Internát
E-kniha

Je mrazivý január 2015. Sme na východe Ukrajiny. A východ Ukrajiny – to je vojna. Vie to aj učiteľ Paša, ktorý sleduje, ako sa frontová línia nezadržateľne blíži k jeho domu.... Čítať viac

Vydavateľstvo
Absynt, 2023
280 strán
4 hodiny čítania

Je mrazivý január 2015. Sme na východe Ukrajiny. A východ Ukrajiny – to je vojna. Vie to aj učiteľ Paša, ktorý sleduje, ako sa frontová línia nezadržateľne blíži k jeho domu. Buď ju prekročí, alebo ona prekročí jeho. Inej cesty niet.. Čítať viac

  • PDF EPUB MOBI
  • Slovenčina

12,50 €

Ihneď na stiahnutie
Ako čítať e-knihy?

Z kolekcie: Beletria

Naši škriatkovia odporúčajú

Viac o e-knihe

Je mrazivý január 2015. Sme na východe Ukrajiny. A východ Ukrajiny – to je vojna. Vie to aj učiteľ Paša, ktorý sleduje, ako sa frontová línia nezadržateľne blíži k jeho domu. Buď ju prekročí, alebo ona prekročí jeho. Inej cesty niet.
Ešte včera tu bol Sovietsky zväz. Ešte dnes tu bola východná Ukrajina. A teraz – teraz je tu vojna. A je tu aj Žadanov román Internát, aby vám ukázal, ako sa žije život na hrane života.
Čo má robiť učiteľ a idealista Paša, keď do tried namiesto detí napochodujú vojaci, keď namiesto šuchotu zošitov počuť cvakanie rozoberaných samopalov? Nepriateľská armáda napadla susedné mesto a kdesi tam, na okupovanom území, zostal v internáte jeho synovec Saša, ktorému teraz treba pomôcť. Paša dlho neváha. Vyrazí na strastiplnú cestu, aby chlapca odviedol naspäť domov.
Paša prechádza cez opustené dediny v bojovej zóne, míňa blokposty, prekračuje krehké a nestále hranice, stretáva civilov i vojakov, ktorí majú jednu vec spoločnú – žijú spolu vo vojne. A zatiaľ čo naokolo vybuchujú bomby, Paša začína tušiť, že z tejto kaše len tak ľahko nevyviazne. Možno tak zázrakom. Alebo v rakve. Ktovie, čo je pravdepodobnejšie.
Každá vojna má svojho kronikára. Tá, ktorá od roku 2014 prebieha na Donbase, ho naša v podobe výnimočného spisovateľa a hudobníka Serhija Žadana. Jeho román Internát nám o vojne na východe Ukrajiny povie viac, ako desiatky novinových správ. Nie však preto, že by autor vyslovoval presné analýzy a vyvodzoval z nich jednoznačné závery. Naopak, vie, že vojna nemá začiatok ani koniec a jej jediným výsledkom je deštrukcia sveta, aký dôverne poznáme.
Serhij Žadan aj dnes zostáva v Charkove ako dobrovoľník a pomáha všetkým, ktorí to potrebujú, od armády, cez utečencov, až po tých, ktorí sa rozhodli zostať. Jeho román Internát v poslednom období zbiera jednu cenu za druhou – od Mierovej ceny nemeckého knižného obchodu až po Cenu Hannah Arendtovej. V Absynte vychádza v preklade Ondreja Hubinského.
Čítať viac
Originálny názov
Internat
Počet strán
280
Rok vydania
2023
Edícia
100%
Naše katalógové číslo
2085915
Štýl
vojnový
Jazyk
slovenčina
Preklad
Pôvod
Ukrajina
Vydavateľstvo
Absynt
Pre koho
pre dospelých
Kategorizácia

Našli ste nepresnosti? Dajte nám, prosím, vedieť!

Nahlásiť chybu

Máte o knihe viac informácií ako je na tejto stránke alebo ste našli chybu? Budeme vám veľmi vďační, ak nám pomôžete s doplnením informácií na našich stránkach.

Hodnotenia

4,9 / 5

16 hodnotení

11
2
0
0
0

Ako sa páčila e-kniha vám?

