Kronika Eberharda Windeckeho - Daniela Dvořáková, Petr Elbel, Mária Papsonová, Rak, 2023

39,00 €

Pri nákupe nad 49 €
poštovné zadarmo

Kronika Eberharda Windeckeho

Pamätihodnosti z čias panovania cisára Žigmunda

Dobová kronika stredovekého nemeckého kupca, ktorý sa na začiatku 15. storočia uchytil na dvore kráľa Žigmunda Luxemburského a niekoľko rokov strávil v Bratislave a na budínskom... Čítať viac

Vydavateľstvo
Rak, 2023
Počet strán
296

Dobová kronika stredovekého nemeckého kupca, ktorý sa na začiatku 15. storočia uchytil na dvore kráľa Žigmunda Luxemburského a niekoľko rokov strávil v Bratislave a na budínskom kráľovskom dvore... Čítať viac

  • Pevná väzba
  • Slovenčina

39,00 €

Na sklade 2 ks
Posielame ihneď

Naši škriatkovia odporúčajú

Anjel smrti - Robert Bryndza, Cosmopolis, 2024

Viac o knihe

Dobová kronika stredovekého nemeckého kupca, ktorý sa na začiatku 15. storočia uchytil na dvore kráľa Žigmunda Luxemburského a niekoľko rokov strávil v Bratislave a na budínskom kráľovskom dvore. Svoje dobrodružstvá i stretnutia s významnými ľuďmi, kráľmi, kráľovnami, vojvodami a mnohými ďalšími, zaznamenal v unikátnom diele, ktoré zo stredovekej nemčiny preložila doc. Mária Papsonová a odbornú edíciu textu s komentármi ku kronike spracovali historici PhDr. Daniela Dvořáková a DrSc. Phdr. Peter Elbel, Ph.D. z Masarykovej univerzity v Brne.

Eberhard Windecke sa narodil v kupeckej rodine v Mainzi okolo roku 1380. Aj on začal svoju kariéru ako kupec a to si vyžadovalo cesty po Európe. Windecke prežil niekoľko rokov v Erfurte, Prahe, Paríži, či Berlíne. V roku 1415 sa stretol v Nemecku s uhorským kráľom Žigmundom Luxemburským. A to zmenilo jeho život. Najskôr sprevádzal svojho nového pána na cestách po západnej Európe, neskôr s ním odišiel do Uhorského kráľovstva. Ukázal sa nielen ako schopný kupec, ale aj človek s literárnym nadaním a so záujmom o dianie okolo seba. Svoje zážitky a postrehy, ale aj klebety a správy, ku ktorým mal ako kráľov dvoran prístup, spojil do pozoruhodného diela, ktoré dnešnému čitateľovi ponúka autentický pohľad na život na kráľovskom dvore v prvej tretine 15. storočia.

Windeckeho dielo ponúka bohatý zdroj informácií k životu spoločenských elít, ku každodennosti, mobilite, spôsobu myslenia, kultúre a hodnotám stredovekých ľudí a to cez optiku “Európana”, ktorý precestoval mnohé krajiny a napokon na veľa rokov zakotvil v Uhorskom kráľovstve.

Stredoveké diela, ktoré majú priamy vzťah k územiu dnešného Slovenska a slovenským dejinám, sú veľmi vzácne a ojedinelé. Žiadne z nich nebolo napísané v slovenskom jazyku. Vznikali zväčša v latinčine a v 15. storočí už aj v niektorých národných jazykoch, predovšetkým v nemčine. Eberhard Windecke napísal svoje dielo v stredovekej nemčine, takže je viac-menej neprístupné aj takým čitateľom, ktorí ovládajú nemecký jazyk. O to viac cenný je preklad tohoto fascinujúceho textu.

