Cigánka - Janette Motlová, Centrum environmentálnej a etickej výchovy ŽIVICA, 2023

11,00 €

Pri nákupe nad 49 €
poštovné zadarmo
Cigánka - Janette Motlová, Centrum environmentálnej a etickej výchovy ŽIVICA, 2023
Cigánka - Janette Motlová, Centrum environmentálnej a etickej výchovy ŽIVICA, 2023

Cigánka

Kniha Cigánka je dialógom medzi rómskym a gadžovským svetom. Stretneme v ňom Janette – dieťa, dcéru, žiačku, študentku, manželku, matku, pacientku. Hľadajúcu zamestnanie,... Čítať viac

Vydavateľstvo
Centrum environmentálnej a etickej výchovy ŽIVICA, 2023
246 strán
3-4 hodiny čítania

Kniha Cigánka je dialógom medzi rómskym a gadžovským svetom. Stretneme v ňom Janette – dieťa, dcéru, žiačku, študentku, manželku, matku, pacientku. Hľadajúcu zamestnanie, riešenie denných problémov aj predsudkov, vlastnú cestu... Čítať viac

  • Brožovaná väzba
  • Slovenčina

11,00 €

Na sklade 1 ks
Posielame ihneď

Naši škriatkovia odporúčajú

Bohyne a prízraky - Juraj Červenák, Artis Omnis, 2024
Cigánka - Janette Motlová, Centrum environmentálnej a etickej výchovy ŽIVICA, 2023
11,00 €

Viac o knihe

Kniha Cigánka je dialógom medzi rómskym a gadžovským svetom. Stretneme v ňom Janette – dieťa, dcéru, žiačku, študentku, manželku, matku, pacientku. Hľadajúcu zamestnanie, riešenie denných problémov aj predsudkov, vlastnú cestu životom, výzvy, vzostupy aj pády. Nazrite doň zblízka, vnímajte pocity, dilemy, životné križovatky, premýšľajte. O tom, že nik z nás neovplyvnil podmienky, do ktorých sme sa narodili. Ako budeme žiť tu a spoločne však ovplyvniť môžeme.

Tretie doplnené vydanie je pokračovaním v rozprávaní osobného príbehu Janette, ktoré sme zrealizovali formou rozhovoru.

Túto knihu vydal Komenského inštitút – projekt občianskeho združenia Živica.
Čítať viac

Našli ste nepresnosti? Dajte nám, prosím, vedieť!

Nahlásiť chybu

Máte o knihe viac informácií ako je na tejto stránke alebo ste našli chybu? Budeme vám veľmi vďační, ak nám pomôžete s doplnením informácií na našich stránkach.

Hodnotenia

4,5 / 5

4 hodnotenia

3
0
1
0
0

Ako sa páčila kniha vám?

Recenzie čitateľov

Iveta
Neoverený nákup
pred tromi dňami
Silný, intímny, skutočný príbeh. Chcela som napísať aj silná žena. Ale nie. Je húževnatá s vizionárskym darom od Boha. Čítať viac
Lina
Neoverený nákup
2.4.2024
Nie je to o farbe pokožky, ale o tom, ako sa daný človek správa
Od tejto knihy som toho očakávala podstatne viacej...
Ideme od začiatku. Nebudem sa hrať na dokonalú a bezchybnú, ale napíšem úprimne to, čo si myslím o knihe.

Túto knihu som si zohnala vo všetkých troch vydaniach.
Mojím cieľom bolo, aby som pochopila zmýšľanie Rómov, ako takých.
Aby som pochopila, kto sú, odkiaľ idú a kam kráčajú.
Aby som lepšie porozumela svojmu partnerovi, ktorý je polovičný Róm.
Ako som písala v iných recenziách, môj partner žil istý čas v osade, asi tak rok.
Detstvo strávil medzi mestskými Rómami a medzi gadžami. Čiže bol odchovaný medzi mestskými ľudmi.

Kniha je o živote autorky, ktorá žila medzi osadníkmi. Kde vládnu iné hodnoty, ktoré im bránia sa vymaniť z ich spôsobu života. To má vplyv na ich život. A na čo sa hnevajú mestskí, resp. inak odchovaní Rómovia, ktorým to spôsobuje problémy a podporuje predsudky voči všetkým Rómom.

Nuž, úprimne, ked žijete v prostredí, kde sa nehovorí o žití, ale o prežívaní.
Kde sa žije len zo sociálnych dávok, a nie z platu zamestnaných rodičov.
Kde sa ospevuje chudoba a ľútosť a utrpenie, lebo si iný ako ostatný.
Kde nie si motivovaný na sebe pracovať, pretože vidíš okolo seba nevzdelanosť, predsudky a nevraživosť voči nám, gadžom.
Kde nie je morálka, a ani základná úcta k človeku ako jednotlivcovi.
Kde je dôležitá sexuálna vyspelosť a nie schopnosť udržiavať zdravé vzťahy medzi mužom a ženou.
Kde sa vzdelaniu neprikladá hodnota, pretože kedysi nebolo potrebné mať školu, lebo remeslo sa odovzdávalo z otca na syna.

