Proč číst fantasy, jak to, že zvířata v knížkách mluví a odkdy se Američané bojí draků - Ursula K. Le Guin, Gnóm!, 2019

8,56 €

Pri nákupe nad 49 €
poštovné zadarmo
Proč číst fantasy, jak to, že zvířata v knížkách mluví a odkdy se Američané bojí draků - Ursula K. Le Guin, Gnóm!, 2019
Proč číst fantasy, jak to, že zvířata v knížkách mluví a odkdy se Američané bojí draků - Ursula K. Le Guin, Gnóm!, 2019

Proč číst fantasy, jak to, že zvířata v knížkách mluví a odkdy se Američané bojí draků

Devět esejů třeba o tom, proč je fantastická literatura důležitá nejen pro dospívající, proč do lidského světa patří zvířata, který čaroděj chodil do školy dřív než Harry Potter... Čítať viac

Vydavateľstvo
Gnóm!, 2019
160 strán
2-3 hodiny čítania

Devět esejů třeba o tom, proč je fantastická literatura důležitá nejen pro dospívající, proč do lidského světa patří zvířata, který čaroděj chodil do školy dřív než Harry Potter a jak vznikaly knížky z proslulého cyklu Zeměmoří. Překlad sbírky... Čítať viac

  • Brožovaná väzba
  • Čeština
10,40 €

8,56 €

-18 %
Na sklade 1 ks
Posielame ihneď

Dostupné v dvoch knižniciach. Požičať v knižnici

Naši škriatkovia odporúčajú

Dievča v orlích pazúroch - Karin Smirnoff, Ikar, 2024
Proč číst fantasy, jak to, že zvířata v knížkách mluví a odkdy se Američané bojí draků - Ursula K. Le Guin, Gnóm!, 2019
8,56 €

Viac o knihe

Devět esejů třeba o tom, proč je fantastická literatura důležitá nejen pro dospívající, proč do lidského světa patří zvířata, který čaroděj chodil do školy dřív než Harry Potter a jak vznikaly knížky z proslulého cyklu Zeměmoří.

Překlad sbírky přednášek "Cheek by Jowl" z roku 2009, doplněný o často citovaný esej ze sedmdesátých let "Proč se Američané bojí draků?"

Čítať viac
Počet strán
160
Väzba
brožovaná väzba
Rozmer
110×190 mm
Hmotnosť
150 g
ISBN
9788088299066
Rok vydania
2019
Naše katalógové číslo
596907
Jazyk
čeština
Preklad
Vydavateľstvo
Gnóm!
Kategorizácia

Našli ste nepresnosti? Dajte nám, prosím, vedieť!

Nahlásiť chybu

Máte o knihe viac informácií ako je na tejto stránke alebo ste našli chybu? Budeme vám veľmi vďační, ak nám pomôžete s doplnením informácií na našich stránkach.

Hodnotenia

5,0 / 5

2 hodnotenia

2
0
0
0
0

Ako sa páčila kniha vám?

Recenzie čitateľov

9

Som rodákom z mesta na Dunaji kedysi známeho ako Prešporok, Pressburg a pod. Moje aktivity? Knihy v akejkoľvek forme, kvalite, s akýmkoľvek obsahom, čitané i nečítané...

Juraj Búš
Overený zákazník
20.1.2020
Eseje Veľmajsterky žánru F/SF
Ursulu K. Le Guin som chápal ako autorku, ktorá ako jedna z prvých spisovateliek vniesla do Science Finction a Fantasy literatúry svojrázny pohľad, ovplyvnený anarchizmom počnúc cez taoizmus, umiernený feminizmus až po gender pozitívne postoje či kritiku komercionalizácie Fantasy. Dôraz však vždy dávajúc predovšetkým na príbeh, ľudskú stránku na úkor konfliktu a násilia. Okrem jej samotných poviedok a románov ma zaujali jej predslovy a doslovy u niektorých publikácií, ktoré boli veľmi zaujímavé.

Preto som veľmi uvítal tento počin vydavateľstva Gnóm! a so záujmom som si prečítal niektoré autorkine eseje v tejto publikácii. Škoda len, že sa týkali len fantasy a v prevažnej väčšine detskej a YA literatúry. Napriek tomu, bolo to veľmi zaujímavé čítanie, ktoré osvetľuje niektoré veci ohľadom jej fantasy tvorby. Autorka vie/vedela aj tieto teoretické témy veľmi dobre a zrozumiteľne podať. Pridanou hodnotou sú aj poznámky pod čiarou spoločne s bibliografickými odkazmi v závere na predmetnú literatúru, ktoré dokresľujú kontext, z ktorého autorka vychádzala. Čakám preto na nejaký ďalší podobný počin tohoto vydavateľstva.

Svoju spokojnosť s touto útlou knižkou by som rád vyjadril citátom z jedného jej textu. Na margo dnešných fantasy bijákov autorka poznamenáva:

cit (str.175): Dnes stačí švihnout kouzelným proutkem starodávné průmyslové magie a hle – váš drak je připraven. Jenže – je to skutečný drak, anebo padělek? Skuteční draci vás dovedou zničit a v té hromadě, kterou si nahamounili, ukrývají klenot zvaný moudrost. Falešní draci tohle nedovedou a nemají. Falešní draci se nikdy nedostanou ven z kina, zůstanou trčet v pokladně.
Čítať viac

Recenzie, kritiky

„V deň môjho odchodu zo Severného Kaukazu zbadám v diaľke helikoptéru. Zatiaľ je to len maličký bod na oblohe. O niekoľko sekúnd neskôr si uvedomím, že je to vták. A zhrozím sa svojho nového spôsobu videnia. “

Vlčice zo Sernovodska - Irena Brežná, 2016
Vlčice zo Sernovodska
Irena Brežná