Cieľovou skupinou tohoto diela sú nielen odborníci (historici, archivári, literárni vedci, genealógovia a pod.), ale aj široká verejnosť. Pomôcť môže aj pri vyučovaní dejepisu, pre učiteľov aj študentov to môže byť veľmi prínosné dielo: a to nielen preto, že Eberhard nás vovádza do „živej“ a príťažlivej histórie. Robí tak úplne jedinečným spôsobom: na udalosti a ľudí sa pozerá vlastným pohľadom, neraz tendenčným, a učí tak čitateľa pristupovať k historickým prameňom s istou dávkou kritického myslenia. A to je v dnešnej dobe veľmi potrebná zručnosť pre ľudí všetkých vekových kategórií, obzvlášť ale mladých.

Dobovú kroniku preložila, rovnako ako iné stredoveké nemecké kroniky, ktoré vyšli vo Vydavateľstve RAK, docentka Mária Papsonová. Odbornú edíciu textu a komentáre ku kronike spracovali historici PhDr. Daniela Dvořáková, DrSc. Phdr. Peter Elbel, Ph.D. z Masarykovej univerzity v Brne.

Vydavateľstvo RAK vydalo už osem dobových kroník a dvadsať dielov dobových prameňov, ktoré sa stretli s veľkou čitateľskou odozvou a dodnes je po nich veľký dopyt, hoci od ich vydania uplynul značný čas a sú dlhodobo vypredané. Kronika anonymného notára kráľa Bela vyhrala cenu UNESCO – Najkrajšia kniha roka 2001.
Čítať viac
Počet strán
296
Väzba
pevná väzba
Rozmer
170×240 mm
Hmotnosť
733 g
ISBN
9788085501919
Rok vydania
2023
Edícia
Pramene
Naše katalógové číslo
1829819
Jazyk
slovenčina
Preklad
Vydavateľstvo
Rak
Kategorizácia

Našli ste nepresnosti? Dajte nám, prosím, vedieť!

Nahlásiť chybu

Máte o knihe viac informácií ako je na tejto stránke alebo ste našli chybu? Budeme vám veľmi vďační, ak nám pomôžete s doplnením informácií na našich stránkach.

Hodnotenia

3,0 / 5

3 hodnotenia

1
0
0
2
0

Ako sa páčila kniha vám?

Recenzie čitateľov

Martin
Neoverený nákup
2.1.2024
Sklamanie i poznanie
Nuž podujal som sa prečítať knihu a hoci je dobre napísaná, a vovedie čitateľa viac do udalostí

volá sa kronika, no až na knihe je napísané prvý zväzok, v knihe je napísané, že bude aj druhý… za 40€ som dostal polovicu knihy, z nej je 20 strán úvod o práci na knihe a 80 strán poznámok, z 296 strán má čitateľ takmer 200 strán príbehov a udalostí, v skorších knihách Rytier a jeho kráľ mal dej 458 strán zo 600, no tam bolo toho obsahu dosť za tú istú cenu… kam sa svet dostáva, že platíme veľa za málo….
koľká trúfalosť je rozdeliť kroniku na 2x aby sa zarobilo viac…. hoci milujem stredovek, a vysoko si cením spisovateľku ako aj jej muža, z duše neznášam krivdu a zbojníctvo tohto národa… ktoré sa i tu prejavilo
Čítať viac
3

Som Palo z Číny! ⎯ točím videá na YouTube, blogujem a píšem knihy Od roku 2009 žijem v Číne, som vyštudovaný čínštinár - tlmočil som rokovania s čínskym prezidentom; v LEGO, Mondelez, Volkswagen; pre Jiřího Menzla, Jackie Chana a iné. Pomáham firmám obchodovať s Čínou, vediem rodinné Vydavateľstvo Rak, pred pandémiou som organizoval cestovateľské a fotografické zájazdy po Číne. Toším videa na YouTube a vyšla mi kniha: Moja čínska dekáda: Príbehy chlapca, ktorý dospel v Číne.

