Svätý mäsiar zo Šamorína - Peter Pečonka, Artforum, 2016

11,90 €

Pri nákupe nad 49 €
poštovné zadarmo
Svätý mäsiar zo Šamorína - Peter Pečonka, Artforum, 2016
Svätý mäsiar zo Šamorína - Peter Pečonka, Artforum, 2016

Svätý mäsiar zo Šamorína

A iné príbehy z čias Malej dunajskej vojny

To sa nám iba zdá, že o maďarsko-slovenských vzťahoch vieme všetko. Iba si nahovárame, že súčasné usporiadanie je stále a nemenné. Z omylu nás skratkou fikcie vyvedie kniha... Čítať viac

Vydavateľstvo
Artforum, 2016
256 strán
4-5 hodín čítania

To sa nám iba zdá, že o maďarsko-slovenských vzťahoch vieme všetko. Iba si nahovárame, že súčasné usporiadanie je stále a nemenné. Z omylu nás skratkou fikcie vyvedie kniha Maládunajskávojna, ktorá s ľahkosťou opisuje, akú slabú trvácnosť majú.... Čítať viac

  • Pevná väzba
  • Slovenčina

11,90 €

Na sklade 2 ks
Posielame ihneď

Dostupné v 16 knižniciach. Požičať v knižnici

Naši škriatkovia odporúčajú

Bohyne a prízraky - Juraj Červenák, Artis Omnis, 2024

Viac o knihe

To sa nám iba zdá, že o maďarsko-slovenských vzťahoch vieme všetko. Iba si nahovárame, že súčasné usporiadanie je stále a nemenné.

Z omylu nás skratkou fikcie vyvedie kniha Maládunajskávojna, ktorá s ľahkosťou opisuje, akú slabú trvácnosť majú nitky siločiar, na ktorých visí naša každodennosť. Životy nie celkom obyčajných ľudí, keď sú náhle narušené či prerušené, ústia do nie celkom bežných situácií, nápadne podobných katastrofám. Keď k nim dôjde, už si nevystačíme s duchaprítomnosťou, bojovnosťou, statočnosťou ani so suchým humorom, vlastnosťami, ktorými hrdinovia knihy akoby ešte chvíľami zo zotrvačnosti disponovali. Ani len zázraky, ktoré sú tu priam historicky hodnoverne zachytené a zdokumentované, nemajú moc odkloniť budúcnosť, lebo tá ako vždy hrmotne prichádza bránami dneška a razom mení všetko, na čo sme sa doposiaľ spoliehali.
Čítať viac
Počet strán
256
Väzba
pevná väzba
Rozmer
145×195 mm
Hmotnosť
390 g
ISBN
9788081501395
Rok vydania
2016
Naše katalógové číslo
251748
Štýl
humorný
Jazyk
slovenčina
Pôvod
Slovensko
Vydavateľstvo
Artforum
Kategorizácia

Našli ste nepresnosti? Dajte nám, prosím, vedieť!

Nahlásiť chybu

Máte o knihe viac informácií ako je na tejto stránke alebo ste našli chybu? Budeme vám veľmi vďační, ak nám pomôžete s doplnením informácií na našich stránkach.

Hodnotenia

4,7 / 5

11 hodnotení

7
3
0
0
0

Ako sa páčila kniha vám?