Sme v 21. storočí. Mnohé veci sa zmenili. Neobhajujem autorku a ani sa jej nezastávam.
žiaden z vyššie uvedených dôvodov nie je ospravedlnením, aký život prežila. A nie je o to o farbe pokožky. Pretože takýto príbeh môžu zažiť aj chudobnejšie dievčatá, aj od nás. úprimne, vziať si muža so závažným metabolickým ochorením, len preto, lebo iný, lepší chlap nie je v ponuke a aby som vyhovela spoločnosti, aby som mala v 18 decko, lebo som stará na vydaj, je z môjho pohľadu neúprimné a žena si ubližuje sama sebe. Nežije pre seba, ale pre spoločnosť. Aby naplnila cudzie hodnoty a nie svoje. I ked úprimne, v 18 rokoch by som nechcela mať dieťa, lebo nie som psychicky pripravená mať dieťa. Po dalšie, žena nie je stavaná na skorý sexuálny život- ak dlhodobo žije takýmto životom od mala, berie to ako normálnu súčasť, ktorá môže závažne poškodiť psychiku ženy. Po dalšie, ženy nie sú vec, ktorej povinnosťou je vyhovieť po sexuálnej stránke. "Podržať" je síce dôležité na uspokojenie muža, ale vzťah to udržať nemusí.
Vzťah nie je prvotne o sexe, ale o tom, že budujeme rodinu a odovzdávame svoje hodnoty ďalšej generácii. A skorý sexuálny život, môže spôsobiť psychickú traumu u dievčaťa, ktoré nebolo poučené o tom, čo sú sexuálne praktiky, sex a skoré tehotenstvo a čo je to vzťah.
Muži a ženy by sa mali učiť veci o psychike opačného pohlavia. že iné potreby vo vzťahu má muž a iné žena.
že vzdelanie je v dnešnej dobe potrebné, lebo na základe vzdelania sa môžem v živote pohnúť dalej a opustiť osadu a zarobiť peniaze a žiť slušný život.
že starať sa o postihnuté dieťa je ťažké a matka s otcom musia byť psychicky odolní, aby sa o dieťa dokázali postarať. že dieťa je malý človiečik, ktorý sa učí hodnotám a nie je to vec na dokazovanie statusu v skupine.
že genetické poradenstvo pomôže pri plánovaní rodiny- pohovor u lekára nestačí!
že k žiarlivosti by nemuselo dojsť, keby manžel mal aspoň učnovku a šiel robiť!
žena by mohla ostať doma a starať sa o deti! že bez peňazí a bez práce sa žije ťažko.
že muž sa cíti podcenený, ked žena rieši všetky mužské roboty a chlap nič nerobí, len obviňuje z nevery ženu. Na druhej strane, ked sa žena nevenuje mužovi, tak muž môže žiarliť! A nemuselo by to skončiť neverou a stupídnym rozvodom, keby sa títo dvaja rozprávali ako partneri!!! Rozvod si vždy odskáču deti! Vždy!
Nuž a úprimnne, kebyže mám takto závažne ochorenie, dvakrát si rozmyslím, či budem mať deti! No ale ked v osade učia, že deti mať musíš, tak samozrejme, že sa muž zachová ako hlupák a decko splodí. Bez ohľadu na následky- to decko sa nepýtalo na svet!!! To vaša sebeckosť a bezohľadnosť spôsobila to, že sa narodilo dalšie postihnuté dieťa!!! A zobrať si za milenku(NIE priateľku- to, je osoba, ktorá ťa má podržať a nie ťa zradiť!) o 10 rokov mladšiu ženu- "aha pozri, ty p***, aj ja mám inú ženu a to máš za to, že si ma -podviedla-!" Vlasta je tiež zodpovedná za rozpad vzťahu. Naivná, žila v toxických vzťahoch a vyrastala bez otca. To nie sú dôvody na ospravedlnenie rozvodu. Vlasta sa mala vzdelávať, opustiť ženatého muža. Asi v ňom videla otca. MNE by bolo z toho zle. A autorka sa naštvala a vyriešila to ako malé decko- OPUSTILA HO a problém neriešila. A ani ako žena sa neozvala, že ju zradil, že ublížil rodine a že je to nutné riešiť. Ako sa vyjadril môj partner: "Ked´ je niekto sprostý, tak bude sprostý stále." Toto je ten nedostatok lásky? A autorka dostatok lásku od manžela mala? A ten rozvod - to VÁM obidvom a aj Vlastne nebolo trápne, že ste ublížili mnohým ľudom? Autorke nebolo trápne, že pred rozvodom mala avantúru so svojím budúcim manželom? A nebolo jej manželovi trápne, že pred rozvodom nabúchal svoju milenku a splodil dalšie postihnuté decko? Toto je tá ospevovaná mužnosť a ženskosť? A nie je to prejav detinskosti a nezrelosti? Myslelo sa vôbec na deti? Tie nemajú city? Tie nevedia, čo sa okolo tata a mamky deje? To, vy dospelí- podľa občianskeho- nie podľa psychiky, načo ste mali spolu vzťah? Kto koho chcel oklamať? A tá scéna, že autorka tam má "nového tata" a tato "novú tetu", nabúchanú, aby si nenašla iného chlapa a robila mu full servis. Toto je tá vyspelosť a vyzretosť mať vzťah?! Autorka a jej bývalý manžel mali ostať spolu. Sú to rovnaké povahy. Autorka nemohla požadovať od Mareka, aby bol jej partner, ktorý ju ohľadom rozvodu podporí. Marek bol dieťa, ktorému sa rozbil vzťah medzi mamou a tatom a veľmi tým trpel. To však autorka nechcela vidieť, že Mareka zradila ako svojho syna a uprednostnila po rozvode Dalibora. Mama sa asi o rozvode s ním nerozprávala... a takto to dopadlo.

