Mária Terézia - Gabriele Marie Cristenová, Ikar, 2006

6,02 €

Pri nákupe nad 49 €
poštovné zadarmo
Čítaná
Mária Terézia - Gabriele Marie Cristenová, Ikar, 2006
Čítaná
Mária Terézia - Gabriele Marie Cristenová, Ikar, 2006

Mária Terézia
Čítaná

Medzi trónom a láskou

Keď Mária Terézia v novembri 1780 zomrela, v jej pozostalosti sa našiel udivujúci zoznam... Čítať viac

Vydavateľstvo
Ikar, 2006
376 strán
5-6 hodín čítania

Keď Mária Terézia v novembri 1780 zomrela, v jej pozostalosti sa našiel udivujúci zoznam... Čítať viac

  • Pevná väzba
  • Mierne opotrebovaná
  • Slovenčina
9,26 €

6,02 €

-35 %
Na sklade
Posielame ihneď

Čítané knihy nám môžete poslať aj vy!

Pošlite nám svoje prečítané knihy a získajte poukážku na nákup.

Vyskúšať Knihovrátok

Naši škriatkovia odporúčajú

Temné sekundy - Karin Fossum, mamaš, 2024

Viac o knihe

Keď Mária Terézia v novembri 1780 zomrela, v jej pozostalosti sa našiel udivujúci zoznam. Možno si v ňom prečítať, že jej šťastné manželstvo s cisárom trvalo 29 rokov – „to teda je 335 mesiacov, 1540 týždňov, 10 781 dní, 258 774 hodín“. Tento zoznam spísala vášnivo milujúca žena a dúfala v opätovné stretnutie.

Niekoľko dní pred smrťou sa Mária Terézia obzerá späť – a rozpráva, ako sa všetko začalo: Malá Rezi má šesť rokov a je veľmi vzdialená od toho, aby bola žiadanou dedičkou, keď do jej života po prvý raz vstúpil roku 1723 pätnásťročný dedičný princ Lotrinský. Vtedy nik nemohol tušiť, že z jej detského rojčenia o Františkovi Štefanovi sa raz stane veľká vášeň jej života.

O trinásť rokov habsburská dedička trónu konečne povedala „áno“ svojmu lotrinskému princovi, keď ich politické intrigy a mocenské hry najprv držali v striedavých pocitoch neistoty. Potom však nasledovali dobré roky.

Z „chudobného“ Lotrinčana „bez vlasti“ sa stal rímsko-nemecký cisár František I.; a keď otec Márie Terézie Karol VI. roku 1740 zomrel, stala sa ako 23-ročná jeho nástupkyňou. Viedla vojny, vyjednávala, vládla a obnovovala. Nebola iba manželkou cisára, ale aj arcivojvodkyňou Rakúska, kráľovnou Uhorska a Čiech – a matka šestnástich detí! Avšak František I. zostal mužom v tieni svojej ženy. Ako sa s tým vyrovnával? Mária Terézia spomína.
Čítať viac
Počet strán
376
Väzba
pevná väzba
Rozmer
125×200 mm
Hmotnosť
354 g
Rok vydania
2006
Naše katalógové číslo
920305
Štýl
historický
Jazyk
slovenčina
Vydavateľstvo
Ikar
Kategorizácia

Našli ste nepresnosti? Dajte nám, prosím, vedieť!

Nahlásiť chybu

Máte o knihe viac informácií ako je na tejto stránke alebo ste našli chybu? Budeme vám veľmi vďační, ak nám pomôžete s doplnením informácií na našich stránkach.

Hodnotenia

4,5 / 5

17 hodnotení

11
4
2
0
0

Ako sa páčila kniha vám?

Recenzie čitateľov

Monika Beláková
Overený zákazník
4.4.2020
Pútavo napísaný životopisný román
Veľmi príjemný životopisný román Marie Terézie, ktorý sa dobre číta. Je v ňom veľa historickych faktov. Kniha je napísaná tak, akoby celý svoj životný príbeh prerozprávala ako spomienky svojmu zosnulému manželovi, ktorého oddane milovala až do svojej smrti. Opisuje nielen historické udalosti, ale aj rodinný život najprv s jej rodičmi, potom s milovaným manželom a deťmi, a zároveň s jej neodmysliteľnou opatrovateľkou (ajou). Čítať viac
Valeria
Neoverený nákup
3.3.2008
Maria Terezia
Tato kniha je uplne uzasna, nadherne vyrozpravany zivotopis v samotnej osobe Marie Terezie. Radim kazdemu, kto rad cita....a netreba sa k tomu viazat k dejepisu :) Čítať viac
smatlinka
Neoverený nákup
7.2.2007
Názor čitateľa
tato kniha je fascinujuca. radim kazdemu kto ma rad historiu nech si ju precita Čítať viac

Vydavateľstvo Ikar

Čítať viac

„Až vtedy som pochopil, že hoci realita je neraz desivá a bolestivá, je to jediné miesto, kde môžeš nájsť skutočné šťastie. Pretože realita je skutočná.“