Chybějící světlo
E-kniha

Konec dvacátého století se blíží a s ním i odtržení Gruzie od kdysi všemocného Sovětského svazu. V tomto dramatickém období vyrůstají ve tbiliské čtvrti Sololaki vedle sebe... Čítať viac

Vydavateľstvo
Host, 2023
744 strán
10-11 hodín čítania

Konec dvacátého století se blíží a s ním i odtržení Gruzie od kdysi všemocného Sovětského svazu. V tomto dramatickém období vyrůstají ve tbiliské čtvrti Sololaki vedle sebe... Čítať viac

  • PDF EPUB MOBI
  • Čeština

21,59 €

Ihneď na stiahnutie
Ako čítať e-knihy?
Ďalšie e-knižné vydania
Nedostatok svetla - Nino Haratischwili, Inaque, 2023
PDF EPUB MOBI
Slovenčina, 2023
Ihneď na stiahnutie

16,99 €

Naši škriatkovia odporúčajú

Ester Anaswah: Milovala som Francúza. Ester Anaswah, 2024

Viac o e-knihe

Zanechala jsem svou lásku ve světě, který už neexistuje. Ve světě, do kterého se vrátím.

Konec dvacátého století se blíží a s ním i odtržení Gruzie od kdysi všemocného Sovětského svazu. V tomto dramatickém období vyrůstají ve tbiliské čtvrti Sololaki vedle sebe Keto, Dina, Nene a Ira, čtyři neskutečně rozdílné, ale nerozlučné kamarádky. Román vypráví o velké první lásce, o násilí, přídělech potravin a o heroinu, jenž zaplavuje zemi a pro některé znamená výnosný byznys, zatímco pro jiné cestu do záhuby. Přátelství čtyř žen se zdá být pevné jako skála — až jej nakonec zničí neodpustitelná zrada a tragická smrt.

V roce 2019 se ženy znovu setkají v Bruselu na retrospektivní fotografické výstavě své zesnulé přítelkyně. Tyto snímky vyprávějí jejich příběh, který je zároveň příběhem jejich země. Donutí je odhrnout závoj, který cloní jejich minulost. Po mnoha letech pronikne do stinného světa jejich vzpomínek světlo. Zdá se, že budou moci odpustit.
Čítať viac
Originálny názov
Das mangelnde Licht
Počet strán
744
Rok vydania
2023
Naše katalógové číslo
2173789
Jazyk
čeština
Preklad
Pôvod
Nemecko
Vydavateľstvo
Host
Pre koho
pre dospelých
Kategorizácia

Našli ste nepresnosti? Dajte nám, prosím, vedieť!

Nahlásiť chybu

Máte o knihe viac informácií ako je na tejto stránke alebo ste našli chybu? Budeme vám veľmi vďační, ak nám pomôžete s doplnením informácií na našich stránkach.

Hodnotenia

4,7 / 5

7 hodnotení

5
2
0
0
0

Ako sa páčila e-kniha vám?

Recenzie čitateľov

Natália z nathalysreading
Neoverený nákup
31.1.2024
Štyri úplne odlišné osobnosti, ktoré však v mladosti spojilo priateľstvo a potreba mať pri sebe niekoho, keď sa všetko rúca a navôkol vidieť iba popol spálených mostov, nádejí a túžob. Nino, gruzínsko-nemecká spisovateľka, vie, ako sa neľútostne pohrať s emóciami čitateľa. Tu predviedla dych berúce predstavenie zmarených životov. Aj keď som chcela napredovať šialeným tempom, lebo ma kniha vtiahla do deja ako silný magnet, nemohla som, pretože ma rovnako neľútostne tiež vypľúvala. Úplne zlomenú, bez štipky nádeje, že sa niečo zmení. Bola som zúfalá a zároveň fascinovaná, s akou ľahkosťou dokázala opísať hrôzostrašné situácie, ako napríklad násilie páchané na ženách, fungovanie podsvetia, bezcennosť života. Autorka veľmi pútavo približuje históriu Gruzínska.

