Sabanilla de Alajuela, Poas, COSTA RICA
Cupping score 89
Spracovanie Honey
Odroda: Milenio
Chuťový profil:
Pralinky, fialky, červené hrozno, ďatle a mliečna čokoláda. Dobré telo a dlhý záver. Komplexná a intenzívna šálka kávy
Centrálne údolie je pod vplyvom Atlantického Oceánu a pre to je to veľmi vlhký región Costa Riky.
Rodinu Chacón tvorí 6 bratov, pričom každý z nich má svoju farmu. Celkovo je to 60 ha kávových plantáží. Oscar a jeho žena Francisca prevádzkujú spracovateľskú stanicu. Stanica a farmy sa nachádzajú v meste Sabanilla de Alajuela, na úbočí sopky Poas. Nadmorská výška fariem je 1 450 až 1 500 metrov.
Spracovanie sa zameriava na veľmi vysokú kvalitu. Náklady na ľudskú prácu sú preto vysoké. 80 zberačov a 20 ľudí na stanici pracuje spolu s Chacónovcami.
Inovujú každým rokom a aktuálne pestujú 10 rôznych odrôd: Caturra, Red and Yellow Catuai, Paraiso (Sarchimore a Catuai), Milenio, Villa Sarchi, Geisha a iné. Stanica produkuje okolo 1 500 vriec kávy každý rok. Tento rok však bola úroda kvôli masívnym dažďom nižšia.
Káva so spracovaním HONEY bola spočiatku sušená na vyvýšených posteliach na slnku. V závislosti od farby boli potom presúvané, aby bola dosiahnutá požadovaná farba. Čím dlhšie prebieha sušenie, tým tmavšia farba. Black Honey (Čierny Med) sa nepresúva vôbec počas prvých dvoch dní od pulpingu (proces kedy sa odstraňuje dužina). S týmto procesom vedia vystačiť s jedným kubickým metrom vody denne.
Príprava na Hario V60
Táto káva je pomerne dosť intenzívna, takže ju odporúčame pripravovať v pomeroch 1:15 a na hrubšie mletie. Takto vynikne vôňa fialiek, ovocný jam a keď káva chladne, tak slivkový lekvár.