Recenzie Martinusákov

17. decembra 2023

Vojna je pliaga ľudstva, ktorá ničí všetko bez výnimky. A nech si ktokoľvek hovorí, že sa ho dôsledky vojny nemôžu dotknúť, škaredo sa mýli. To je aj prípad vyhoreného učiteľa Pašu bývajúceho v Donbase, kúsok od frontovej línie. Jeho ideálny a nemenný svet sa musí nevyhnutne zrútiť v priebehu niekoľkých dní pod vplyvom vojnovej hrôzy. S postupujúcim frontom hrozí nebezpečenstvo aj jeho synovcovi Sašovi a tak sa Paša rozhodne ho priviesť späť do bezpečia domova. Každý krok na tejto ceste však môže byť tým posledným. Nepozornosť, či bytie na nesprávnom mieste v nesprávnom čase sa v týchto podmienkach trestá smrťou. Autor toto putovanie opísal veľmi realisticky do posledného detailu. Miestami som si myslela, že čítam napínavý triler, avšak táto kniha zachytáva smutnú realitu na východe Ukrajiny. Z toho, ako rýchlo a ľahko sa mi táto kniha čítala ma zamrazí na zátylku. Knihu odporúčam ako dôležitý kúsok do mozaiky poznania vojnového konfliktu na Donbase. Neprináša síce fakty a štatistiky, ale zobrazuje ľudí žijúcich po oboch stranách frontovej línie. A to je rovnako dôležité poznať ako čísla zo správ.

Čítať viac

Recenzie čitateľov

20
Trvalý záznam - Edward Snowden, 2020
Práve čítam
Trvalý záznam

Som nenapraviteľný knihomoľ, ktorý miluje knihy a snažim sa k tomu inšpirovať iných.

Michal Horoščák
Overený nákup
16.2.2024
Odporúčam
Internát od ukrajinského autora Serhija Žadana je fascinujúcim a výrazným dielom, ktoré ponúka čitateľom hlboký pohľad do života mladých ľudí v post-sovietskom Ukrajinskom prostredí. Kniha nás zavádza do jedného internátu, ktorý slúži ako mikrokozmos pre skúmanie rôznych tém, od identity až po politiku.

Základom príbehu je skupina mladých študentov, ktorí žijú v internáte a snažia sa vyrovnať s každodennými výzvami. Autor nám predstavuje rozmanité postavy s rôznymi perspektívami a túžbami, čo pridáva hĺbku príbehu. Každá postava je dobre vykreslená a čitateľovi sa podarí spoznať ich vnútorné konflikty a motivácie.

Jazyk, ktorý autor používa, je jedinečný a expresívny. Jeho schopnosť zachytiť atmosféru a emocionálnu hĺbku situácií robí z čítania zmysluplný zážitok. Dialógy sú živé a autentické, čo prispieva k dynamike príbehu.

Témy, ktoré sa v knihe objavujú, sú rozmanité a zaujímavé. Autor sa dotýka otázok identity, slobody, politickej situácie v krajine a vzťahov medzi postavami. Jeho schopnosť prepojiť osobné príbehy s históriou a politikou dodáva príbehu ďalšiu hĺbku.

Celkovo vzaté, Internát od Serhija Žadana je kniha, ktorá osloví nielen tých, ktorí majú záujem o post-sovietské prostredie, ale aj tých, ktorí si cenia dobre vykreslené postavy a hlboké témy. Je to dielo, ktoré nenechá čitateľov ľahostajnými a ponúka im podnetné čítanie.
Čítať viac
39

Som mama malej slečny, s ktorou rady čítame. Snažím sa na IG písať svoj názor na mnou čítané knihy formou recenzií. Pri knihách si výborne oddýchnem, len keby toho času bolo viac :)

Beáta Kiselová Bileková
Overený zákazník
5.2.2024
Skvelé silné čítanie
,,V okolitej čierňave žiari mesiac - veľký, jasnožltý. Taký bol po celý čas, len ho spoza mrakov nebolo vidno."
A určite to neboli len dažďové mračná, ale aj kúdoly dymu, ktoré ostávajú po výbuchoch bômb. Aj učiteľ s ideálmi, Paša, býva neďaleko Donbasu, vojnou zmietanej časti krajiny, kde sa zas náchadza jeho synovec Saša na internáte, pre ktorého sa rozhodne ísť, aby ho vrátil domov, kým nie je neskoro. Lenže cesta tam je i napriek krátkej vzdialenosti dlhá, nebezpečná a sám Paša si nemôže byť istý, či prežije. Krvou a mŕtvymi telami posiate chodníky a cesty v ňom zanechajú stopy a zidealizovaný život sa mu v krátkej chvíli rozsype ako domček z kariet. Musí prežiť nielen cestu na internát, ale aj tú domov, spoločne so Sašom.
Ja osobne som ani nečakala, že bude táto kniha až taká dobrá, ale vskutku predčila moje očakávania. Autor skvelo vystihol rozklad človeka a jeho psychiku počas vojny, jej vplyv na obyčajné životy a ľudské vzťahy. Všadeprítomná smrť sa týka všetkých, poniektorí si to ťažko pripúšťajú a chcú len žiť, možno prežívať. Každá vojna so sebou prináša ľudské utrpenie, hlad i chlad. Táto kniha je toho veľmi dobrým obrazom, a hlavne toho, aký vplyv má na človeka, na jeho premenu. Príbeh nenechá čitateľov chladnými, je emotívny a skutočne veľmi dobrý. Kniha je už na mojom zozname ašpirantov do tohtoročnej topky. Vyskúšajte, nebudete sklamaní.
Čítať viac
32
Overený zákazník
26.9.2023
“V celom meste cítiť pohyb, akoby sa tam, pod mesiacom v splne, po rozbitých uliciach naháňali neviditeľné davy hľadajúce jedlo a teplo. Odtiaľto ich nevidno, ale dobre ich počuť, čo vyvoláva ešte morbídnejšiu atmosféru.”