Pavel Dvořák
Overený zákazník
19.1.2024
Dobrý deň, píšem vám v mene Vydavateľstva Rak. Chápem vaše rozhorčenie, ale je spôsobené tým, že práca, ktorá za takouto knihou stojí, je pre neznalého čitateľa neviditeľná. Hodnota tejto kroniky spočíva práve v poznámkach, ktoré kritizujete. Len poznámkový aparát sme písali takmer dva roky. Na to, aby sme vedeli tento poznámkový aparát vytvoriť, museli na ňom pracovať vedci, ktorí sa danej problematike venujú desaťročia. Vďaka ich vedeckému výskumu a teda vďaka tým poznámkam dokáže laik kronike porozumieť, inak by bola plná chýb a nedorozumení. Bez nich by kronika stratila veľkú časť hodnoty.
Na Slovensku nie je problém zbojníctvo, skutočným problémom je predstava, že veda je zadarmo. My sme opačného názoru. Vedci si zaslúžia mať príjem, ktorý zodpovedá ich kvalifikácii a rokom štúdia. Cena knihy je preto podľa nás obhájiteľná, aj keby sme vydali iba poznámkový aparát. Ale my sme vydali nie len poznámkový aparát, ale aj preklad pôvodnej kroniky, hoci v dvoch dieloch. Na preklade sa pracovalo niekoľko rokov. Text bol písaný v jazyku a písme, ktoré sú staré stáročia, bez vysokej odbornej znalosti je absolútne nezrozumiteľný. Toto nie je preklad z moderného jazyka, ale z historického jazyka. To je obrovský rozdiel a nie je to lacná záležitosť. V skutočnosti sme cenu kroniky nastavili čo najnižšie. Podľa reálnych nákladov, ktoré sme s vydaním knihy mali, by mala stáť minimálne 80 €. Našťastie vyšla v spolupráci so sponzormi a tak vám ju vieme ponúknuť za polovičnú sumu. Mrzí nás, že aj tá sa vám zdá vysoká, ale nie je. Dotlač tejto knihy neplánujeme a sme presvedčení, že po jej vypredaní sa bude predávať za minimálne trojnásobnú cenu. Môcť ju kúpiť dnes za necelých 40€ nie je krivda, ale príležitosť mať doma dielo, do ktorého sme vložili roky práce.

Rytier a jeho kráľ mali nižšiu cenu, to máte pravdu. Pretože vyšiel pred viac ako dvadsiatimi rokmi a jeho vydanie podporilo množstvo sponzorov. Vyšiel vo veľkom náklade a preto sme jeho cenu až do vypredania držali nezmenenú. O rok plánujeme dotlač a pôvodnej ceny sa už rozhodne držať nebudeme. Nie je to preto, lebo sme zbojníci, je to preto, lebo veda nie je zadarmo.
Pavel Dvořák mladší
Čítať viac
Miroslav Hrab
Neoverený nákup
31.7.2023
Eberhard Windecke
kniha od kronikára Eberharda Windeckeho vystihuje krásnu stredovekú kroniku, spomienky kronikára za života cisára Žigmunda Luxemburského, ktorý žil na jeho dvore a poznal ho dokonca osobne. Je to úžasné čítanie, ale žiaľ autor na svoju dobu uvádza mnohé skreslené a nepresné informácie ktoré si ako tak pamätal zo svojej minulosti. Výborný poznámkový aparát, ktorý napomáha mnohé kronikárove nepresnosti vysvetliť a doplniť. Podľa mňa autor píše nie pre odborníkov ale pre laickú verejnosť ako populárne dielo a spomienkové, je to pekná ukážka kolektívu knihy, ktorí na tom pracovali nakoľko stredoveká nemčina je ťažká a malo prekladateľná. Úžasné že cez Martinus som si mohol kúpiť túto knihu plnú myšlienok stredovekého človeka. Čítať viac

Vydavateľstvo Rak

Čítať viac

„Všetko sa vždy začína a končí pravdou.“