Malina - mäta -
Malina - mäta
4,37 €
Pri nákupe nad 49 € máte poštovné zadarmo

Nádherne svieža chuť mäty a sladkých malín... Čítať viac

4,37 €

Bežná cena Bežne 4,59 €

Ušetríte 5 %
Na sklade, objednávajte však rýchlo

Odporúčané tituly a kolekcie

4,37 €

Viac o produkte

Nádherne svieža chuť mäty a sladkých malín.

Zloženie: Pravý zelený čaj Sencha, šípky, mäta pieporná (min. 5,1%), aróma, maliny (min. 3,3%), kvety slnečnice a slezu.

Čaj vzniká spracovaním listov čajovníka. Z botanického hľadiska je čajovník (lat. Camellia sinensis) stálezelený krík, dorastajúci v prírode do výšky 5 až 15 metrov, výnimočne až okolo tridsať metrov. Na plantážach sú kríky udržiavané do výšky okolo jedného metra. Umožňuje to pohodlnejší zber čajových lístkov, mechanizáciu zberu a zvyšuje úrodu.
Divoký čajovník rástol v juhovýchodnej Ázii, pri hraniciach Číny a Indie. Ako domestikovaná rastlina sa pestuje na mnohých miestach s vhodnými podmienkami. Medzi krajiny známe produkciou čaju patria Čína, India, Pakistan, Irán, Srí Lanka, Taiwan, Japonsko, Indonézia, Nepál, Austrália, Argentína a Keňa. Najlepšie sa mu darí v monzúnovom podnebí v subtropickom a tropickom páse, rastie na kyslejších pôdach, od hladiny mora až po nadmorské výšky okolo 2 500 m.
Listy čajovníka sú dlhé od troch do dvadsaťpäť centimetrov a široké medzi jedným až desiatimi centimetrami. Dospelé listy sú hrubé, hladké a kožnaté, s krátkou stopkou. Čajové listy sa väčšinou zbierajú niekoľkokrát do roka, v niektorých oblastiach prakticky celý rok. Lístky sa zbierajú podľa takzvaných zberových formúl určujúcich, ktorú časť výhonku odštipnúť.
Obvykle sú cennejšie mladšie a menšie lístky pri špičke výhonku a pupeň. Kvalitnejšie čaje sú vyrábané len z vrchných dvoch lístkov a pupeňa.
Ďalšie spracovanie sa deje rôznymi spôsobmi, ktoré vedú k rôznym „druhom“ čaju. Základným faktorom je stupeň oxidácie (často sa využíva z chemického hľadiska nesprávny názov fermentácia).

Tradičné je delenie do štyroch základných skupín:

Zelené čaje: listy sa mechanicky narušia, ale oxidácia je rýchlo ukončená pôsobením tepla. V Číne sa na ukončenie oxidácie zvyčajne využíva sušenie na pare, v Japonsku prevláda sušenie na slnku, prípadne teplým vzduchom. Spracovanie je ukončené jeden až dva dni po zbere.
Oolongy (vyslov úlong, taktiež modrozelené, polozelené čaje) – tvoria prechod medzi zelenými a čiernymi čajmi. Často sú pri príprave navoňané kvetmi, napríklad orchideou, osmanthom.
Čierne čaje (taktiež červené čaje, tento názov sa pre farbu nálevu používa najmä v Číne): listy sa mechanicky narušia, oxidácia sa nechá úplne prebehnúť. Spracovanie trvá týždeň, ale aj dlhšie. Veľmi výrazný rozdiel je medzi ortodoxným ručným spracovaním a plne mechanizovanou výrobou metódou CTC (Crush, Tear, Curl), ktorou vzniká drvený substrát vhodný do čajových vrecúšok. V strednej Európe (a „západnej civilizácii“ všeobecne) je historicky najobľúbenejší práve čierny čaj.
Pu-erh: je dvojnásobne oxidovaný čaj, ktorý sa necháva 'odležať' často aj po dobu niekoľkých rokov. Čím je pu-erh starší, tým býva viac cenený, pričom nezriedka sa predáva aj 15 až 20-ročný. Vyznačuje sa plnou, zemitou chuťou. Pravdepodobne má na organizmus pozitívne a mierne liečivé účinky.
Biely čaj: vyrába sa iba z pupeňov a horných lístkov. Tie neprechádzajú mechanickým spracovaním ani oxidáciou. Biely čaj je takmer bezfarebný a pokladá sa za nápoj gurmánov.
Čítať viac
Hmotnosť
45g strán
Celková hmotnosť
61 g
Rozmer
154×218 mm
Balenie
vákuové balenie
Katalógové číslo výrobcu
710575
Naše katalógové číslo
204172

