Príručka mzdovej účtovníčky 2023, Poradca s.r.o., 2023

15,99 €

Pri nákupe nad 49 €
poštovné zadarmo
Príručka mzdovej účtovníčky 2023, Poradca s.r.o., 2023
Príručka mzdovej účtovníčky 2023, Poradca s.r.o., 2023

Príručka mzdovej účtovníčky 2023

Pracovnoprávne minimum, výpočet mzdy, zdravotné poistenie, sociálne poistenie zamestnancov, zdaňovanie miezd, sociálny fond, cestovné náhrady, účtovan

    Kniha obsahuje zrozumiteľný výklad platnej slovenskej legislatívy k 1.1.2023, ktorý je doplnený desiatkami praktických príkladov. V kapitolách sú vysvetlené všetky povinnosti,... Čítať viac

    Séria
    Monotematiky 2023
    Vydavateľstvo
    Poradca s.r.o., 2023
    Počet strán
    352

    Kniha obsahuje zrozumiteľný výklad platnej slovenskej legislatívy k 1.1.2023, ktorý je doplnený desiatkami praktických príkladov. V kapitolách sú vysvetlené všetky povinnosti, ktoré musí splniť zamestnávateľ voči svojim zamestnancom... Čítať viac

    • Brožovaná väzba
    • Slovenčina

    15,99 €

    Na sklade 1 ks
    Posielame ihneď

    Naši škriatkovia odporúčajú

    Anjel smrti - Robert Bryndza, Cosmopolis, 2024
    Príručka mzdovej účtovníčky 2023, Poradca s.r.o., 2023
    15,99 €

    Viac o knihe

    Kniha obsahuje zrozumiteľný výklad platnej slovenskej legislatívy k 1.1.2023, ktorý je doplnený desiatkami praktických príkladov. V kapitolách sú vysvetlené všetky povinnosti, ktoré musí splniť zamestnávateľ voči svojim zamestnancom a inštitúciám, povereným spravovať výber daní, príspevkov a poistení súvisiacich so zamestnávaním osôb na území Slovenska. Nevyhnutná pomôcka všetkých mzdových účtovníkov, personalistov, ekonómov, podnikateľov i študentov rieši množstvo odborných otázok, ktoré každodenne prináša mzdová prax.

    Titul obsahuje:
    • Pracovnoprávne minimum
    • Výpočet mzdy zamestnanca
    • Zdravotné poistenie zamestnancov
    • Sociálne poistenie zamestnancov
    • Zdaňovanie miezd
    • Sociálny fond
    • Cestovné náhrady
    • Účtovanie miezd
    • Štátne dávky


