Občan Dubček - Jozef Hajko, Premedia, 2023

22,95 €

Pri nákupe nad 49 €
poštovné zadarmo

Občan Dubček

„Dubček bol podobne ako Gorbačov predchnutý vierou v uskutočniteľnosť komunistického experimentu. A rovnako ho môžeme označiť za ojedinelú osobnosť v dejinách Československa,... Čítať viac

Vydavateľstvo
Premedia, 2023
400 strán
6-7 hodín čítania

„Dubček bol podobne ako Gorbačov predchnutý vierou v uskutočniteľnosť komunistického experimentu. A rovnako ho môžeme označiť za ojedinelú osobnosť v dejinách Československa, ktorá svoju vieru poctivo prezentovala,“ píše autor knihy, ktorý sa postupne... Čítať viac

  • Pevná väzba
  • Slovenčina

22,95 €

Na sklade 5 ks
Posielame ihneď

Naši škriatkovia odporúčajú

Prekonajte úzkosť - Kirren Schnack, N Press, 2024

Viac o knihe

„Dubček bol podobne ako Gorbačov predchnutý vierou v uskutočniteľnosť komunistického experimentu. A rovnako ho môžeme označiť za ojedinelú osobnosť v dejinách Československa, ktorá svoju vieru poctivo prezentovala,“ píše autor knihy, ktorý sa postupne pozrel na všetky fázy Dubčekovho vývoja, pričom prináša mnohé nové poznatky.

Takmer celý život Alexandra Dubčeka súvisel s budovaním komunistického systému sovietskeho typu, ktorému sa v šesťdesiatych rokoch pokúsil vdýchnuť rozmer ľudskosti. Až v závere svojej obnovenej politickej kariéry sa po páde totalitného režimu priklonil k sociálnej demokracii.

Už od nástupu do funkcie plateného komunistického funkcionára sa Dubček, ktorý vyrastal v Sovietskom zväze, vždy staval na dve nohy. Dôraz kládol na presvedčivosť svojho učenia a sám bol chodiacim dôkazom, že komunistickej teórii možno veriť a že sa dá uskutočňovať v praxi. To ho napĺňalo dostatočnou energiou, aby konal a vyžadoval činy aj od ostatných, a zároveň sa poslušne ohýbal pred nadriadenými, lebo im išlo predsa o tú istú vec. Lenže pri takomto postoji si človek môže zdôvodniť aj násilie, prechmaty a osobné postihy, s ktorými sa Dubček stretával, ba sa na nich v päťdesiatych a šesťdesiatych rokoch zúčastňoval.
Kniha prináša viaceré unikátne informácie z archívov, hoci mnohé boli neúplné, prípadne úplne chýbali. Nejde v nej o vyčerpávajúci opis Dubčekovho života, jednotlivé epizódy zachytávajú jeho kľúčové stranícke a osobnostné pozície. Kontinuálnejší je opis rokov 1968 – 1969, lebo ide o najdôležitejšiu etapu Dubčekovho pôsobenia, kniha však sleduje aj jeho osudy počas normalizácie a v období, keď komunisti definitívne stratili moc.
Čítať viac
Počet strán
400
Väzba
pevná väzba
Rozmer
155×235 mm
Hmotnosť
770 g
ISBN
9788082422156
Rok vydania
2023
Naše katalógové číslo
1966153
Jazyk
slovenčina
Pôvod
Slovensko
Vydavateľstvo
Premedia
Kategorizácia

Našli ste nepresnosti? Dajte nám, prosím, vedieť!

Nahlásiť chybu

Máte o knihe viac informácií ako je na tejto stránke alebo ste našli chybu? Budeme vám veľmi vďační, ak nám pomôžete s doplnením informácií na našich stránkach.

Hodnotenia

4,0 / 5

2 hodnotenia

0
2
0
0
0

Ako sa páčila kniha vám?

Recenzie čitateľov

39

Som mama malej slečny, s ktorou rady čítame. Snažím sa na IG písať svoj názor na mnou čítané knihy formou recenzií. Pri knihách si výborne oddýchnem, len keby toho času bolo viac :)

Beáta Kiselová Bileková
Overený zákazník
31.10.2023
Náročné, ale dobré čítanie
Táto kniha nie je klasickým životopisom, ale pojednáva hlavne o politických rokoch Alexandra Dubčeka, sústreďujúc sa hlavne na päťdesiate a šesťdesiate roky minulého storočia. Autor píše zrozumiteľne, prináša unikátne informácie z archívov a čitateľ si vie spraviť ucelenejší obraz o tejto osobnosti našich dejín. Dubček mal sny, bol rojko, možno trošku naivný a veril v dobro, mal svoje presvedčenie, ale na druhej strane to bol kariérista, niekedy intrigár, mohol za osudy mnohých ľudí, bol posluhovač a počúval tých zhora a mal aj zlé rozhodnutia. Ku kariére mu pomohli známosti, ktoré ho mnohokrát aj ochránili. Časom však mal víziu, ktorú chcel pretaviť na skutočnosť a brala väčší ohľad na ľudí, avšak nikdy sa mu to nepodarilo zrealizovať. Jeho socializmus s ľudskou tvárou by po nežnej revolúcii nemal budúcnosť. Avšak si vedel získať na svoju stranu ľud, zrejme kvôli citlivejšej a nekonfliktnej povahe. Keby mal tvrdšiu ruku, možno by bolo všetko inak, alebo by aj voči nemu viedli vykonštruovaný súdny proces...
Ja som veľmi rada, že som si túto knihu prečítala, pretože autor píše zrozumiteľne, ale i napriek tomu je dosť náročná. Spomína sa v nej veľmi veľa mien a je lepšie už mať nejaké poznatky o období normalizácie, pred i po. Kniha vrhá na Dubčeka negatívnejšie svetlo, ale myslím si, že autor popísal všetky jeho stránky realisticky, na základe faktov a dostupných informácií. Pre mňa to bolo veľmi zaujímavé čítanie, i keď náročné a chápem, že kniha nie je pre každého čitateľa, ale skôr pre takého, kto vyhľadáva takéto témy a informácie. U mňa bude mať dlhodobo miesto v knižnici a možno ju raz využije aj dcérka na hodinách dejepisu.
Čítať viac

Jozef Hajko

Čítať viac

Vydavateľstvo Premedia

Čítať viac

„Sú rôzne druhy odvahy. Poznám ľudí, čo sa smelo vrhnú medzi rinčiace meče, ale vystavte ich spleti mocenských intríg a vezmú nohy na plecia. A naopak.“

Diabol v zrkadle - Juraj Červenák, 2016
Diabol v zrkadle
Juraj Červenák