Slovenčina v médiách - Terézia Rončáková, Zuzana Vandáková, Verbum, 2020

11,00 €

Pri nákupe nad 49 €
poštovné zadarmo

Slovenčina v médiách

111 z najčastejších jazykových chýb v novinárskych textoch

Stručné, zrozumiteľné a graficky vtipné priblíženie niektorých častých jazykových prehreškov zo súčasných písaných prejavov. Cudzie slová, floskuly a iné anglické vplyvy,... Čítať viac

Vydavateľstvo
Verbum, 2020
Počet strán
293

Stručné, zrozumiteľné a graficky vtipné priblíženie niektorých častých jazykových prehreškov zo súčasných písaných prejavov. Cudzie slová, floskuly a iné anglické vplyvy, čiarky, predložky, ypsilony... Čítať viac

  • Brožovaná väzba
  • Slovenčina

11,00 €

Na sklade 1 ks
Posielame ihneď

Dostupné v 6 knižniciach. Požičať v knižnici

Naši škriatkovia odporúčajú

Medúzy starnú opačne - Nicklas Brendborg, Grada, 2024
Slovenčina v médiách - Terézia Rončáková, Zuzana Vandáková, Verbum, 2020
11,00 €

Viac o knihe

Stručné, zrozumiteľné a graficky vtipné priblíženie niektorých častých jazykových prehreškov zo súčasných písaných prejavov. Cudzie slová, floskuly a iné anglické vplyvy, čiarky, predložky, ypsilony...
S príkladmi z médií. A s odborným úvodom do lingvistickej kuchyne pre tých, ktorí chcú ísť hlbšie.
Čítať viac
Počet strán
293
Väzba
brožovaná väzba
Rozmer
155×230 mm
Hmotnosť
450 g
ISBN
9788056107737
Rok vydania
2020
Naše katalógové číslo
831687
Jazyk
slovenčina
Vydavateľstvo
Verbum
Kategorizácia

Našli ste nepresnosti? Dajte nám, prosím, vedieť!

Nahlásiť chybu

Máte o knihe viac informácií ako je na tejto stránke alebo ste našli chybu? Budeme vám veľmi vďační, ak nám pomôžete s doplnením informácií na našich stránkach.

Hodnotenia

5,0 / 5

2 hodnotenia

2
0
0
0
0

Ako sa páčila kniha vám?

Recenzie čitateľov

Marakurdur
Neoverený nákup
22.2.2024
Slovenčina v médiách. 111 najčastejších jazykových chýb v novinárskych textoch.
Tak toto je jedna z kníh, ktoré patria do tzv. biblie každého správneho milovníka krásneho čistého slovenského jazyka.
Autorky sú priamo z ,,fachu" - Rončáková pôsobí na Katedre žurnalistiky FiF KU v Ružomberku, a popri vyučovaní zažíva reálnu jazykovú prax ako editorka a korektorka. Vandáková žurnalistiku vyštudovala v Nitre, publikuje v kresť. médiách a pôsobí tiež ako korektorka.

Kniha ponúka 111 najčastejších problémov v súčasnej slovenčine, ktoré veru potešia i ,,podkutých" znalcov ľubozvučnej slovenčiny. Tieto dve Šikulky v knihe ,,vychytali" veľké množstvo základných problémových miest, ktoré určite pomôžu v zdokonalení prejavu mnohých štylistov, korektorov i pedagógov.
Dielo sa v prvej časti venuje základným jazykovým kategóriám, druhá časť ponúka samotné ,,šťavnaté jadro", ktoré nenechá chladným nijakého jazykovedca. Autorky knihu síce uvádzajú ako učebnicu pre vysokoškolákov, ale majstrovské vychytávky by si veru našli svoje publikum aj na základných či stredných školách.

Na ochutnávku uvediem aspoň zopár zo 111 chýb:
Hovorím o svojom či mojom mieste?
Euro naše každodenné
Nemiešajme spojky ale a však
Kedy používame pomlčku a kedy spojovník?
Saunu nemusím, ale švédske stoly môžem

Každopádne odporúčam do každej domácnosti, kde nechýba jazyková uvedomelosť. Problémy slovenčiny sú formulované prístupným jazykom a na pomerne krátkom priestore sviežo objasnia veci, o ktorých ste možno ani nemali poňatia, že sú vlastne chybami.

Dávam prst hore, teda najlepšie všetkých desať:)
Čítať viac
4.5.2023
Slovenčina v médiách
Kniha 111 z najčastejších jazykových chýb v novinárskych textoch, ktoré autorky zhromaždili v jednej knihe "pod jednou strechou" je úžasná, nakoľko určite nikto nie je 100% -tný a každý z nás robí chyby, aj keď slovenčinu v škole ovládal "ľavou zadnou".
V médiách vidíme a počujeme v posledných rokoch veľa slov, špecifickú vrstvu nespisovných výrazov jazyka, ktoré vo verejnom prejave nemajú čo robiť.
Publikáciu, ktorá je zrozumiteľná, odporúčam všetkým, ktorí potrebujú písať články, správy, vystupovať na verejnosti a pod. Veď priznajme si, koľkí vieme správne používať napríklad slovo euro...?
Gratulujem autorkám k vydaniu tejto publikácie, ja by som ju navrhla mať povinne minimálne na všetkých stredných školách pri vyučovaní slovenského jazyka.
Čítať viac

„,,Ľudia, ktorí si myslia, že šťastie sa prikloní na ich stranu aj napriek všetkej logike a overenej matematickej pravdepodobnosti, pretože keď si tajne myslíte, že ste stredom vesmíru, máte pocit, že máte neskutočné šťastie.““

Hra so svetmi - Neal Shusterman, 2022
Hra so svetmi
Neal Shusterman