    1. Pracovno-právne minimum
    V tejto kapitole sú uvedené okrem povinností určených Zákonníkom práce pri vzniku, zmene a zániku pracovnoprávnych vzťahov aj podmienky pri zamestnávaní cudzincov, povinnosti vyplývajúce z ochrany osobných údajov, BOZP a inšpekcie práce, ako aj povinnosti pri zamestnávaní občanov so zmenenom pracovnou schopnosťou, mladistvých a zamestnancov starajúcich sa o deti. Súčasťou je aj detailný popis aktuálnych zmien v Zákonníku práce, ako aj problematika dohôd o prácach vykonávaných mimo pracovného pomeru. Osobitne je vysvetlené poskytovanie príspevkov na stravovanie, na rekreáciu, na športovú činnosť dieťaťa a na štátom podporované nájomné bývanie v roku 2023.
    2. Výpočet mzdy zamestnanca
    Na konkrétnych príkladoch je v tejto kapitole vysvetlené určenie
    mzdy vo vzťahu k minimálnym nárokom zamestnancov v podnikateľskej sfére v roku 2023, spôsob výpočtu priemerného zárobku, všetkých druhov príplatkov a náhrad miezd v zmysle Zákonníka práce, odstupného a odchodného, ako i náhrady príjmu pri dočasnej pracovnej neschopnosti a zrážok zo mzdy zamestnancov.
    3. Zdravotné poistenie zamestnancov
    Okrem návodov na výpočet a vykazovanie preddavkov na zdravotné poistenie vrátane podielov na zisku je v kapitole uvedený aj postup pri uplatnení odvodovej odpočítateľnej položky, ako aj príklady splnenia všetkých oznamovacích a evidenčných povinností zamestnávateľa v zdravotnom poistení.
    4. Sociálne poistenie zamestnancov
    Čitateľ sa oboznámi s platnými zásadami pri určení vymeriavacieho základu zamestnanca i zamestnávateľa, so sadzbami poistného i s odvodovou odpočítateľnou položkou v sociálnom poistení, so spôsobom výpočtu a vykazovania poistného, ale nájde tu aj návod na vyplnenie evidenčného listu dôchodkového poistenia. V osobitnej časti je uvedený prehľad všetkých dávok poskytovaných zamestnancom zo sociálneho poistenia vrátane podmienok na ich poskytovanie a ich aktuálna výška platná v roku 2023.
    5. Zdaňovanie miezd
    Kapitola obsahuje detailný výpočet príjmov zamestnancov, ktoré podliehajú a ktoré nepodliehajú zdaneniu, vysvetľuje zdaňovanie nepeňažných príjmov, použitie rôznych sadzieb dane a správny postup pri uplatnení nezdaniteľných častí základu dane. Osobitne sú uvedené podmienky a postup na priznanie oboch daňových bonusov – na dieťa a na bankové úroky. Súčasťou je aj detailný opis všetkých povinností zamestnávateľa voči finančnej správe formou prehľadov, oznámení a hlásení.
    6. Sociálny fond
    V kapitole je praktické vysvetlenie tvorby sociálneho fondu a podmienok jeho čerpania v zmysle platnej legislatívy.
    7. Cestovné náhrady
    Okrem praktických príkladov výpočtu náhrad pri tuzemských a zahraničných pracovných cestách zahŕňa táto kapitola aj povinnosti zamestnávateľa a zamestnanca v súvislosti s pracovnými cestami vrátane dane z motorových vozidiel za používanie áut zamestnancov.
    8. Účtovanie miezd
    Vysvetľuje spôsob účtovania miezd, náhrad miezd a ostatných nárokov zamestnancov nielen v podvojnom, ale aj v jednoduchom účtovníctve, pričom obsahuje aj metodiku tvorby rezerv v oblasti miezd vrátane ich účtovania.
    9. Štátne dávky
    V poslednej kapitole sú uvedené podmienky a aktuálna výška dávok, ktoré poskytuje štát rodičom detí, zdravotne postihnutým občanov a občanom v sociálnej núdzi.
    Čítať viac
    Počet strán
    352
    Väzba
    brožovaná väzba
    Rozmer
    150×210 mm
    Hmotnosť
    270 g
    ISBN
    9788081622540
    Rok vydania
    2023
    Edícia
    Monotematiky
    Naše katalógové číslo
    1822837
    Jazyk
    slovenčina
    Pôvod
    Slovensko
    Séria
    Monotematiky 2023
    Vydavateľstvo
    Poradca s.r.o.
    Pre koho
    pre podnikateľov
    Kategorizácia

    Našli ste nepresnosti? Dajte nám, prosím, vedieť!

    Nahlásiť chybu

    Máte o knihe viac informácií ako je na tejto stránke alebo ste našli chybu? Budeme vám veľmi vďační, ak nám pomôžete s doplnením informácií na našich stránkach.

    Hodnotenia

    Ako sa páčila kniha vám?

    Recenzie čitateľov

    Michaela
    Neoverený nákup
    7.6.2023
    Veľmi dobrá príručka pre začínajúcu mzdárku. Dobre, zrozumiteľne popísané. Sú uvedené príklady. Obsahuje aktuálnu legislatívu. Čítať viac
    Viera
    Neoverený nákup
    17.2.2023
    Vyborna
    tato kniha nesmie chybat v ziadnej kniznici mzdovej uctovnicky. skvele vysvetlene pripady a priklady z praxe. vyborna pomocka pre zacinajucu aj profesionalnu mzdovu uctovnicku Čítať viac

    „Pokiaľ ide o mňa, síce nechápem svoju mamu a oca a niekedy mi ich je ľúto, ale nemôžem si pomôcť, mám ich veľmi rád.“

    Charlieho malé tajomstvá - Stephen Chbosky, 2016
    Charlieho malé tajomstvá
    Stephen Chbosky