Kód štíhlosti - Jason Fung, Príroda, 2022

14,90 €

Pri nákupe nad 49 €
poštovné zadarmo

Kód štíhlosti

Návod ako si udržať hmotnosť pod kontrolou

Myslíte si, že o chudnutí už viete všetko? Doktor Jason Fung prevráti vaše znalosti naruby. Obezita je chronické civilizačné ochorenie, ktoré už dávno nie je len kozmetickým... Čítať viac

Vydavateľstvo
Príroda, 2022
Počet strán
336

Myslíte si, že o chudnutí už viete všetko? Doktor Jason Fung prevráti vaše znalosti naruby. Obezita je chronické civilizačné ochorenie, ktoré už dávno nie je len kozmetickým problémom... Čítať viac

  • Pevná väzba
  • Slovenčina

14,90 €

Na sklade 1 ks
Posielame ihneď

Dostupné v 11 knižniciach. Požičať v knižnici

Ďalšie knižné vydania
The Obesity Code - Jason Fung, Scribe Publications, 2016
Brožovaná väzba
Angličtina, 2016
Do 23 – 27 dní

Naši škriatkovia odporúčajú

Rok v kolotoči F1 - Guenther Steiner, Ikar, 2024

Viac o knihe

Myslíte si, že o chudnutí už viete všetko? Doktor Jason Fung prevráti vaše znalosti naruby.

Obezita je chronické civilizačné ochorenie, ktoré už dávno nie je len kozmetickým problémom. Nadváhou a nadmernou telesnou hmotnosťou trpí viac ako polovica svetovej populácie a je druhou najčastejšou príčinou predčasných úmrtí. Sú s ňou spojené závažné zdravotné riziká ako diabetes, kardiovaskulárne a respiračné ochorenia, vysoký krvný tlak, ochorenia kĺbov a onkologické ochorenia. Obézni ľudia majú však nielen zdravotné, ale aj psychické a sociálne problémy. Depresie, znížená sebadôvera či zakomplexovanosť, problémy vo vzťahoch či v zamestnaní.

Čo je vlastne príčinou obezity? Okrem balančnej disproporcie medzi príjmom a výdajom energie to môže byť množstvo ďalších vážnych dôvodov.
Podľa doktora Funga priberanie a obezitu ovplyvňujú hormóny. Optimálnu váhu sa vám podarí udržať jedine vtedy, ak pochopíte, ako v tele funguje inzulín, ktorý má pri chudnutí úlohu číslo jeden.

K pochopeniu nadváhy a jej príčin je nesmierne dôležité, aby ste poznali správne odpovede na kľúčové otázky:
  • Sú sacharidy škodlivé?
  • Mali by sme jesť častejšie alebo je zdravší pôst?
  • Pomáha počítať si kalórie?
  • Sú mäso a mlieko prospešné?
Doktor Jason Fung je kanadský nefrológ, ktorý sa dlhoročne zaoberá problematikou nadváhy a obezity, jej príčinami, dôsledkami, ako i spôsobmi a možnosťami znižovania hmotnosti. Svojimi zisteniami prekvapivo spochybňuje množstvo doterajších medicínskych tvrdení. Napríklad, že vysoký podiel tukov v strave je škodlivý. Zastáva úplne opačný názor: takýto spôsob stravovania má na fungovanie metabolizmu zásadné pozitívne účinky.
Ako sa teda s nadváhou či obezitou popasovať? Doktor Fung vo svojej knihe Kód štíhlosti predstavuje komplexný rámec všetkých poznatkov o udržiavaní ideálnej hmotnosti a ponúka detailný plán toho, ako sa dá obezite predísť alebo ju zvrátiť natrvalo.
Čítať viac
Originálny názov
The Obesity Code
Počet strán
336
Väzba
pevná väzba
Rozmer
150×232 mm
Hmotnosť
564 g
ISBN
9788055181141
Rok vydania
2022
Naše katalógové číslo
1339277
Vydanie
1
Jazyk
slovenčina
Preklad
Pôvod
Spojené štáty
Vydavateľstvo
Príroda
Kategorizácia

Našli ste nepresnosti? Dajte nám, prosím, vedieť!

Nahlásiť chybu

Máte o knihe viac informácií ako je na tejto stránke alebo ste našli chybu? Budeme vám veľmi vďační, ak nám pomôžete s doplnením informácií na našich stránkach.

Hodnotenia

4,4 / 5

5 hodnotení

2
3
0
0
0

Ako sa páčila kniha vám?

Recenzie čitateľov

9.4.2023
Toto je bezpochyby tá najlepšia kniha na tému štíhlota
Tento príspevok prezrádza dôležité momenty deja, preto je skrytý, aby sme Vám nepokazili pôžitok z čítania.
Skutočná príčina potápajúcej sa lode nie je to, že gravitácia je väčšia ako vztlak, ale to, že má dieru v trupe.

Skutočná príčina obezity nie je nadbytok kalórií, ale naše rozhodnutie, ktoré ovplyvňujú hormóny. Obezita je hormonálne ochorenie. Telo vie vylúčiť kalórie aj stolicou, alebo ich využiť na tvorbu nových bielkovín, či produkciu tepla.

Druhou zásadnou príčinou obezity je konzumácia múčnych jedál, cukru, sacharidov a jedál s vysokým obsahom škrobu.

Obézne deti majú o 400x vyššiu pravdepodobnosť, že budú obézne aj v dospelosti.

V prírode si predátor vyberie vždy ľahšiu korisť. Tučné zviera je pomalšie a menej obratné. Ak je jedinec tučný, neznámená to pre neho vždy výhodu ohľadom prežitia. Geneticky nie sme nastavení byť obézni.