Našli ste v našom obsahu nejaké nepresnosti? Dajte nám o tom vedieť.

Nahlásiť chybu

Máte o knihe viac informácií ako je na tejto stránke alebo ste našli chybu? Budeme vám veľmi vďační, ak nám pomôžete s doplnením informácií na našich stránkach.

Hodnotenia

4,8 / 5

16 hodnotení

14
1
1
0
0

Ako sa vám páčil produkt?

Recenzie Martinusákov

Skvelý čaj, ktorý si kupujem stále dokola. Kombinácia zeleného čaju, mäty a malín je lahodná. Obsahuje mierne množstvo kofeínu, takže pre ľudí citlivých na kofeín, neodporúčam piť pred spaním.
PS: Pri písaní tejto recenzie sa mi lúhoval práve tento čajík.

Čítať viac

Recenzie čitateľov

Marcela
14.8.2021
Vynikajúci
Vynikajúci caj. Prijemne spojenie zeleneho caju a maliny. Mne osobne velmi zachutil. A kombinacia s tou malinou je uplne genialna. Čítať viac
Erika Hegedusova
27.7.2021
Čaj malina-mäta
Overený nákup
Veľmi lahodný čaj s praktickým a estetickým balením.
Kombinácia malina-mäta chutí horúci, ale odporúčam aj studenú verziu
s pridaním ľadu ako osviežujúca verzia v horúcich dňoch.
Čítať viac
Beáta
19.9.2019
Milujem vôňu mäty
Tento čaj je úžasný vďaka jeho kombinácií mäty ktorá prevonia celú kuchyňu a zároveň má jemnú malinovú príchuť. Skrátka treba vyskúšať ... koľko ľudí toľko chutí ... ale kto má rád mätu nebude sklamaný :) Čítať viac
Peter Čajíčkový
11.11.2016
exkluzívny čajík ;-)
Nádherná jemná vôňa a tá chuť - pre mňa skvelý poctivý zelený čaj. Krásna bledozelená farba - pôžitok pre čajičkárov. Čítať viac
Eva Krajmerová
20.2.2016
Názor zákazníka
Overený nákup
výborný čaj!! už keď som ho otvorila mal úžasnú vôňu. keď ho zalejete tak lístky vo vrecku napučia tak, že sa skoro nevojdú do vrecka :) úplné iná chuť ako čaje, ktoré predávajú v obchodoch. chválim Čítať viac

„Odrazu sa mi po tele rozleje neobyčajné teplo. Tieto hlasy, niekoľko tichých slov, kroky v zákopoch za mnou, ma odrazu prudko vytŕhajú zo strašidelnej osamelosti smrteľného strachu, ktorému som sa takmer podal. Tieto hlasy znamenajú viac ako môj život, sú viac ako materinské city a strach, sú tým najsilnejším, čo vôbec jestvuje a poskytuje najvččšiu ochranu: sú to hlasy mojich kamarátov. Už nie som viac v tme sa chvejúci kúsok osamelého bytia - patrím k nim a oni ku mne, všetci máme rovnaký strach a rovnaký život, sme spojení jednoduchým a strašný spôsobom. Chcel by som vytlačiť tvár do tých hlasov, do tých pár slov, čo ma zachránili a pomôžu mi. “

Na západe nič nové - Erich Maria Remarque
Na západe nič nové
Erich Maria Remarque