Dievčatko z kláštora
E-kniha

Život človeka je pospájaný spleťou vzťahov s rôznymi osudovými ľuďmi. S jedným osudovým človekom prežijeme možno celý život, s iným len jeho časť. Keď však takého človeka... Čítať viac

1. diel série
Dievčatko z kláštora
Vydavateľstvo
Elist, 2020
240 strán
3-4 hodiny čítania

Život človeka je pospájaný spleťou vzťahov s rôznymi osudovými ľuďmi. S jedným osudovým človekom prežijeme možno celý život, s iným len jeho časť. Keď však takého človeka stretneš a tvoj život sa dostane do zrýchlených... Čítať viac

  • PDF EPUB MOBI
  • Slovenčina

5,50 €

Ihneď na stiahnutie
Ako čítať e-knihy?

Naši škriatkovia odporúčajú

Angie Argalášová:Skutočné prázdniny.Branislav Argaláš,2024

Viac o e-knihe

Život človeka je pospájaný spleťou vzťahov s rôznymi osudovými ľuďmi. S jedným osudovým človekom prežijeme možno celý život, s iným len jeho časť.
Keď však takého človeka stretneš a tvoj život sa dostane do zrýchlených, možno až kritických obrátok, vždy si kladieš otázku: Prečo som ho stretol? Priniesol mi nejaké posolstvo, odkaz? Prečo to osud zariadil tak, aby bol v danom čase na danom mieste?
Hľadáme odpovede. Tie časom určite prídu, ibaže my musíme konať a prijímať rozhodnutia skôr, ako to ukáže čas.
V jednej osôbke stále žijú tri dievčatá – jedno vždy mladé a šantivé, druhé verné a oddané Pánu Bohu a tretie žijúce reálne, zápasiace s nepochopením okolia možno len preto, lebo jeho pleť je o niečo tmavšia a zúbky o trochu belšie ako u ostatných… a to stále niekomu prekáža.

Aké je to žiť na Slovensku v bludnom kruhu generačnej chudoby a so stigmou Rómka? Unikátny autobiografický román Dievčatko z kláštora otvorene hovorí o tých stránkach života, ktoré majoritná spoločnosť neraz nevidí a nechce vidieť. Hovorí o neprekonateľnom rasizme, xenofóbii a anticiganizme, ktoré zapustili v našej spoločnosti hlboké a osudové korene nenávisti.
Vybojuje hlavná hrdinka svoj boj so svetom, Bohom a samou sebou? Odpoveď nájdete v tomto mimoriadnom literárnom debute Nely Nezábudkovej.
Čítať viac
Počet strán
240
Rok vydania
2020
Naše katalógové číslo
756691
Štýl
psychologický, filozofický, duchovný
Jazyk
slovenčina
Pôvod
Slovensko
1. diel série
Dievčatko z kláštora
Vydavateľstvo
Elist
Kategorizácia

Našli ste nepresnosti? Dajte nám, prosím, vedieť!

Nahlásiť chybu

Máte o knihe viac informácií ako je na tejto stránke alebo ste našli chybu? Budeme vám veľmi vďační, ak nám pomôžete s doplnením informácií na našich stránkach.

Hodnotenia

4,6 / 5

8 hodnotení

5
3
0
0
0

Ako sa páčila e-kniha vám?

Recenzie čitateľov

40

Som mama malej slečny, s ktorou rady čítame. Snažím sa na IG písať svoj názor na mnou čítané knihy formou recenzií. Pri knihách si výborne oddýchnem, len keby toho času bolo viac :)

