Dva brehy oceánu - Laura Spence-Ash, DOT., 2024

21,82 €

Pri nákupe nad 49 €
poštovné zadarmo

Dva brehy oceánu

Prenikavo citlivý román Dva brehy oceánu je príbehom dvoch rodín na opačných stranách Atlantiku v období druhej svetovej vojny a nesmelej a neodolateľnej mladej ženy, ktorá obe... Čítať viac

Vydavateľstvo
DOT., 2024
352 strán
5 hodín čítania

Prenikavo citlivý román Dva brehy oceánu je príbehom dvoch rodín na opačných stranách Atlantiku v období druhej svetovej vojny a nesmelej a neodolateľnej mladej ženy, ktorá obe tieto rodiny prijme za svoje... Čítať viac

  • Pevná väzba s prebalom
  • Slovenčina
22,90 €

21,82 €

-5 %
Na sklade > 5 ks
Posielame ihneď
Ďalšie knižné vydania
Beyond That, the Sea - Laura Spence-Ash, Celadon Books, 2023
Pevná väzba
Angličtina, 2023
Viac ako 30 dní
-5 %

28,54 €

Naši škriatkovia odporúčajú

Prekonajte úzkosť - Kirren Schnack, N Press, 2024
Dva brehy oceánu - Laura Spence-Ash, DOT., 2024
21,82 €

Viac o knihe

Prenikavo citlivý román Dva brehy oceánu je príbehom dvoch rodín na opačných stranách Atlantiku v období druhej svetovej vojny a nesmelej a neodolateľnej mladej ženy, ktorá obe tieto rodiny prijme za svoje.

Píše sa rok 1940 a na Londýn pršia nemecké bomby. Rodičia Millie a Reginald Thompsonovci z pracujúcej triedy stoja pred bolestným rozhodnutím: posielajú svoju jedenásťročnú dcéru Beatrix do Spojených štátov, kde, ako dúfajú, bude v bezpečí.

Bea, plná strachu a hnevu, prichádza do Bostonu, kde spoznáva rodinu Gregoryovcov, ktorá ju ochotne privíta vo svojom svete. Naladí sa na životný štýl týchto zámožných ľudí a zblíži sa s ich dvoma synmi, trinásťročným Williamom a deväťročným Geraldom, medzi ktorých Bea dokonalo zapadne. Sotva to postrehne, no zanedlho sa pre ňu život v Amerike stane prirodzenejší, než tichý, pôvodný svet v Anglicku.

Bea postupne nachádza samu seba, užíva si letá pri mori v Maine, a dievčina, ktorou kedysi bola, sa začne vytrácať. Vojna sa však skončí a ona sa musí vrátiť do Londýna.

Beu ovládne zúfalstvo pri pomyslení na odchod od Gregoryovcov, no statočne sa opäť vydáva na cestu cez Atlantik. Vracia sa do povojnového Londýna, avšak na svoju americkú rodinu nedokáže zabudnúť. Bea sa snaží vykročiť vpred, vybudovať si vlastný život a nájsť lásku. Život v Spojených štátoch ju však natrvalo zmenil a Gregoryovci sú v jej spomienkach stále bolestivo prítomní.

Po celý čas sledujeme Bein príbeh, od roku 1940 až do roku 1977, a jej kormidlovanie medzi dvoma svetmi. Dva brehy oceánu je nádherne napísaný román, plný pôvabu aj zármutku, odpustenia a pochopenia, straty aj lásky.
Čítať viac
Originálny názov
Beyond That, the Sea
Počet strán
352
Väzba
pevná väzba s prebalom
Rozmer
145×215 mm
Hmotnosť
518 g
ISBN
9788069071001
Rok vydania
2024
Naše katalógové číslo
2368973
Štýl
vojnový, historický, romantický
Jazyk
slovenčina
Preklad
Pôvod
Spojené štáty
Vydavateľstvo
DOT.
Pre koho
pre dospelých, pre ženy
Kategorizácia

Našli ste nepresnosti? Dajte nám, prosím, vedieť!

Nahlásiť chybu

Máte o knihe viac informácií ako je na tejto stránke alebo ste našli chybu? Budeme vám veľmi vďační, ak nám pomôžete s doplnením informácií na našich stránkach.

