Porodní bába od fjordu
E-kniha

V roce 1821 vyrazila autorova praprababička, Marta Kristine zvaná Stina, na dlouhou cestu ze severozápadního pobřeží Norska do hlavního města, aby se vyučila porodní... Čítať viac

Vydavateľstvo
Mladá fronta, 2021
288 strán
4 hodiny čítania

V roce 1821 vyrazila autorova praprababička, Marta Kristine zvaná Stina, na dlouhou cestu ze severozápadního pobřeží Norska do hlavního města, aby se vyučila porodní asistentkou. Mladšímu z jejích dvou dětí byl v té době sotva rok... Čítať viac

  • PDF EPUB MOBI
  • Čeština

10,25 €

Ihneď na stiahnutie
Ako čítať e-knihy?

Naši škriatkovia odporúčajú

Viac o e-knihe

V roce 1821 vyrazila autorova praprababička, Marta Kristine zvaná Stina, na dlouhou cestu ze severozápadního pobřeží Norska do hlavního města, aby se vyučila porodní asistentkou. Mladšímu z jejích dvou dětí byl v té době sotva rok. Když skončila výcvik, začala praktikovat své povolání ve vesničkách a odlehlých oblastech fjordu Romsdal a musela přitom bojovat nejen s těžkými přírodními podmínkami, ale i s nedůvěrou okolí a nečekanými problémy ve vlastní rodině.
Čítať viac
Počet strán
288
Rok vydania
2021
Naše katalógové číslo
1275581
Jazyk
čeština
Vydavateľstvo
Mladá fronta
Kategorizácia

Našli ste nepresnosti? Dajte nám, prosím, vedieť!

Nahlásiť chybu

Máte o knihe viac informácií ako je na tejto stránke alebo ste našli chybu? Budeme vám veľmi vďační, ak nám pomôžete s doplnením informácií na našich stránkach.

Hodnotenia

5,0 / 5

1 hodnotenie

1
0
0
0
0

Ako sa páčila e-kniha vám?

Recenzie čitateľov

31.1.2024
Príbeh o pôrodnej babe, praprababičke samotného autora
Tento príspevok prezrádza dôležité momenty deja, preto je skrytý, aby sme Vám nepokazili pôžitok z čítania.
Porodní bába od fjordu je príbehom z rodiny samotného autora - je to román o živote jeho praprababičky Stiny.

Marta Kristine Andersdottir (známa aj ako Stina) vyše päť desaťročí vykonávala službu pôrodnej baby v jednej z oblastí na západe Nórska. Bola jednou z prvých pôrodných báb, ktoré toto povolanie robili po tom, ako vyštudovali kurz - v tom čase ženy nedôverovali niekomu cudziemu a tak pôrodnú babu často ani nezavolali k pôrodu.

Stinin životný príbeh bol hlavne o nezlomnosti vôle, že keď si človek niečo zaumieni, tak to aj dosiahne (vzdelanie vôbec nebolo ľahké v tom čase pre ženu dosiahnuť, prihliadnuc na fakt, z akého prostredia pochádzala). Jej rodinný život takisto nebol med lízať.

Román tiež poskytuje zaujímavý vhľad na vtedajší život, ktorý na západnom pobreží Nórska nebol ľahký. Stinin príbeh sa odohráva na pozadí historických udalostí, a tak sa čitateľ ešte aj čo to dozvie o histórii Nórska.

"Lidské příbehy, dobré i špatné, se proplétají, spojují, zase rozdělují, mizí v přítmí a pak se vynorí jinde, kde už mezitím nežije nikdo, kdo by vědel, kým ti lidé kdysi byli."
Čítať viac

Vydavateľstvo Mladá fronta

Čítať viac

„Svet, v ktorom sa číta, je tým najlepším možným. Čítanie kníh a debaty o nich sú tou najpríjemnejšou formou cibrenia mysle, na akú som vo svojom doterajšom živote natrafila. A jedným z najúčinnejších spôsobov, ako meniť svoj svet k lepšiemu. “

Do plaviek - Eva Borušovičová, 2018
Do plaviek
Eva Borušovičová