Beáta Kiselová Bileková
Overený zákazník
13.10.2022
Otvárajúca oči
Chatrče, chudoba, iná farba pleti a s tým súvisiace predsudky. Stigma s názvom Rómka. Lenže hlavná hrdinka tohto autobiografického románu je inteligentná, vzdelaná a chce sa vymaniť z područia trpkého osudu. Utláčanie krutým otcom, zlé vzťahy s matkou i nenávisť niektorých súrodencov, na druhej strane ale aj pekné vzťahy s niektorými príbuznými. Avšak ani po vstupe do kláštora nemá Nadežda na ružiach ustlané, i tam jej niektoré sestry dávajú pocítiť, že je iná, ale s pokorou prijíma všetko, čo jej život nadelí. Svojou láskou k hudbe a hrou na gitare dokáže spraviť zábavu aj v kláštore. Tam jej však osud zrejme nenadelil zotrvať. Vydá sa cestou učiteľstva, zamiluje sa a nastanú konečne krásne chvíle. Tie preruší tragédia, bolesť a zdanlivý pád na dno. Ale sila tejto ženy jej nedovolí tam ostať, ale pomôže jej vstať a kráčať vpred. Kam? To nikto nevie, preto si rada prečítam aj pokračovanie.
Jednoducho, s množstvom priamej reči, ale o to úprimnejšie je napísaná táto kniha, ktorá otvára oči v toľkých zákutiach a oblastiach života, až to mrazí. Autorka vyšla s kožou na trh a čitateľom poskytla svoj skutočný príbeh, pričom podobných je určite omnoho viac. Áno, predsudky tu stále budú, ale prečo hádzať všetkých do jedného vreca? Každá rasa, vierovyznanie, národnosť majú zlých aj dobrých ľudí, čestných i nečestných,... Ale čo je pravda, z hlavnej postavy priam sálali dobrota, pokora a čisté srdce. Neodsudzujme hneď! Spoznávajme! Pretože niekedy môžeme raniť a to sa už nedá vrátiť späť. Odporúčam!
Čítať viac
24

"Čo ma vie dostať je kniha, ktorú keď dočítate, tak si želáte, aby jej autor bol vaším najlepším priateľom, ktorému môžete zavolať, keď by ste chceli." (J. D. Salinger)

Mária Malá
Overený zákazník
30.3.2021
Ďalší zaujímavý príbeh z pera slovenskej autorky.
Hoc kniha rozobera aj ťažku tému rasizmu, príbeh bol písaný veľmi citlivo.
Kniha nám rozpráva o Nadi, rómke, ktorá sa rozhodla zasvätiť svoj život k životu v kláštore.
Detstvo nemala Naďa ľahké. Žila v chudobe, s otcom ktorý ju týral a matkou, ktorá jej nikdy nedala pocítiť materinskú lásku.
Z jej príbehu mi bolo veľmi smutno. Nie len že trpela v detstve, ani za bránami kláštotra nenašla pokoj, ktorý hľadala.
Veľmi sa mi páčila jej hravá povaha, že hoc bola v kláštore, vyvádzala somarinky, spievala, tancovala a rozveseľovala ľudí okolo seba. Až na jednu sestru, ktorá ju neustále ponižovala, a dávala jej cítiť že je jediná rómka, medzi sestrami.
Aj keď sa jej cesta nakoniec obrátila preč z kláštora, obdivovala som jej pevnú vieru, a vytrvalosť s akou prekonávala svoj osud, ktorý aj naďalej nebol k nej príliš zhovievavý a stále sa cítila odsudzovaná a to aj medzi "svojimi".
Knihu som zhltla za pár hodín. Páčil sa mi autorkin jednoduchý štýl písania a tešila som sa množstvu dialógov a priamej reči.
Čítať viac
Juraj Ďuríček
Overený nákup
20.1.2021
Autorka v knihe opisuje smutný život Rómky Nadi, ktorá vyrastá v ťažkých podmienkach nemilujúcej rodiny. Jej kroky vedú do kláštora kde nachádza útočisko ale aj tu sa stretáva s rasizmom, ktorý ju prenasleduje. Kniha je písaná s citom, dej je zaujímavý, chvíľami smutný, ale aj napriek tomu sa kniha dobre čítala Čítať viac
31
Sudička zo severu - Michaela Ella Hajduková, 2023
Práve čítam
Sudička zo severu

Milujem knihy. Čítam všade. U lekára, v autobuse, doma, v posteli. Všade kam sa pohnem beriem knihu so sebou.

Tatiana Dyačovská
Overený nákup
10.1.2021
Kniha
Túto knihu som čítala na etapy. Je veľmi zaujímavo napísaná. Zaujímavý príbeh rómky Nade, kktorá sa rozhodla vstúpiť do kláštora. Pekne a pravdivo opísaný život rómov, ktorí sú iná mentalita, povaha. Odporúčam prečítať. Čítať viac

Vydavateľstvo Elist

Čítať viac

„Pôjdeme ďalej, až kým sa bude dať, a stále sa s obdivom budeme dívať na slnko či mesiac podľa toho, či bude deň či noc.“

Valčík stromov a oblohy - Jean-Michel Guenassia, 2017
Valčík stromov a oblohy
Jean-Michel Guenassia