Hodnotenia

4,8 / 5

12 hodnotení

9
3
0
0
0

Ako sa páčila kniha vám?

Recenzie čitateľov

včera
Nádherná kniha!
Kniha, ktorá ma od prvej strany chytila a už nepustila. Ponárala som sa každou kapitolou hlbšie, do psychiky postáv, do príbehu obyčajne neobyčajnej rodiny, ktorá sa vzdala toho najcennejšieho, čo mala, a do druhej rodiny, ktorá mala dosť veľké srdce, aby cudzie dievčatko prijala na neurčitý čas za svoje.

Na pozadí vojny, ktorá pre Beatrix neplánovane vytvorila dva domovy, sa odohráva ťažký príbeh podaný s ľahkosťou vtáčieho pierka. Videla som, ako sa životy menia a sny sa vždy nesplnia. Bolesť, strach, pád a smútok sú vyvážené dobrom v srdci a celý príbeh má dokonale premyslené detaily, malé veci, na ktorých na prvý pohľad nezáleží, ale pre postavy aj pre mňa mali veľkú hodnotu.

Kapitoly boli veľmi krátke, z pohľadu oboch rodín - občas som si priala, aby boli trošku dlhšie alebo aby niektoré udalosti boli opísané namiesto toho, aby boli len načrtnuté a nevenovala sa im dostatočná pozornosť. Veľa momentov ma dokázalo prekvapiť, rovnako aj zraniť a postavy pôsobili neskutočne ľudsky. Žiadne dokonalé bezchybné manželstvá, ani správne rozhodnutia na dennej báze. Len nepredvídateľný život ako na šachovnici, kde na jednej strane stojí rodina v Londýne a na druhej rodina v Amerike.. a niekde uprostred stojí tá, ktorej srdce je rozdelené dvomi brehmi oceánu.

Od detských snov po život dospelých ľudí, o nikdy nekončiacej láske medzi deťmi a rodičmi a putách, ktoré nerozdelí ani čas…to sú Dva brehy oceánu. A ja ich milujem.
Čítať viac
včera
Nádherný precítený príbeh, ktorý neviem dostať z hlavy
Vedeli by ste poslať svoje dieťa na opačný koniec sveta, ak by ste mysleli, že mu hrozí nebezpečenstvo? Vedeli by ste mu zamávať na rozlúčku, vrátiť sa do prázdneho domu a potom čítať od neho listy, cez ktoré sledujete, ako rastie, dospieva, stáva sa súčasťou inej rodiny, zbiera zážitky a skúsenosti, ktorých vy nie ste súčasťou?

Rodičia Beatrix pošlú z Londýna do Ameriky, k cudzej rodine, aby bola v bezpečí a aby jej detstvo bolo uchránené od vojny. Nenávratne to poznačí nielen samotnú Beatrix, ale aj ich životy a vzájomný vzťah, a takisto životy členov Beinej novej americkej rodiny, ktorí ju rýchlo príjmu za svoju.

Dalo by sa povedať, že je to kniha o druhej svetovej vojne, lebo tá vlastne tvorí základnú premisu príbehu. Ale nečakajte žiadne zákopy, boje, vojakov. Je to krásny precítený príbeh, ktorý sa posúva dopredu nie nejakým napínavým dejom, ale skôr vnútorným prežívaním postáv a komplexnými vzťahmi medzi nimi.

Kapitoly sú naozaj krátke a písané v pohľadu rôznych postáv. Toto viem, že niektorým ľuďom vadí, mne to problém nerobí. Všetky postavy do jednej som mala rada a vedela som pochopiť ich konanie. Bea, William, Gerald, pán a pani G., dokonca aj Millie, ktorej som na začiatku vôbec nerozumela, by som ku koncu najradšej objala.

Mimochodom, čítate jednu knihu viackrát? Ja skoro vôbec, Dva brehy oceánu som ale potrebovala hneď po poslednej strane rovno začať čítať ešte raz. Jednak som sa nevedela rozlúčiť s postavami knihy, jednak som vedela, že to, ako sa vyvinuli ich osudy, je tam vlastne pomaličky dávkované v malých náznakoch a nitkách úplne od prvých strán, stačí ich len zbierať a spájať.

