1913 - Co jsem ještě chtěl vyprávět
E-kniha

Z knihy 1913. Léto jednoho století se ihned po vydání stal mezinárodní hit. Florianu Illiesovi se v krátkých prozaických črtách podařilo zachytit atmosféru odcházejícího... Čítať viac

2. diel série
1913 (CZ)
Vydavateľstvo
Host
255 strán
4-5 hodín čítania

Z knihy 1913. Léto jednoho století se ihned po vydání stal mezinárodní hit. Florianu Illiesovi se v krátkých prozaických črtách podařilo zachytit atmosféru odcházejícího devatenáctého století i záblesky toho nadcházejícího... Čítať viac

  • PDF EPUB MOBI
  • Čeština

11,29 €

Ihneď na stiahnutie
Ako čítať e-knihy?

Naši škriatkovia odporúčajú

Viac o e-knihe

Návrat do léta jednoho století

Z knihy 1913. Léto jednoho století se ihned po vydání stal mezinárodní hit. Florianu Illiesovi se v krátkých prozaických črtách podařilo zachytit atmosféru odcházejícího devatenáctého století i záblesky toho nadcházejícího. Fascinující dobové výjevy z předválečné Prahy, Vídně či Berlína měly jedinou vadu skončily.
Ke stejnému závěru dospěl naštěstí také Florian Illies, který se znovu pustil do pročesávání archivů, knihoven a galerií a připravil obdobně hypnotické a vtahující pokračování. Opět se tak můžeme ponořit do životů spisovatelů, umělců a novinářů, kteří sice cítí konec jedné epochy, avšak nemohou tušit, co má přijít po ní.
Čítať viac
Originálny názov
1913 - The Year before the Storm
Počet strán
255
Naše katalógové číslo
1850377
Jazyk
čeština
Preklad
2. diel série
1913 (CZ)
Vydavateľstvo
Host
Kategorizácia

Našli ste nepresnosti? Dajte nám, prosím, vedieť!

Nahlásiť chybu

Máte o knihe viac informácií ako je na tejto stránke alebo ste našli chybu? Budeme vám veľmi vďační, ak nám pomôžete s doplnením informácií na našich stránkach.

Hodnotenia

4,5 / 5

2 hodnotenia

1
1
0
0
0

Ako sa páčila e-kniha vám?

Recenzie čitateľov

12

Viete o mne vela podla zakupenych knih v Martinuse za niekolko rokov. Myslim si, že je málo citatelov, ktori si rocne kupuju tolko knih, co ja. Mam 64 rokov, citam od detstva a je to najkrajsia a najzmysluplnejsia cinnost v mojom zivote. Vybudovala som základ kvalitnej kniznice aj u mojej dcery a zata v Nemecku.

Vlasta Novohradská
Overený nákup
17.4.2021
Najobľúbenejšie puzzle
Nie z celkom vysvetliteľných dôvodov mám obdobie prelomu storočí , až do Veľkej vojny veľmi rada. Zásluhu na tom majú aj moji obľúbenci St.Zweig a Joseph Roth, ktorí vedeli Európu týchto rokov opísať tak verne, tak dojemne s veľkou dávkou nostalgie a lásky.
Keď som sa z českého knižného portálu dozvedela, že vyšla knižka F. Illiesa 1913 a že je to už druhý autorov počin, ktorý sa viaže k tomuto roku, hneď som si ju na Martinuse objednala.
Kniha je plná slávnych mien, dnes by sme povedali celebrít. Miestami má aj charakter „Smotánky“, keby... Keby to neboli tak významné osobnosti, ktoré natrvalo ovplyvnili európske dejiny umenia, vedy a kultúry vôbec. Predstavitelia výtvarnej moderny – O.Kokoschka, V. Kandinskij, Egon Schiele, Picasso - spisovatelia umeleckej avantgardy - R.Musil, Hugo von Hofmannstahl, H. Hesse, F. Kafka, T.S. Eliot, A. Schnitzler, M. Proust
- vedci po prvý krát otvorene hovoriaci o trápeniach ľudskej duše a homosexualite- S. Freud, M. Hirschfeld. Čo spája všetky tieto osobnosti? Autor skladá akoby puzzle z jednotlivých farebných odtieňov, príbehov, udalostí, aby nám priblížil atmosféru konca dobrých časov – ošiaľ mladosti, snahu po moderne, opojenie z nových možností techniky, nových objavov, obrovskú túžbu po živote, inom, aký bol v 19. st. a predovšetkým po slobode. Nemalú úlohu tu zohrávajú ženy, krásne, divoké, absolútne slobodné, aj vďaka novej móde Coco Chanel. V jej modeloch objavili jednoduchosť a „ľahkosť bytia.“ Nad veľkými očakávaniami od 20.st. sa však sťahujú mraky. Maliar M. Brandenburg to zachytil umelecky. Reakcie ľudí na hrozivo nehybný mrak, na plátne „Ľudia pod mrakom“.
Na začiatku r.1913 nejde len zbrojárstvo v Nemecku na plné obrátky. V galérii Bruna Cassiera v Berlíne je vystavená súkromná zbierka G.F. Rebera z Wupertálu, francúzskeho umenia, hlavne impresionistov. Nemecká tlač okamžite reaguje v duchu nacionalizmu. Ostro protestuje, že v súkromnej zbierke Nemca nie je žiadny nemecký obraz, ani dielo modernej nemeckej maľby. V mládežníckom časopise mobilizujú srdcia mladých Nemcov pre vojnu pod heslom „Vojna je radosť“.
Mňa osobne najviac oslovila atmosféra premiéry Stravinského Svätenia jari v máji 1913 v Paríži, v Théatre de Champs Elysées, v podaní Ruského baletu a Nižinského choreografií. V hľadisku sedí intelektuálny výkvet Európy, Marcel Proust v kožuchu, až dokonca. Nepripomína vám to niekoho?
Teším sa na nové vydanie knihy 1913, Léto jednoho století.
Čítať viac

Vydavateľstvo Host

Čítať viac

„Kto nemá strach, nie je viac človekom. Nemusíš sa zaň hanbiť, ani skrývať ho. Človek, ktorý ukazuje svoj strach a slzy rovnako hrdo ako svoj smiech a veselé oči, si zaslúži obdiv.“

Pustovník: Muž s leopardom - Vladimír Štefanič, 2020
Pustovník: Muž s leopardom
Vladimír Štefanič