Podľa štúdie vie telo pri extrémnom nedostatku energie spomaliť svoje metabolické funkcie až o 40 %. Nastáva zima, nízky tep, nízky tlak, vypadávanie vlasov. Doslova sa vypne, aby sme nezomreli.

Genetické faktory na sklony k obezite sú zodpovedné za 70 %. Vieme ovplyvniť iba 30 %. Telo reguluje úplne všetko vrátane tuku, či ho prijíme, minie, uloží, alebo vylúči stolicou. Iba zníženie množstva kalórií nám podľa štúdie dlhodlbo nepomôže, aby sme schudli. Naviše hormón hladu grelín bol zvýšený aj po viac ako roku a hormóny sýtosti naopak utĺmené.

Pocity sýtosti majú nastarosti hormóny ako peptid YY, amylín, cholecystokinín, ktorých vylučovanie stimulujú tuky a bielkoviny.

Pri nadmernom prijme kalórií sa bazálny metabolizmus vie zvýšiť o 50 %. Cvičenie hrá pri chudnutí marginálnu až žiadnu úlohu. U chudých ľudí, ktorí pribrali sa telo pokúša spáliť kalórie. U tučných sa telo snaží získať kalórie späť.

Telo je ako termostat. Je nastavený vysoko, lebo máme vysokú hladinu inzulínu.

Tukové bunky produkujú leptín. Čím viac leptínu, tým viac sa telo snaží schudnúť. Obézni ľudia si však vyvinuli leptínovú rezistenciu. Inzulín je hormón priberania.

Jeden z najväčších mýtov o chudnutí je, že schudneme ak budeme jesť niečoho viac.

Cukor spôsobune priberanie. Nezáleží na počte kalórií, ale na hladine inzulínu v krvi. Konzumácia bieleho chleba zvýši inzulín tak rýchlo, ako sladený nápoj.

Glukózu ako zdroj energie dokáže čerpať takmer každá bunka, fruktózu ani jedna. Glukóza potrebuje na vstrebanie inzulín, fuktóza nie, metabolizovať ju dokáže iba pečeň, ktorá pri veľkom množstve fruktózy stukovatie. Podľa štúdii znižuje citlivosť na inzulín práve fruktóza (cukor z ovocia) a nie glukóza. Išlo o 25 % zníženia citlivosti behom týždňa.

Umelé sladidlá zvyšujú hladinu inzulínu ešte viac ako klasický cukor čím zvýšuju chuď do jedla. Najslabšie stimulujú inzulín tuky. Čistý tuk ako olivový olej nestimuluje produkciu glukózy ani inzulínu vôbec. Naopak obzvlášť silno stimulujú inzulín mliečne výrobky, mäso, ryby. Rastlinné bielkoviny stimulujú inzulín len minimálne.

Cukor má vplyv na centrum odmeňovania. Oblasť hypotalamu v mozgu určuje telesnú hmotnosť. Je to tukový termostat.

Pri jedení brokolice sa nemusíme obmedzovať.

Ak nie ste hladní nejedzte. Telo vám hovorí, že nemáte jesť. Najeme sa keď sme hladní a keď máme pocit sýtosti, nejeme nasilu.

Nie je dobré neustále stimulovať inzulín. Medzi jedlami 3x denne nič nejedzte. Na vysokú hladinu cukru a rezistenciu na inzulín zaberá prerušovaný pôst.

Rafinovaná biela múka stimuluje inzulín najviac zo všetkých potravín.

Telo nespaľuje vlastné proteiny počas hladu. Je to mýtus. K roskladu svalového tkaniva dochádza, až keď podiel tuku v tele klesne pod 4 %, čoho sa my nemusíme báť. Telo nie je hlúpe, svoju svalovinu pri hladovke nespaľuje, ak má dostatočné zásoby tuku.

Čím dlhšie pôst trvá, tým menšia je chuť do jedla. Inzulínovú rezistenciu vo veľkej miere spôsobuje stukovatená pečeň z fruktózy a časté jedenie.

Pri pôste dochádza k zrýchleniu bazálneho metabolizmu, k zníženiu hladiny cukrov v krvi, k zníženiu krvného tlaku, k zvýšeniu produkcie adrenalínu a k prílevu energie. Hlad počas pôstu netrvá nepretržite, ale prichádza po vlnách. Prejde, keď vypijete pomaly pohár vody. Pôst zvyšuje rastový hormón. Cvičenie sa odporúča práve počas pôstu. U väčšiny ľudí sa pri pôste zníži aj chuť do jedla.
Čítať viac
Jaroslav
Neoverený nákup
4.5.2022
Jason Fung - Kód štíhlosti
Čítal som veľa kníh o správnej výžive. Informácie, aké som našiel v tejto knihe, prístup a odbornosť autora a výklad ktorému rozumiete. To je prečo by ste si mali túto knihu prečítať aj Vy ostatní. Súvislosti medzi tvorbou hormónov a obezitou, či z toho plynúce poruchy metabolizmu. Ale aj východiská, ako postupne zvrátiť dlho zaužívané nesprávne návyky, či dedičné faktory. Ja som si túto knihu kúpil aby som sa lepšie stravoval (a dlhšie žil) - skúste to aj vy. Čítať viac

Vydavateľstvo Príroda

Čítať viac

„Čítal mi a ja som sa doňho zaľúbila tak, ako keď človek zaspáva. Pomaly, pomaličky a potom zrazu úplne.“

Na vine sú hviezdy - John Green, 2013
Na vine sú hviezdy
John Green