Rok vinohradníka a vinára - Štefan Hronský, Plat4M Books, 2015

9,95 €

Pri nákupe nad 49 €
poštovné zadarmo

Rok vinohradníka a vinára

Praktické rady záhradkárom

V edícii Praktické rady záhradkárom vyšla v marci 2015 ďalšia publikácia so záhradkárskou tematikou, tentoraz je zameraná na pestovanie hrozna a výrobu vína. Radami a postupmi... Čítať viac

Vydavateľstvo
Plat4M Books, 2015
Počet strán
224

V edícii Praktické rady záhradkárom vyšla v marci 2015 ďalšia publikácia so záhradkárskou tematikou, tentoraz je zameraná na pestovanie hrozna a výrobu vína. Radami a postupmi prác pri sadení a starostlivosti o vinohrad, ako aj pri príprave vína... Čítať viac

  • Flexi väzba
  • Slovenčina
Vypredané

Zadajte e-mail a budeme vás informovať, keď bude kniha dostupná.

Dostupné v 19 knižniciach. Požičať v knižnici

Naši škriatkovia odporúčajú

Pollyanna - Eleanor H. Porter, Kumran, 2024

Viac o knihe

V edícii Praktické rady záhradkárom vyšla v marci 2015 ďalšia publikácia so záhradkárskou tematikou, tentoraz je zameraná na pestovanie hrozna a výrobu vína. Radami a postupmi prác pri sadení a starostlivosti o vinohrad, ako aj pri príprave vína sa chronologicky po mesiacoch venuje uznávaný slovenský odborník doc. Ing. Štefan Hronský, PhD. Kniha je jedinečná aj z toho pohľadu, že ako vôbec prvá u nás sa ucelene venuje pestovaniu viniča i vinárskym činnostiam.

Čitateľovi ponúka praktickú publikáciu pre vinohradníka a vinára, ktorá mu pomôže pri dopestovaní kvalitného hrozna a spracovaní vína. Vinič je prastará kultúra, ktorú človek pestoval pri svojich príbytkoch odpradávna. Plody sa využívali ako ovocie – zdroj potravy. Plodom viniča hroznorodého je strapec – hrozno, používané ako základná surovina na výrobu vína. Podstatnou mierou ovplyvňuje kvalitu vína, preto treba poznať anatomickú stavbu hrozna i jeho chemické zloženie – obsah jednotlivých látok v hrozne, ich vplyv na kvalitu muštu a následne vína. Kniha by nemala chýbať v knižnici žiadneho pestovateľa hrozna, je vhodná najmä pre záhradkárov, menších pestovateľov vinohradu a malopproducentov vína.

Autor čitateľovi ponúka cenné informácie o raste a vývine viniča, predstavuje odrody a rozdeľuje ich podľa použitia. Pestovatelia hrozna, najmä začiatočníci a menej skúsení, nájdu v knihe postupy rezu viniča, termíny, techniku a organizáciu rezu, ďalej autor vysvetľuje tvarovanie dreva a vplyv rezu na rast, úrodu a kvalitu hrozna. Cenné informácie čitateľ nájde v časti knihy o vedeniach viniča, vysádzaní a ošetrovaní, nárokoch na vodu, o ochrane pred škodlivými vplyvmi. Štefan Hronský sa venuje aj téme zberu hrozna, dozrievaniu, typom zrelostí, ako aj rozmnožovaniu a špeneniu viniča.

V tretej časti sa autor zameral na vinárske činnosti. Okrem iného sa venuje anatomickej stavbe hrozna a chemickému zloženiu jednotlivých jeho častí, ďalej rastu, zretiu, hodnoteniu pred spracovaním a požiadavkám na kvalitu pre výrobu rôznych vín. Obzvlášť cenné informácie záujemcovia získajú v podrobnej analýze činností pri príprave vína - drvenie, lisy, zloženie muštu a jeho úpravy a ošetrenie pred kvasením. Poučné sú aj kapitoly o kvasení muštu, zretí vína, oxidačných a redukčných procesoch, filtrácii vína a zákaloch a cudzorodých látkach vo víne. Autor v závere venuje pozornosť filtračným materiálom, fľaškovaniu vína, popisuje rôzne choroby, chyby a nedostatky vína, ako aj hodnotenia a ochutnávky. V tejto časti sa zaoberá aj stručnou charakteristikou niektorých odrodových vín a vhodnosti ich podávania k jedlám.
Čítať viac
Počet strán
224
Väzba
flexi
Rozmer
135×190 mm
Hmotnosť
373 g
ISBN
9788089642212
Rok vydania
2015
Edícia
Praktické rady záhradkárom
Naše katalógové číslo
177224
Jazyk
slovenčina
Vydavateľstvo
Plat4M Books
Kategorizácia

Našli ste nepresnosti? Dajte nám, prosím, vedieť!

Nahlásiť chybu

Máte o knihe viac informácií ako je na tejto stránke alebo ste našli chybu? Budeme vám veľmi vďační, ak nám pomôžete s doplnením informácií na našich stránkach.

Hodnotenia

4,2 / 5

5 hodnotení

3
0
2
0
0

Ako sa páčila kniha vám?

Recenzie čitateľov

Jano
Neoverený nákup
17.10.2018
Rok chemika
Kniha je príliš odborná a málo prakticky zameraná.
Najmä druhá časť.
Neviem, či čitateľ potrebuje vedieť proces vzniku alkoholu aj so vzorcami a pod.
Očakával som viac konkrétnych rád a návodov.
Taktiež prešpikovaná reklamou, tá je aspoň je k veci.
Čítať viac
Neoverený nákup
13.8.2015
recenzia odkaz
Časopis Vinič a víno č. 3/2015. Tam je komplet recenzia.... Jej nadpis nie je správny. ale obsah je kruto reálny. Je škoda, že recenzie sa nemusia povinne robiť ešte pred vydaním mnohých kníh... Čítať viac
Karol Ihring
Neoverený nákup
27.8.2015
Názor čitateľa
Opäť sa tu vyjadruje nejaký zakomplexovaný chudáčik, ktorému nikto nechce vydať knihu a navyše sa nedokáže ani podpísať svojim menom ako chlap. Úbohé! Čítať viac

Vydavateľstvo Plat4M Books

Čítať viac

„Byť výnimočný je najlepší spôsob ako byť iný.“