Sivé včely
E-kniha

V dedine Malá Starogradovka v takzvanej sivej zóne na ukrajinskom Donbase bývajú už len dvaja ľudia: Ukrajinec, včelár Sergejič a jeho „nepriateľ z detstva“, prívrženec... Čítať viac

Vydavateľstvo
Slovart, 2023
349 strán
5 hodín čítania

V dedine Malá Starogradovka v takzvanej sivej zóne na ukrajinskom Donbase bývajú už len dvaja ľudia: Ukrajinec, včelár Sergejič a jeho „nepriateľ z detstva“, prívrženec separatistov Paška, dvaja muži s odlišným pohľadom ... Čítať viac

  • PDF EPUB MOBI
  • Slovenčina

12,59 €

Ihneď na stiahnutie
Ako čítať e-knihy?

Naši škriatkovia odporúčajú

Karin Lednická:Šikmý kostel: Třetí díl. Bílá vrána, 2024

Viac o e-knihe

V dedine Malá Starogradovka v takzvanej sivej zóne na ukrajinskom Donbase bývajú už len dvaja ľudia: Ukrajinec, včelár Sergejič a jeho „nepriateľ z detstva“, prívrženec separatistov Paška, dvaja muži s odlišným pohľadom na život počas podivnej vojny. Včelár sa jedného dňa rozhodne z dediny odísť a odviezť svoje včely na bezpečnejšie územie – najprv na Ukrajinu, potom na Rusmi anektovaný Krym. Ukrajinský spisovateľ Andrej Kurkov sugestívne rozvíja príbehy ľudí, ktorí žijú svoj obyčajný život v nevšedných podmienkach a ktorých každodenná realita je naozaj všetko iné ako všedná. Román Sivé včely bol preložený do vyše dvadsiatich jazykov a autor zaň dostal viacero významných medzinárodných literárnych cien.

Publikáciu z verejných zdrojov podporil Fond na podporu umenia.
Čítať viac
Originálny názov
Grey Bees
Počet strán
349
Rok vydania
2023
Edícia
MM
Naše katalógové číslo
2298141
Štýl
vojnový
Jazyk
slovenčina
Preklad
Pôvod
Ukrajina
Vydavateľstvo
Slovart
Pre koho
pre dospelých
Kategorizácia

Našli ste nepresnosti? Dajte nám, prosím, vedieť!

Nahlásiť chybu

Máte o knihe viac informácií ako je na tejto stránke alebo ste našli chybu? Budeme vám veľmi vďační, ak nám pomôžete s doplnením informácií na našich stránkach.

Hodnotenia

4,0 / 5

3 hodnotenia

2
0
0
1
0

Ako sa páčila e-kniha vám?

Recenzie čitateľov

Veronika Medveďová
Neoverený nákup
11.2.2024
Kniha ma veľmi zaujala, celý čas držala v napätí napriek tomu, že sa zdanlivo nič veľké v živote hlavnej postavy, nedeje...
Cez každodenné myšlienky a udalosti, opísané bravúrnym jazykom, sa akoby v pozadí odohráva tragédia vojny Rusko - Ukrajina, dianie z roku 2017/18.
Včelárska tematika je nosná, avšak stále ostáva skôr koloritom denných peripetii človeka.
Určite osloví , zanechá hlboký dojem a mnohé vzácne myšlienky o hodnotách ľudstva.
Čítať viac
Natália z nathalysreading
Neoverený nákup
17.1.2024
S kúpou tejto knihy som dlho otáľala. Nebola som si istá, či sa mi bude páčiť. A prvý dojem ma neklamal. Nedokážem sa rozhodnúť, či to bolo dobré, alebo nie, s ohľadom na hrôzy vojny, ale skôr sa prikláňam k tomu, že nebolo.

Vojna v ňom vyvolala akési nepochopenie a náhlu ľahostajnosť k všetkému, čo ho obklopuje.
(str. --)

Už na začiatku nás autor upozornil (pozri ukážku vyššie), že príbeh bude o ľahostajnosti. Chápem, čo tým chcel docieliť, no keď je hlavný hrdina ľahostajný egoista a stará sa len o seba a včely, tak je zrejmé, že čitateľ súcitiť nedokáže, aj keď vie pochopiť jeho pohnútky. Je to veľká škoda, lebo práve na tomto by sa mohol stavať nádherne citlivý príbeh. V deji sa vyskytuje vševediaci rozprávač, ktorý akoby sám netušil, čo je podstatné, takže priblíženie postáv od neho nečakajte. Všetko je zbavené emócií a mŕtve, no nie štýlom, ktorý by nám chcel niečo povedať, ale presne tým, ktorý nám nepovie nič.

...ak sa mu niečo stane, jeho včely budú siroty.
--
Pravda, má dcéru, ale tú v skutočnosti nemá on, ale jeho bývalá manželka Vitalina. A dcéra včely nepotrebuje.
(str. --)

Interakcia postáv je divná. Skoro nič o nich nevieme, nikto sa o nikoho skutočne nezaujíma, a keď som si konečne myslela, že tam budú nejaké emócie, tak sa to priam neprirodzene prevrátilo do nezáujmu a ďalšieho rozprávania o včelách. Občas mi stuhla krv v žilách, keď protagonista narazil na políciu, ale dokázal sa otriasť a znova boli dôležité iba včely. Internát z Absyntu sa s týmto nedá ani porovnať. Tak sa to malo uchopiť. Internát má všetko, čo tejto knihe chýba, a dokonca aj niečo navyše. Je geniálny, ľudský, toto je však len nevydarený pokus. Mrzí ma to.

A v tom sa mu zažiadalo pozornejšie sa poobzerať v zrkadle. Ale kde ho vziať?
(str. --)
Čítať viac

Vydavateľstvo Slovart

Čítať viac

„Existujú ľudia, vedľa ktorých môžeme stráviť roky a nemať si čo povedať, a ľudia, s ktorými na rozhovory nestačí celý život.“