Recenzie čitateľov

Rudo
Neoverený nákup
10.1.2017
vyborne napisane
Tento román je po dlhom čase, a to ani neviem odkedy, asi od Hvoreckého Lovcov a zberačov naozaj prekvapenie v rámci SK literatúry. Výbornú má štruktúru - striedanie kapitol (jedny sú v skríši vojnových zločincov, druhéo svätom mäsiarovi, a tretie sú moje obľúbené o českých legionároch), takže paralelne sledujeme niekoľko príbehov a tiež typov rozprávania, lebo značná časť je podaná v 1. osobe. Takáto komplikovaná štruktúra však čitateľa neunavuje, ale ešte viac pripúda. Hoci čitateľ tuší, ako to asi skončí, predsa zostáva zvedavý až do koca. Súhlasím s recenziou, čo napísal Jančí, že táto kniha by mala byť povinné čítanie, ale nie len kvôli obsahu, ale aj kvôli jej umeleckej forme.
Perlička: Peter Pečonka je vraj žena, volá sa Csonková. Viac o ňom alebo o nej neviem.
Čítať viac
Katarína
Neoverený nákup
8.6.2020
Peter Pečonka je pseudonym Petra Rankova :) Čítať viac
Janči
Neoverený nákup
7.1.2017
autor(ka)
Dobrý román-memento, ale na rozdiel od kníh s podobným zámerom nejde do minulosti (WW2, holokaust a pod.), ale do budúcnosti, konkrétne nebezpečne blízkej budúcnosti. V krajinke, kde vo vlakoch chodia hnedé (pardón zelené) vlakové hliadky by Sv. mäsiar mal byť povinné čítanie pre stredné školy.
Veľmi dobre zachytené príbehy 4 hlavných postáv. Zaujalo ma, že jeden z nich prežil ten strašný výbuch, keď v Novákoch explodovali muničné sklady. Druhý je taký cigánsky partizán, s ktorým som sa nevedel až tak úplne stotožniť, aj keď som občas chápal jeho názory a motivácie. Tretia postava je olympijska strelkyňa (žeby Barteková???) a štvrtý je jej milenec z Budapešti.
Odporúčam!
PS: Peter Pečonka je pseudonym. "Z dobre informovaných zdrojov" som počul, že je to vraj študentka, ktorá sa dvakrát umiestnila aj v Bagalovej súťaži Poviedka. Kto chce nech pátra.
Čítať viac
Jaroslava
Neoverený nákup
27.12.2016
Názor čitateľa
Suhlasim, toto je velmi dobra kniha, hlavne pre toho kto ma rad Pistanka (napr. Rivers) alebo starsie veci od Vilikovskeho (Vecne zeleny), pripadne najstarsie Mitanove poviedky, tak ten sa urcite potesi, ze je tu Peter Peconka - hlas mladej generacie, ktory sa im vyrovna. Uvidime, ci druhou knihou Peconka potvrdi svoje kvality. Pretoze debuty byvaju casto dobre a potom ticho. Čítať viac
Vierka
Neoverený nákup
12.12.2016
no a co, ked pseudonym?
Ved aj Timrava je pseudonym, aj Jege, aj Matkin, aj Dominik Dan a urcite aj kopec inych. Preco by kniha nemohla mat tajomneho autora?
Podla toho co sa o Peconkovej knihe pise, si ju chcem precitat aj ja. Tema krvavych nepokojov v nasom okoli alebo aj rovno u nas je zial dost aktualna (vid Ukrajina, v Madarsku Jobik, u nas Marian K.)
Najlepsie je kupit knihu teraz na Vianoce niekomu a potom si ju zase naspet nenapadne pozicat (toto plati nielen pre tuto knihu :-)
Čítať viac
Pseudonym ?
Neoverený nákup
7.12.2016
Pseudonym ?
Kniha mi ani nestojí za prečítanie. Zásadne nečítam také knihy, v ktorých sa autor skrýva za pseudonym. Peter Pečonka je zrejme fiktívne meno autora. Pri takých knihách mám vždy pocit, že autor sa bojí vyjsť s kožou na trh a preto uvedie pseudonym. Najlepšia kniha o Maďarsku je rozhodne kniha od autora Štefana Markuša - Maďari pod lupou, kde nájdete fakty. Čítať viac
Rudolf
Neoverený nákup
22.2.2021
je to pseudonym Pavla Rankova, ktorý mimochodom tento rok získal európsku cenu za literatúru... Čítať viac
Havran Nehavran
Neoverený nákup
19.1.2017
Názor čitateľa
Peter Pečonka je novinár Michal Havran! Dlho mu tajomný pseudonym nevydržal :-(
tu napísal pokračovanie knihy Sv. Mäsiar: http://komentare.sme.sk/c/20429452/vypovede-z-obcianskej-vojny.html
a v knihe je dosť veľa takých častí o cirkvi a náboženstve a M. Havran: Vyštudoval protestantskú teológiu na Univerzite Marca Blocha v Štrasburgu: https://sk.wikipedia.org/wiki/Michal_Havran_ml.
Inak nemám nič proti pseudonymom, ale toto bolo naozaj dosť trápne, takto rýchlo sa vyzradiť.
Kniha sa mi páčila, ale týmto dosť pokazil dojem.
Čítať viac
iveta
Neoverený nákup
12.12.2016
Názor čitateľa
tak toto je totalny nezmysel - porovnavas Peconkov roman s Markusovou faktografickou knihou, to je ako keby si porovnaval televizne noviny a televizny serial (televizne noviny su samozrejme lepsie, lebo su v nich fakty:-)
knihy Svaty masiar zo Samorina som si prelistovala v knihkupectve a kupim ju bratovi pod stromcek (takze odporucam), je tam aj taka zaujimava forma kniznych ilustracii - v knihe su QR kody a vy mate prilozit telefon - a funguje to!!!
Čítať viac
Maros Varga
Neoverený nákup
6.12.2016
dobre napisane a znepokojujuce
tato knizka je dost daleko nad urovnou, ako pisu ini autori a autorky na Slovernsku (to plati o teme aj style)
stale ma citatel dojem, ze to je opis realnych udalosti, ved mozno aj je - buducich realinych udalosti (hoci dufam, ze nie)
Čítať viac
Maros Varga
Neoverený nákup
6.12.2016
dobre napisane a znepokojujuce
tato knizka je dost daleko nad urovnou, ako pisu ini autori a autorky na Slovernsku (to plati o teme aj style)
stale ma citatel dojem, ze to je opis realnych udalosti, ved mozno aj je - buducich realinych udalosti (hoci dufam, ze nie)
Čítať viac
Tommy T.
Neoverený nákup
6.12.2016
Názor čitateľa
Maros Varga, neposielajte odkazy dvakrat. A ku knihe: Maros ma pravdu! fakt sila! Neviem, ci toto je vhodny vianocny darcek, aj ked je to podla mna dobra kniha. Lenze je to taka depka, ze ked sa nad tym obdarovany zamysli, ma po Vianoxciach :-)
Moj zaver: odporucam precitat co najskor, lebo o par tyzdnov sa uz o tejto knihe bude vo velkom diskutovat
Čítať viac

Vydavateľstvo Artforum

Čítať viac

„Byla však pravda, že tehdy poprvé pochopil, že lidé, kterým se naučil důveřovat, by ho stejně mohli někdy zradit, a že je to sice zklamání, ale zároveň je to nevyhnutelné a že život ho bude pohánět pravidelným tempem vpřed, protože za každého, kdo ho nějakým způsobem zklame, se najde přinejmenším jedna osoba, která to nikdy neudělá.“

Malý život - Hanya Yanagihara, 2017
Malý život
Hanya Yanagihara