No a Marek. Ten dostal závažné zdravotné postihnutie od malička. žil s tým celým svoj život. Ako bol vychovávaný? Ako zdravý? Ako zdravý s limitmi? Ako postihnutý?
Kde chodil na základnú školu? Kde chodil na strednú školu? Aký mal odbor alebo remeslo vyštudované? Autorka, NIKDY nepochopí zdravotné postihnutie od mala. Lebo ona svoje postihnutie mala až od ranej dospelosti. Autorka si neuvedomovala, že jej syn si mal vybrať také vzdelanie, ktoré bude zvládať vrámci zdravotného stavu. Sama som zdravotne postihnutá, takže viem o takejto problematike viacej. Lebo tým žijem každý deň. Je mi ľúto straty autorky. Ale aj tak sa Marek dožil krásneho veku vzhľadom na svoje postihnutie.

Dalibor. Vyzerá to byť na pekný vzťah, hoci s hodnotami autorky sa nestotožňujem.

Dominika. Dieťa adoptované, ktoré riešilo svoju identitu prijatia a na čo autorka často zabudla. Srdce ma bolí z toho, že autorka bola v mnohých veciach bezohľadná, sebecká a extrémne tvrdá. že neprejavila ženskú stránku duše, empatiu, lásku... Dominika nakoniec dobre dopadla, hoci strata Mareka ju bolieť po celý život, rovnako ako jej adoptívnu mamu...

Natálka. Farbu pokožky neriešim. Nepáči sa mi autorkin názor, že dáva decko do súkromných škôl, aby bolo decko chránené voči predsudkom spoločnosti. Dieťa sa musí naučiť bojovať s predsudkami od mala. Hovoríme tu najmä o predsudkom voči Rómom. Zabúdame ako spoločnosť, že máme predsudky aj voči zdravotne postihnutým...

No a aby to nebolo len o tom zlom.
Knihu neodporúčam pre deti od prvého ročníka základných škôl(max prvé štyri kapitolky). Kniha je vhodnejšia pre deti od druhého stupňa základnej školy.

Kniha by mala väčší dosah, keby bola napísaná v rómskom jazyku a bola by distribuovaná do osád. Takisto by knihe prospelo, keby bola písaná jednoduchším jazykom a "viacej po lopate". A samozrejme, s popisom vzťahových chýb, ktorých je nutné sa vyvarovať.

Na druhej strane, som si uvedomila, že môj partner nie je hlupák, že má rómsku časť v sebe a že nie všetci Rómovia sa správajú tak, ako autorkin bývalý manžel. A že som ho posudzovala podľa autorky, čo bola chyba. A že sa za to hanbím. A že za žiarlivosťou nemusí byť len chorobná žiarlivosť, ale aj pocit, že sa muž cíti vo vzťahu zanedbávaný a chce mať
ženu pri sebe, aby mohol vzťah prosperovať.

Nuž, táto kniha ma o Rómoch nenaučila nič nové. Je to len jednostranný pohľad autorky. Rozhodne si nie je nutné vziať príklad z autorky. Resp. táto kniha je varovaním- nesúď podľa obalu.
Čítať viac
Iveta
Neoverený nákup
pred tromi dňami
Možno by Vám pomohlo napísať vlastnú knihu, ktorá by spĺňala Vaše predstavy.
Niekto Vám musel veľmi ublížiť.
Čítať viac

„Čítal mi a ja som sa doňho zaľúbila tak, ako keď človek zaspáva. Pomaly, pomaličky a potom zrazu úplne.“

Na vine sú hviezdy - John Green, 2013
Na vine sú hviezdy
John Green