Ukrývajúci sa ľud pozerá na svet, ktorý sa pod dávkami samopalov a výbuchov čoraz viac zmenšuje. Zabaliť sa do seba a udržať si teplo a pokoj je každodennou nevyhnutnosťou, pretože pustošiace násilie otriasa každým charakterom a poznačuje každú psychiku. Šíriaca tieseň, ponurosť, beznádej a strach zatemňujú tváre obyvateľov, kým sa v prudko meniacej krajine strácajú základy spravodlivého života.
.
Takýto je charakter rozpoložení prítomných v celom príbehu mladého učiteľa Pašu, ktorý sa podujme na cestu za synovcom, aby ho prinavrátil domov z internátu nachádzajúceho sa vo vojnovej zóne Donbasu. Strastiplná cesta spôsobuje Pašovu (a nie len jeho) osobnostnú premenu. V situáciách kedy je najjednoduchšie pred krutosťou oči zatvoriť dochádza naopak k skutočnému otváraniu očí.
Hoc jeho kroky boli sprevádzané ľudskosťou, úsmevnými situáciami a postavami, tie napokon prekryli autorove výrazne autentické opisy ťažoby vojny, ktorá neprináša víťazstvo, len mŕtvu zem bezhybných tiel.
.
Internát je veľmi emocionálna kniha, ale bez pátosu či afektu. Nekompromisne sa dostáva pod kožu. Serhij Žadan v nej nepopierateľným poetickým jazykom pretavil osobné skúsenosti, z aktivizmu na fronte, do silného vojnového románu, ktorý s citom preložil Ondrej Hubinský.
Veľmi odporúčam.
Čítať viac
Natália z nathalysreading
Neoverený nákup
8.9.2023
Túto absyntovku som si chcela (ne)prečítať už odvtedy, čo vydavateľstvo ohlásilo jej vydanie. Raz som ju chcela, inokedy nie. Niekedy mám také obdobie, že sa knihám o vojne vyhýbam, no povedala som si, že si ju predsa len kúpim a rozhodnem sa, ako dlho ju budem mať v čítačke a či urobím recenziu. Hneď ako som si ale prečítala prvé stránky, nedalo sa nepokračovať.

Paša vidí, ako doprostred autobusu opatrne kladú nosidlá. Všimne si zlepené vlasy a cukrovú bielobu kosti, akoby niekto rozrezal melón a vytiahol sladké vnútro, všimne si aj ruku, kŕčovito zvierajúcu nosidlá s takou silou, akou sa dá držať len života.
Autobus sa snaží otočiť, ale zo všetkých strán ho obklopuje dav, všetci kričia a zavadzajú, zavadzajú a kričia, a kričia hlavne to, aby nikto nezavadzal.
(str. --)

Neviem, či môžem zaradiť do pozitív to, že zabudnete na dôležitý fakt: príbeh je o vojne. No ja ho tam zaradím. Autor písal tak svojsky, akoby vytváral apokalyptický počin s veľkou dávkou ľudskosti a brilantnou psychoanalýzou postáv, a mne to vyhovovalo. Serhij vie zaujať každého. Podľa mňa záleží iba na vás, ako to budete vnímať. Hrôzy vojny sú tu popísané bez prikrášlenia, a ak sa na to budete sústrediť, zasiahne vás to. Moja myseľ si ale permanentne myslela, že číta iný žáner. Dokonca som sa párkrát zasmiala, lebo nelogickosť všetkého navôkol bola priam ozrutná.

Internát je výnimočný v tom, že čitateľa citovo „nevydiera“, no nechá v ňom svoju stopu. Ak sa vyhýbate reportážnej literatúre, lebo sa bojíte citov, táto novinka je pre vás vhodná. Nesnaží sa zverstvá maskovať, no zároveň sa pokúša opísať vojnu tak, aby človek nepociťoval, že je tlačený do súcitu. Prisahám, že vás nenechá chladnými, avšak vy sa rozhodnete, do akej miery jej dovolíte, aby vás pohltila.
Čítať viac

Serhij Žadan

Čítať viac

Vydavateľstvo Absynt

Čítať viac

„Ze života se snaž vyzískat každičkou unci radosti, která jen půjde, vychutnej ji, podrž ji na jazyku. Ale nemarni čas myšlenkama na ztrátu.“

V říši vlka - David Gemmell, 2006
V říši vlka
David Gemmell