Preskočiť na hlavný obsah
Cleopatra a Frankenstein - Coco Mellors, Literárna bašta, 2024
Arcibiskupova studňa - Zuzana Kuglerová, Altech (ilustrátor), Pars Artem, 2024

15,25 €

Pri nákupe nad 49 €
poštovné zadarmo

Arcibiskupova studňa

Bratislavské povesti z palácov aj predmestí

Poznáte povesti z dávnych bratislavských švrtí Vydrica a Zuckermandel? Viete, že chudobných rybárov, čo tu žili, dlho chránila vodná víla Striebruška? Zaľúbila sa do jedného z... Čítať viac

Vydavateľstvo
Pars Artem, 2024
124 strán
2-3 hodiny čítania

Poznáte povesti z dávnych bratislavských švrtí Vydrica a Zuckermandel? Viete, že chudobných rybárov, čo tu žili, dlho chránila vodná víla Striebruška? Zaľúbila sa do jedného z nich... Čítať viac

  • Pevná väzba
  • Slovenčina

15,25 €

Na sklade 1 ks
Posielame ihneď

Naši škriatkovia odporúčajú

Arcibiskupova studňa - Zuzana Kuglerová, Altech (ilustrátor), Pars Artem, 2024
15,25 €

Viac o knihe

Poznáte povesti z dávnych bratislavských švrtí Vydrica a Zuckermandel? Viete, že chudobných rybárov, čo tu žili, dlho chránila vodná víla Striebruška? Zaľúbila sa do jedného z nich, no aj keď bola jej láska opätovaná, medzi ľuďmi dlho nepobudla... Jej otec, kráľ jeseterov, strašný vládca Dunaja, niekoľkokrát zaplavil Bratislavu veľkými povodňami. A iba potom, keď sa Striebruškin syn Jakub stal richtárom, prestal mesto ohrozovať rozbúrenými vodami.
Každému čitateľovi príde na rozum otázka: odkiaľ to autorka všetko vie? Nuž, niečo prezradili dlažby v bratislavských uliciach, niečo samotný Dunaj, niečo balvan pod bratislavským hradom, niečo Rolandova socha na hlavnom námestí. Veď v Bratislave sa dá o peknú povesť potknúť na každom rohu.

Ilustracie: AItech
Čítať viac
Naše katalógové číslo
2329151
Počet strán
124
Väzba
pevná väzba
Rozmer
130×210 mm
Hmotnosť
340 g
ISBN
9788089939527
Rok vydania
2024
Ilustrácie
Vydanie
1
Jazyk
slovenčina
Pôvod
Slovensko
Vydavateľstvo
Pars Artem
Kategorizácia

Našli ste nepresnosti? Dajte nám, prosím, vedieť!

Nahlásiť chybu

Máte o knihe viac informácií ako je na tejto stránke alebo ste našli chybu? Budeme vám veľmi vďační, ak nám pomôžete s doplnením informácií na našich stránkach.

Hodnotenia

5,0 / 5

2 hodnotenia

2
0
0
0
0

Ako sa páčila kniha vám?

Recenzie čitateľov

Zuzana Kovářová
Neoverený nákup
16.2.2024
o knihe
Na základnej škole sme sa učili,že povesť je literárny útvar,ktorý zobrazuje historické reálie opradené vymyslenými skutočnosťami.Táto elementárna poučka plne zodpovedá knihe povestí pani spisovateľky Zuzany Kuglerovej- Arcibiskupova studňa.Okrem tejto s týmto názvom kniha obsahuje 14 ďalších.
Autorka sa rozhodla spopularizovať dávne dejiny Bratislavy a vybrala si tento žáner.Povesť je totiž priestor poskytnúť historické reálie a zároveň rozvinúť príbeh tak,aby bol vtiahnutý do deja v danom čase a priestore.Hovorím o čitateľovi rôzneho veku-od detí po dospelých.
Tieto príbehy si viem celkom dobre predstaviť v učebniciach literatúry.Kniha bude určite súčasťou školských,domácich aj verejných knižníc.
Čo ma vedie k tomuto tvrdeniu? Nuž toto.
Je dôležité poznať naše národné dejiny. A Bratislava bola križovatkou v strede Európy.Tu narážali na seba rôzne kultúry,zažila vzostupy aj pády.Tak ako ľudia,ktorí tu žili. Chudobní,bohatí,mocní,slabí,dobrí,zlí.Takýchto ich v knihe zobrazila autorka.
Veľmi sa mi páči ,ako dokonale skĺbila čas a priestor s charakterom postáv.V tom vidím jasné posolstvo-konfrontácia dobra a zla,spravodlivosti a bezprávia,pracovitosti a lenivosti...A toto všetko bez zbytočného pátosu-jemne,nenásilne.
Dej povestí plynie harmonicky,zároveň nestráca na dynamikeZásluhu má na tom jazyk-jemný,upokojujúci,obrazný.Dáva tušiť,že autorka je aj poetka.
Prečítala som si viaceré knižky pani Kuglerovej. Historickými románmi skvele vyplnila medzeru v historickej literatúre v súčasnosti.Nebudem menovať tieto romány,o to tu nejde.Len chcem oceniť majstrovský výber doby,prostredia,zobrazenie postáv a hlavne formu.To sa nie vždy autorom podarí
A práve preto budem upozorňovať na dielo pani Kuglerovej.
Hoci si myslím,že ony sa propagujú samy.
Zuzana Kovářová
Čítať viac
Ondrej Kalamár
Overený zákazník
16.12.2023
Arcibiskupova studňa. /Bratislavské povesti z palácov aj predmestí./
Spisovateľka Zuzka Kuglerová je skutočne nevšedný zjav v súčasnej slovenskej literatúre. A to jednak svojou autorskou plodnosťou, ale aj kvalitou spracovaného textu, ktorý dokáže osloviť svojimi dielami – od poézie, cez rozprávky a povesti až po romány - čitateľov od tých najmenších až po seniorov a to nielen u nás, ale aj v zahraničí. V jej prípade nejde len o talent, ktorým je obdarovaná bohato, ale aj o skutočne až vedeckú prácu s hľadaním a spracovaním historických faktov, mýtov a povestí. Ako som sa mohol na spoločných besedách presvedčiť osobne, pre niektoré obce, mestá a lokality sa stala doslova ikonou – napríklad pre Žilinu, ale aj Petrovice (historický román Čarodejnica z Petrovíc.). Preto som bol od začiatku presvedčený, že je tou správnou autorkou na spracovanie mýtov a povestí, ktoré sa viažu k jej takpovediac srdcovému mestu – rodnej Bratislave. A ako vidím, nemýlil som sa. Dokázala vyhľadať miestne lokality (Vydrica, Zucckermandel, Račišdorf, Jurajov dvor, Dornkapelale) s nádychom nielen histórie, ale aj určitého tajomna, ktoré čitateľa vždy fascinuje a spracovala ich skutočne bravúrne. Nuž, gratulujem Bratislave k takejto rodáčke, ktorá na ňu nielenže nezabúda, ale pre ktorú je Bratislava skutočne celoživotnou láskou.
Ondrej Kalamár
Čítať viac

Zuzana Kuglerová

Čítať viac

„Obyčajné a jednoduché veci sa vravia potichu.“

Medzerový plod - Veronika Šikulová, 2014
Medzerový plod
Veronika Šikulová