítať e-knihy?
Ďalšie e-knižné vydania
Sametový rozvod - Jana Karšaiová, Odeon, 2023
EPUB MOBI
Čeština, 2023
Ihneď na stiahnutie

Naši škriatkovia odporúčajú

Zamatový rozvod - Jana Karšaiová, Literárna bašta, 2023
E-kniha
11,19 €

Viac o e-knihe

Katarína prichádza z Prahy do Bratislavy, aby strávila Vianoce so svojimi rodičmi a bratom. Pri sviatočnom stole chýbajú dvaja dôležití ľudia: sestra Dora, ktorá sa pred rokmi odsťahovala do Ameriky, a jej český manžel Evžen. Na neprítomnosť sestry si už rodina zvykla, no absenciu manžela musí Katarína neochotne vysvetľovať. Na Slovensku stretáva aj svoje vysokoškolské kamarátky, najmä Vieru, ktorá sa vďaka štipendiu odsťahovala do Talianska a domov sa vracia nerada. Vymieňajú si skúsenosti z nešťastných vzťahov a zložitej integrácie v cudzine. Medzi ich osobnými a rodinnými spomienkami sa vynárajú obrazy z nedávnej histórie svojej rodnej krajiny – od komunistickej cenzúry a prázdnych obchodov, až po 90. roky a rozpad Česko-Slovenska.

Zamatový rozvod je príbeh o ťaživej neprítomnosti, o nevyslovených túžbach, o zrade a zložitom hľadaní vlastného ja. Slovenská autorka Jana Karšaiová si zvolila za svoj literárny jazyk taliančinu a v roku 2022 získala za románový debut nomináciu na prestížnu cenu Strega.

Vydanie knihy z verejných zdrojov podporil Fond na podporu umenia. Preklad tejto knihy vyšiel vďaka podpore talianskeho Ministerstva zahraničných vecí a medzinárodnej spolupráce.
Čítať viac
Originálny názov
Divorzio di velluto
Počet strán
168
Rok vydania
2023
Naše katalógové číslo
2436755
Štýl
psychologický
Jazyk
slovenčina
Preklad
Pôvod
Slovensko
Vydavateľstvo
Literárna bašta
Pre koho
pre dospelých
Kategorizácia

Našli ste nepresnosti? Dajte nám, prosím, vedieť!

Nahlásiť chybu

Máte o knihe viac informácií ako je na tejto stránke alebo ste našli chybu? Budeme vám veľmi vďační, ak nám pomôžete s doplnením informácií na našich stránkach.

Hodnotenia

4,8 / 5

4 hodnotenia

3
1
0
0
0

Ako sa páčila e-kniha vám?

Recenzie čitateľov

Božena Džuganová
Neoverený nákup
2.4.2024
Rýchly sobáš a ešte rýchlejší rozvod
Sobáš po krátkodobej známosti - problém súčasnej mladej generácie? Ako dlho sa majú dvaja zamilovaní ľudia spoznávať, kým sa zoberú? Do akej miery sa podieľa na vzťahu dvoch mladých ľudí ich výchova v rodine? Sú schopní sa zrieknuť názorov svojich rodičov a vytvoriť si nezávislý vzťah k partnerovi? Ako riešiť prvú vážnu manželskú krízu, keď manžel nestojí pri manželke v rozhodujúcej chvíli a naviac ju podvádza? Takéto dilemy musí riešiť mladá Slovenka Katka, ktorá sa zamilovala a po krátkej dobe vydala za Čecha Evžena. Ako to dopadlo, vám prezradí názov knihy. Čítať viac
32
Overený zákazník
21.11.2023
V príbehu hlavnej postavy Kataríny sa hladkosťou zamatu elegantne prelínajú partnerské, rodinné a kamarátske vzťahy.
Intimitu deja lemuje politicko-spoločenské dianie na pozadí - rozdelenie Československa na prelome roku 1993, ktoré na mňa pôsobilo mierne nostalgicky (teda okrem temného mečiarizmu a predchádzajúceho komunizmu). Nežný rozvod dvoch krajín je akoby paralelou Kataríninho života. Pri pohľade z blízka však táto analógia stráca zamatovú noblesu a javí sa čoraz smutnejšia.
.
Kniha je čítavá vzťahová chuťovka (v mojom prípade dvojhubka) o prehodnocovaní, spomínaní, porovnávaní kultúr a najmä o hľadaní samého seba po osamení, vytrhnutí vlastných koreňov, straty identity či neprítomnosti rodiny.
Je to veľmi vydarený debut napísaný Slovenkou v talianskom jazyku. Kniha Jany Karšaiovej - Divorzio di velluto (org.) sa z 12-miestneho longlistu uchádzala o prestížnu taliansku literárnu cenu Premio Strega 2022.
.
Dajte si.
Čítať viac
4

Po dvaceti letech jsem se konečně vrátila k mé dávné lásce - čtení. Čtu knížky různých žánrů - romantické, krimi, thriller, fantasy...

Eva Francová
Overený zákazník
30.4.2023
Katarína je Slovenka, která se provdala za Čecha. Když přijíždí na Vánoce do Bratislavy k rodičům, je tam sama a ostatní očekávají, že vysvětlí, kde je její manžel. To však ani ona sama netuší. U stolu také chybí Dora, její sestra, o té se však už v rodině dlouho nemluví. Sledujeme tak rozvod hlavní hrdinky, který je paralelou rozvodu mezi Českou a Slovenskou republikou.

V příběhu se ocitáme v Praze, v Bratislavě, ale i na několika místech v Itálii. Vnímáme tu rozdílnost jazyků, národností i kultury. Jaké je to být cizincem a jak se přizpůsobit. Nejen Katarína tu hledá sama sebe i místo, kde je vlastně doma. Každý je jedinečný, každý má své problémy, které ani náš nejbližší přítel nemusí pochopit.

Je to smutné čtení, ale je ze života. Možná, že se v příběhu najdete, možná Vám bude připadat úsměvný, možná, že si u něj pobrečíte. Rozhodně Vaše emoce budou při čtení pracovat.

Autorka střídá místa, čas i vypravěče. Možná byste mohli být lehce zmateni, o jakém období právě čtete, ale postupně jednotlivé části příběhu do sebe začnou zapadat a před očima se vám ukáže celý obraz toho, co nám autorka chtěla sdělit.

Co mě ohromně bavilo, tak názor Slováků na rozdělení Československa. Je to pro mě nový, jiný pohled a bylo tak zajímavé nakouknout do jejich pocitů.

Je tu znát autorčina zkušenost s Itálií a s italštinou. Bylo cítit, jak se v příběhu odráží její vlastní pocity.

Tato kniha je její prvotinou, hned byla nominována na Cenu Strega v Itálii a je mi jasné, že oprávněně. Já byla nadšená moc a věřím, že autorka bude v psaní pokračovat.
Čítať viac

„Úspech je ísť od jedného neúspechu k druhému a nedať sa odradiť.“

Mysli ako génius - Philippe Brasseur, 2021
Mysli ako génius
Philippe Brasseur