Ako čítať zo stromov
E-kniha

Stopy a javy od koreňov po listy

Stromy nám toho chcú toľko povedať – o krajine, vode, ľuďoch, zvieratách, počasí aj o čase. Porozprávajú nám o svojom živote, dobrých aj zlých chvíľach. Stromy rozprávajú... Čítať viac

Vydavateľstvo
Tatran, 2023
Počet strán
372

Stromy nám toho chcú toľko povedať – o krajine, vode, ľuďoch, zvieratách, počasí aj o čase. Porozprávajú nám o svojom živote, dobrých aj zlých chvíľach. Stromy rozprávajú príbehy, ale len tým, ktorí ich vedia počúvať... Čítať viac

  • PDF EPUB MOBI
  • Slovenčina

21,90 €

Ihneď na stiahnutie
Ako čítať e-knihy?

Naši škriatkovia odporúčajú

Viac o e-knihe

Môžu byť dva stromy rovnaké? Nie. A aj ten najmenší rozdiel je zásadný. Stromy nám toho chcú toľko povedať – o krajine, vode, ľuďoch, zvieratách, počasí aj o čase. Porozprávajú nám o svojom živote, dobrých aj zlých chvíľach. Stromy rozprávajú príbehy, ale len tým, ktorí ich vedia počúvať.

Každý strom, na ktorý natrafíme, nesie na sebe množstvo znakov a stôp. Všetky o niečom vypovedajú. Šepkajú nám tajomstvá nielen o svojom živote, ale aj o krajine, v ktorej žijú. Zbadáte ich okamžite – pravda, ak viete, čo máte hľadať. A práve preto zostajú pre väčšinu ľudí skryté. V knihe Ako čítať zo stromov spoznáte jednoduché princípy, ktoré vysvetľujú tvary stromov a s tým súvisiace javy. Získate vedomosti, ktoré nemá len tak hocikto. Zídu sa vám vždy, keď prejdete okolo niektorého stromu, či v meste alebo vo voľnej prírode.

Tristan Gooley už dve desaťročia učí ľudí umeniu čítať zo stromov pomocou jasných znakov a stôp ukrytých v ich tvare, kôre, koreňoch či na listoch. Dočítate sa o nich v tejto jedinečnej knihe, aká nemá vo svete páru. To, čo sa tu naučíte, už nikdy v živote nezabudnete. Odteraz sa na žiadny strom nepozriete tými istými očami ako predtým.
Čítať viac
Originálny názov
How to Read a Tree: Clues & Patterns from Roots to Leaves
Počet strán
372
Rok vydania
2023
Naše katalógové číslo
2279815
Jazyk
slovenčina
Preklad
Pôvod
Spojené kráľovstvo
Vydavateľstvo
Tatran
Pre koho
pre dospelých
Kategorizácia

Našli ste nepresnosti? Dajte nám, prosím, vedieť!

Nahlásiť chybu

Máte o knihe viac informácií ako je na tejto stránke alebo ste našli chybu? Budeme vám veľmi vďační, ak nám pomôžete s doplnením informácií na našich stránkach.

Hodnotenia

5,0 / 5

3 hodnotenia

3
0
0
0
0

Ako sa páčila e-kniha vám?

Recenzie čitateľov

16

Megamilovníčka Stephena Kinga ktorá sa pri knihách rada bojí, smeje alebo plače, pokojne aj všetko v jednej. O knihách sa rada vykecávam aj na IG profile @tyrky.sova

Lenka Miklášová
Overený zákazník
5.1.2024
Ja som sa vďaka tejto knihe dozvedela, že ak sa niekedy stratím v lese, mám si vybrať strom...pod ktorý si sadnem a budem čakať kým ma nájdu, lebo na môj dezorientačný zmysel je náučná literatúra krátka, ale ak patríte k tým, čo dokážu trafiť z bodu A do bodu B bez toho, aby sa ocitili 14x v bodoch C až lambda, môžete sa dozvedieť veľa podnetných informácií.

Aj v prípade, že sa nechystáte na pešiu túru bez výdobytkov modernej technológie a teda nepotrebujete vedieť, ako určovať smer podľa napadaného ihličia, vás čaká zaujímavé čítanie. Vedeli ste napríklad, prečo sú vianočné stromčeky také ňuňu huňaté, hoci v prírode tak vyzerajú málokedy? No preto, že im za komerčnými účelmi odseknú hlavu! Stop týraniu vianočných stromčekov! Alebo som zistila, že aj taký strom môže byť do určitej miery zlomyseľný a vyhnať vetvy za jediným účelom - aby zatienil vegetáciu pod sebou. Ja to svetlo nepotrebujem, ale ty ho tiež nedostaneš, zmrde! Hoci aby som bola spravodlivá, stromy sa takto len snažia eliminovať možnosť, že ich niekto prerastie a sami tak budú musieť strádať v tieni.

Tristan sa nesnaží egoisticky poučovať, ale priateľsky vysvetľuje, často si robí srandu sám zo seba, ponúka pomôcky na zapamätanie spomenutých faktov a celé to dopĺňa jemným, sofistikovaným humorom.

Ako čítať zo stromov je fascinujúcim čítaním pre každého, komu nestačí na otázku "prečo" odpoveď "lebo to tak funguje milión rokov". Priateľskou formou ukazuje, čo si na stromoch všímať a zároveň vysvetľuje príčiny jednotlivých znakov.
Čítať viac
Adriana Viktorínová
Overený nákup
25.12.2023
Úžasná kniha
Mám prečítané iné knihy s podobnou témou, táto kniha je takisto skvelá, ocenia všetci milovníci prírody, lesa, prechádzok, ľudia, ktorí chodia s otvorenými očami. Písané jazykom, ktorý pochopia všetci... Za mňa na jednotku. Čítať viac

Tristan Gooley

Čítať viac

Vydavateľstvo Tatran

Čítať viac

„Na jeho očiach je niečo zvláštne - dokážete sa do nich zamotať ako do pavučiny.“

Road trip - Beth O'Leary, 2022
Road trip
Beth O'Leary