PS Neodporúčam čítať na verejných miestach, párkrát som si srdcervúco poplakala a spolusediaci v autobuse pozerali, ako smrkám do jednej vreckovky za druhou

PPS Druhé čítanie bolo ešte lepšie!

PPPS Tlieskam za slovenský preklad názvu knihy. Je to veľká veda, dobre preložiť názov.
Čítať viac
pred šiestimi dňami
“Smrť dokáže svojím spôsobom poskytnúť ľuďom slobodu.”

Viete si predstaviť, že by ste poslali svoje dieťa do Ameriky, aby aspoň ono bolo chránené pred vojnou, ktorá vyčíňala v Anlicku?

Človeka formujú rôzne faktory života. Prostredie, v ktorom vyrastá. Ľudia, ktorí sú v jeho okolí. Smutné a náročné udalosti, ako vojna či smrť. A dokonca aj láska. Láska rodičovská, súrodenecká, platonická, či tá ozajstná. Práva láska.

Neviem čo som čakala od tohto príbehu, ale po jeho prečítaní som nebola schopná ničoho, len som premýšľala nad osudmi postáv z knihy. Toto nieje klasický pribeh z prostredia druhej svetovej vojny. Toto je niečo úplne iné. Toto sú dva brehy oceánu, ktorý vytvára obrovskú priepasť medzi dvoma rodinami. Medzi jednou, ktorá stratila a druhou, ktorá získala. A po piatich rokoch sa to všetko otočí a mnohí zistia, že už nič nemôže byť ako pred tým.

Za mňa jeden nádherný a ťažký príbeh s pomalým rozbehom.
Čo mňa ale prekvapilo, boli kapitoly rozdelené na rozprávačov a v niektorých častiach chýbajúca priama reč. No po prvej tretine som si už zvykla a kniha nabrala úplne iný spád a jej odkaz sa mi dostal až pod kožu.
Čítať viac
10
Overený zákazník
17.4.2024
Dojímavý príbeh o dospievaní a o živote samotnom
Dva brehy oceánu sú krásny príbehom, ktorého hlavnou hrdinkou je Bea, 11-ročné dievča, ktoré sa jej rodičia počas 1.svetovej vojny rozhodli poslať z rodného Londýna do USA, aby ju uchránili pred hrôzami vojny. Bein príbeh sa začína vvroku 1940 a pokračuje až do roku 1977. Veľmi citlivo, avšak autenticky a neprikrášlene opisuje jej život v americkej rodine, ktorá má dvoch synov, ale aj jej povojnový život v Londýne. Autorka úžasne spracovala problematiku dospievania, prvých lások, ale aj toho, ako veľmi nás v živote vedia ovplyvniť zážitky z detstva. Že niektoré veci si v sebe nesieme celý život. Nádherný príbeh. Čítať viac
12.4.2024
4.5*/5
Kniha Dva brehy oceánu je premysleným románom, ktorý sa len veľmi ťažko odkladá. Ide o vcelku pokojné čítanie, ktoré však vo vás vyvolá množstvo emócií. Mne sa kniha veľmi páčila a postavy sa mi dostali pod kožu. Každá z nich ukázala nielen svoje silné stránky, ale aj zraniteľnosť. Je to presne ten typ knihy, ktorú by som neváhala darovať žene, ale aj mužovi, v rôznych vekových kategóriách. Každý si v nej nájde pre seba to pravé. Pre mňa to bolo veľmi príjemné čítanie. Rozhodne odporúčam všetkým, ktorí majú radi silné a zároveň citlivé príbehy. Čítať viac

„Byla však pravda, že tehdy poprvé pochopil, že lidé, kterým se naučil důveřovat, by ho stejně mohli někdy zradit, a že je to sice zklamání, ale zároveň je to nevyhnutelné a že život ho bude pohánět pravidelným tempem vpřed, protože za každého, kdo ho nějakým způsobem zklame, se najde přinejmenším jedna osoba, která to nikdy neudělá.“

Malý život - Hanya Yanagihara, 2017
Malý život
Hanya Yanagihara