Dcera Osvětimi
E-kniha

Silné memoáry Tovy Friedmanové, jedné z nejmladších přeživších z Osvětimi, sledují cestu jejího dětství během holokaustu, protkanou zážitky blízké smrti v židovském ghettu i v... Čítať viac

Vydavateľstvo
Pangea, 2023
304 strán
4-5 hodín čítania

Silné memoáry Tovy Friedmanové, jedné z nejmladších přeživších z Osvětimi, sledují cestu jejího dětství během holokaustu, protkanou zážitky blízké smrti v židovském ghettu i v nacistickém pracovním a koncentračním táboře. Čítať viac

  • PDF EPUB MOBI
  • Čeština

15,64 €

Ihneď na stiahnutie
Ako čítať e-knihy?

Naši škriatkovia odporúčajú

Dcera Osvětimi - Tova Friedman, Malcolm Brabant, Pangea, 2023
E-kniha
15,64 €

Viac o e-knihe

Silné memoáry Tovy Friedmanové, jedné z nejmladších přeživších z Osvětimi, sledují cestu jejího dětství během holokaustu, protkanou zážitky blízké smrti v židovském ghettu i v nacistickém pracovním a koncentračním táboře. Tova Friedmanová je jednou z nejmladších, kteří se z Osvětimi dostali živí. Přežila likvidaci židovského ghetta ve středním Polsku, kde pobývala jako batole, ve čtyřech letech ji s rodiči odeslali do nacistického pracovního tábora a v necelých šesti letech ji s matkou nahnali do přecpaného dobytčího vagónu a odeslali do Osvětimi II, rovněž známého jako vyhlazovací tábor Birkenau, zatímco jejího otce odtransportovali do Dachau.Během šestiměsíčního věznění v Birkenau byla Tova svědkem zvěrstev, na která nemůže nikdy zapomenout. Mnohokrát unikla smrti. Je jednou z hrstky Židů, kteří přežili odchod do plynové komory.V lednu 1945, kdy nacisté Birkenau opouštěli a v táboře řádila jejich vražedná komanda, se Tova s matkou ukryly mezi mrtvými.Po letech její memoáry odkrývají hrůzy války, o kterých má dnes málokdo ponětí.
Čítať viac
Originálny názov
The Daughter of Auschwitz
Počet strán
304
Rok vydania
2023
Naše katalógové číslo
2218921
Štýl
vojnový, historický
Jazyk
čeština
Pôvod
Poľsko, Spojené kráľovstvo
Vydavateľstvo
Pangea
Pre koho
pre dospelých
Kategorizácia

Našli ste nepresnosti? Dajte nám, prosím, vedieť!

Nahlásiť chybu

Máte o knihe viac informácií ako je na tejto stránke alebo ste našli chybu? Budeme vám veľmi vďační, ak nám pomôžete s doplnením informácií na našich stránkach.

Hodnotenia

4,0 / 5

1 hodnotenie

0
1
0
0
0

Ako sa páčila e-kniha vám?

Recenzie čitateľov

18
Overený zákazník
24.3.2024
Asi prvá kniha z obdobia holokaustu, ktorá je písaná z pohľadu dievčaťa (spomienky na detstvo prežité v pekle) a je písaná naozaj zaujímavo.

Je veľmi ťažké hodnotiť takúto knihu. Čo sa týka príbehu, naozaj neuveriteľné, že to všetko niekto dokázal prežiť, že naozaj zostali preživší. A ešte väčší zázrak, že aj deti prežili…

Zaujímavé, koľko toho si dokáže dieťa zapamätať, aj keď Tova spomínala na to obdobie aj pomocou svojho otca, predsa nezabudla (ako by aj mohla).

Tieto príbehy naozaj nepotrebujú nejaký siahodlný komentár, jedine toľko, že čítajte… siahnite po nich, aby sa nezabudlo. Aby si ľudstvo pamätalo.

Miestami to bolo naozaj brutálne a ťažké čítanie, čím všetkým si jedno dieťa muselo prejsť, aby prežilo.

Bola jedným z mála, ktorá sa po oslobodení mohla stretnúť so svojimi rodičmi. Vlastne spolu s mamou prežila oslobodenie Osvienčimu a s otcom sa stretla doma, kde ale naďalej nemali pokoj. Napriek tomu, čím si prešli, po tom všetkom ich domov už domovom nebol. Neboli vítaní…

Tova sa rozhodla zvečniť svoj príbeh, svojde detstvo až po dospelosť, aby sa nezabudlo.

Kniha je napísaná naozaj zaujímavo, neviem, či použijem správne slovo, že až pútavo, ale mňa jej príbeh naozaj upútal a môj záujem si príbeh získal maximálne.

Ak aj vy vyhľadávate podobné príbehy, skutočné životy preživších bez prikrášlenia a bez servítky, tak ani tento príbeh mladej Tovy si nemôžete nechať ujsť.
Čítať viac

„Každá žena objasňuje muža, ktorý ju miluje, a naopak: on objasňuje jej charakter. “

Roviny života - Julian Barnes, 2014
Roviny života
Julian Barnes