Publikácia si kladie za cieľ uviesť do súvislostí a na pravú mieru niektoré informácie z médií, vysvetliť, čo je považované za falšovanie potravín, kedy ide „iba“ o zníženie kvality výrobkov, za akých podmienok môže falšovanie potravín predstavovať ohrozenie zdravia a života spotrebiteľov, vymedziť rizikové komodity a spôsoby falšovania potravín, charakterizovať laboratórne metódy vhodné na odhalenie falšovania potravín a diskutovať o ich nevýhodách a obmedzeniach. Porozumenie problematike falšovania potravín zo strany pracovníkov potravinárskeho priemyslu, obchodníkov i laboratórií uskutočňujúcich testovanie potravín je jedným z nevyhnutných nástrojov boja proti podvodom a v dôsledku vedie k zvyšovaniu kvality a dôveryhodnosti potravín na tuzemskom trhu.
Za falšovanie potravín sa považuje úmyselné odchýlenie sa od legislatívnych požiadaviek alebo klamanie spotrebiteľa uskutočňované za účelom finančného zisku. Zvyčajne možno spätne vysledovať, či k falšovaniu došlo z úmyslu prevádzkovateľa potravinárskeho podniku získať neoprávnenú konkurenčnú výhodu, v dôsledku hrubej technologickej nedisciplinovanosti alebo išlo o zásadnú neznalosť.
Publikácia je v
českom jazyku.
Obsah:- Úvod do problematiky falšovania
- Metódy hodnotenia autenticity a detekcie falšovania potravín
- Falšovanie spôsobov produkcie a zapracovania potravín
- Falšovanie mäsa a výrobkov z mäsa
- Falšovanie rýb a výrobkov s podielom rýb
- Falšovanie mlieka a výrobkov z mlieka a s podielom mlieka
- Falšovanie výrobkov s podielom vajec
- Falšovanie jedlých tukov a olejov
- Falšovanie včelieho medu
- Falšovanie výrobkov z ovocia
- Falšovanie výrobkov zo zeleniny
- Falšovanie obilnín a výrobkov z nich
- Falšovanie korenia a aróm
- Falšovanie kakaa, čokolády a výrobkov s podielom kakaa a čokolády
- Falšovanie kávy
- Falšovanie čaju a výrobkov na báze čaju
- Falšovanie vína
- Falšovanie liehovín