...v našom meste sa pred svojimi snami uteká. V našom meste musíte popierať svoje túžby, aby ste nepokúšali osud. Človek sa naučil, ako sa odcudziť sám sebe, čo bola tá najlepšia cesta, ako tu prežiť.
(str. --)

Pukalo mi srdce. Knihy som sa chcela čo najrýchlejšie zbaviť, no zároveň som netúžila, aby mala koniec. Nedostatok svetla symbolizuje nedostatok pochopenia, nedostatok vzbury, nedostatok pekných dní. Všetko sa zahalí do tmy a nevidieť ani jedno svetielko nádeje. Takto som príbeh chápala ja. V ňom sa nedočkáte pozitívnych pocitov v pravom zmysle slova. Musíte ich loviť v priateľstvách na život a na smrť, v rebélií žien, ktorá je prítomná, aj keď sa k nim muži správajú ako k handrám. Každé malé víťazstvo čistej duše predstavuje v takomto prostredí veľký zázrak. No dokáže mať niekto ešte dušu bez poškvrny? Dielo vás úplne zničí a vy mu to dovolíte, lebo je geniálne napísané.

Koľkými nesprávnymi cestami musíme prejsť, aby sme napokon našli tú správnu? Koľko planých sľubov je treba, aby sme dodržali slovo? Koľkokrát je potrebné putovať z krajiny do krajiny, aby sme konečne našli domov? Ako možno zmeniť svoj osud, keď v nás uviazol ako báseň naučená naspamäť?
(str. --)
Čítať viac
petronela
Neoverený nákup
4.12.2023
výborné čítanie
Román o priateľstve, veľmi bolestných láskach na pozadí pohnutých historických udalostí. Táto kniha ma vtiahla do deja, nechcete ju pustiť, stávate sa jej súčasťou. Štyri úplne odlišné priateľky a ich smutné osudy v pre mnohých neznámom Gruzínsku. Takýto príbeh sa však pokojne mohol odohrávať hocikde v bývalom východnom bloku. Oceňujem pútavosť rozprávania, výborne spracované charaktery postáv a zaujímavo spracovaný dejinný kontext. Čítať viac
1

Miluji knihy a nesnáším, když se plýtvá papírem na brak...

Adéla Tomanovics
Overený zákazník
10.11.2023
Tento príspevok prezrádza dôležité momenty deja, preto je skrytý, aby sme Vám nepokazili pôžitok z čítania.
Tlusté knížky mám ráda - u této jsem byla malinko v šoku. Knize by slušel jiný rozměr a styl/velikost písma. Kniha se blbě drží a čtenáře to dost rozptyluje.

...ale pojďme k samotné knize.

Čtyři kamarádky. Retrospektiva. Šílené životní peripetie. Kontrasty. Hluboké a inspirativní citáty. Emoční horská dráha. Silné ženské postavy. To vše v knize čtenář nalezne. Ale děj rozebírat nechci - musela bych spoilerovat.

I přesto, že byla kniha čtivá, tak mi z nějakého důvodu trvalo strašně dlouho, než jsem se dostala na konec a ulevilo se mi, když jsem mohla knihu uložit do knihovny...
Čítať viac
24.10.2023
Chybějící světlo je príbehom generácie Gruzíncov, rozpade Sovietskeho zväzu a začiatku nezávislosti tejto krajiny. Možno ho považovať za historický román, ale pre mňa vždy pôjde o niečo väčšie.

Nino Haratischwili nám to vyrozprávala pútavým a dojným spôsobom. Spoznáme tu štyroch priateľov, ich rodiny a prostredia, odkiaľ pochádzajú. Ako sa stretávajú v rôznych okolnostiach, objavujú silu priateľstva a zažívajú svoje prvé lásky, pričom na ceste na nich číha množstvo náročných momentov. Prichádzajú do styku s násilím, drogami, vojnou v krajine, ktorá ich zaviaže k niečomu, z čoho sa už nie tak ľahko dostať. Opisuje ťažké situácie, ktorým musia postavy čeliť.

Autorka vo vás akoby šibnutím čarovného prútika vyvolá veľké množstvo emócií, donúti vás zamilovať sa do charakterov jej postáv a zároveň ich odsudzovať na ich občasné prešľapy. Podarilo sa jej udržať moju pozornosť celých 750 strán a dobrovoľne sa od nej neodtrhnúť celé dva dni. Tento román patrí medzi tie, ktoré po dočítaní máte chuť prečítať odznova. Opäť sa ponoriť do osudov postáv a vychutnávať si tie detaily, ktoré vám mohli uniknúť. Chcete sa s nimi smiať, plakať, hnevať a prežívať ich život stále dookola.
Čítať viac

Vydavateľstvo Host

Čítať viac

„Co se stane nyní a za chvíli není důležité - dokud je den po zítřku stejný jako den před včerejškem.“

Na západ od ráje - Harry Harrison, 2019
Na západ od ráje
Harry Harrison