Prísľub úsvitu
E-kniha

Na úsvite života dostal prísľub, že ho nikto nikdy nebude milovať viac než ona. On sa zaviazal, že jej k nohám zloží celý svet a každé príkorie jej vynahradí nesmrteľnou... Čítať viac

Vydavateľstvo
MONICQA PUBLISHING
372 strán
5 hodín čítania

Na úsvite života dostal prísľub, že ho nikto nikdy nebude milovať viac než ona. On sa zaviazal, že jej k nohám zloží celý svet a každé príkorie jej vynahradí nesmrteľnou slávou. Postupne sa z lásky k nej stáva všetkým, čo si pre... Čítať viac

  • PDF EPUB MOBI
  • Slovenčina

10,50 €

Ihneď na stiahnutie
Ako čítať e-knihy?

Naši škriatkovia odporúčajú

Viac o e-knihe

Na úsvite života dostal prísľub, že ho nikto nikdy nebude milovať viac než ona. On sa zaviazal, že jej k nohám zloží celý svet a každé príkorie jej vynahradí nesmrteľnou slávou.
Postupne sa z lásky k nej stáva všetkým, čo si pre neho vysnívala – letcom, spisovateľom, veľvyslancom, no hlavne Francúzom.
Autobiograficky motivovaný príbeh syna, ktorý vzdáva svojej starnúcej matke hold, aký v literatúre nemá obdobu, je dnes považovaný za Garyho vrcholné dielo.
Čítať viac
Originálny názov
La Promesse de l'aube
Počet strán
372
ISBN MOBI
978-80-973806-9-4
ISBN EPUB
978-80-973806-8-7
ISBN PDF
978-80-973806-7-0
Edícia
Corneille
Naše katalógové číslo
896939
Štýl
životopisný
Jazyk
slovenčina
Preklad
Pôvod
Francúzsko
Vydavateľstvo
MONICQA PUBLISHING
Kategorizácia

Našli ste nepresnosti? Dajte nám, prosím, vedieť!

Nahlásiť chybu

Máte o knihe viac informácií ako je na tejto stránke alebo ste našli chybu? Budeme vám veľmi vďační, ak nám pomôžete s doplnením informácií na našich stránkach.

Kúpte spolu
Prísľub úsvitu - Romain Gary, MONICQA PUBLISHING
E-kniha
Šarkany - Romain Gary, MONICQA PUBLISHING
E-kniha
19,49 €

Hodnotenia

4,2 / 5

5 hodnotení

4
0
0
0
1

Ako sa páčila e-kniha vám?

Recenzie čitateľov

Judita
Neoverený nákup
1.12.2023
Nedočítala som...
Mne sa kniha zdala veľmi ťažkopádne napísaná. Napriek zaujímavým postavám a životu hlavného hrdinu som ju viackrát odložila s tým, že už to nedočítam. Autorov štýl písania mi vôbec nesedí. Jeho diela aj podľa jeho slov označovali za príliš literárne, tak aj ja sa k tomu prikláňam. Písanie len kvôli písaniu?? Sú tam načrtnuté aj závážnejšie otázky života a smrti, ale akoby mi to hovoril profesor na strednej - skĺzlo to po povrchu... Čítať viac
29.4.2022
V príbehu inšpirovanom autobiografickými prvkami Romain Gary spomína na svoj raný život, mapuje cestu do Poľska, kde žil niekoľko rokov, presťahovanie do Francúzska, prechod do dospelosti a skúsenosti s vojnou, no najmä vzdáva hold svojej matke, ktorej nezlomná viera v neobyčajný osud jediného syna, živená všetkými sklamanými nádejami bývalej herečky v exile a poháňaná bezpodmienečnou láskou, ho ovplyvňuje na ceste životom.

Mnoho kontrastov medzi emóciami mladého Garyho (súčasne plného nevôle aj vďačnosti za svoju matku) a dospelého rozprávača s retrospektívnym a nostalgickým pohľadom robí z tohto románu jeden z najdojemnejších románov o materinskej láske a vernosti syna.

Emotívne, vtipné a krásne spomienky na láskyplný vzťah Romaina Garyho s najdôležitejšou ženou v jeho živote, jeho obetavou matkou, a jeho celoživotný vzťah k Francúzsku sú popretkávané úvahami o živote, láske, smrti, priateľstve a bremene veľkých očakávaní.

Príbeh neúnavného boja proti nepriazni osudu, energie a oduševnenosti matky a úsilia Garyho, pripraveného urobiť čokoľvek, aby sa jeho život zhodoval s matkinými ambíciami, je napísaný s vášňou a vrúcnosťou, opisuje lásku medzi matkou a synom s nehou a humorom až sebairóniou a vďaka autorovmu jedinečnému, uhladenému a pútavému štýlu vyjadrovania konceptov, myšlienok a hodnôt spolu s darom bez námahy prejsť od smiechu k slzám je Prísľub úsvitu výborným čítaním.
Čítať viac
1.6.2021
Romaina Garyho po fantastickej skúsenosti so Šarkanmi vychvaľujem, kade chodím, ale po Prísľube úsvitu budem musieť, ako sa mi tak zdá, ešte pridať, pretože čokoľvek, čo som si doposiaľ o autorovi myslela, ani zďaleka nevyjadrovalo presne tú podstatu jeho dokonalého štýlu písania. Vtiahne vás do deja neohranými frázami a nepustí až do samého konca a to aj napriek tomu, že nejde o nijaký napínavý príbeh plný akcie a zvratov. Vy prosto potrebujete vedieť, ako bude hrdina napredovať, a toho sa vám pomocou na prvý pohľad chaotickému, avšak po zahĺbení sa do čítania geniálnemu príbehu rozhodne dostane.
Sledujeme príbeh mladého muža natoľko ovplyvneného matkou, až je schopný podriadiť sa jej v čomkoľvek, zniesť pre ňu modré z neba, len aby jej urobil radosť. Matka v ňom odjakživa videla úspešného priebojného muža činu a nedokáže akceptovať fakt, že aj jej syn je len človek. Ťažké, miestami dokonca absurdné čítanie vo vás bude ešte dlho rezonovať. Prehodnotíte vďaka nemu vlastné rodinné vzťahy a rozporuplné situácie, poľutujete opustenú ženu alebo, na druhú stranu, si ponadávate na šikovnú manipulátorku, uhol pohľadu závisí len a len od vás.
Stretávame sa s témami ako rodinná súdržnosť, chudoba, choroba, prehnané očakávania a najmä matkina výchova. Každá z nich uplatnila v texte svoje miesto a pretvorila ho do niečoho tak pútavého a originálneho, ako málokedy vídať. Garymu sa podarilo naprosto ma pripútať či už k očarujúco vymyslenému príbehu, či už k famózne vykresleným postavám alebo, v neposlednom rade, k podmanivo plynúcemu deju. Pre mňa sa Prísľub úsvitu stal nezabudnuteľnou súčasťou bytia a vy by ste si ho určite nemali nechať ujsť, ak hľadáte knihu, ktorá vám rozbúcha srdce hneď po pár úvodných stránkach a ktorá vo vás vyvolá búrku pocitov.


Tieto knihy sú podobné:
Odkiaľ si - Saša Stanišić
Vďačnosť - Oliver Sacks
Vy asi žartujete - Richard P. Feynman
Polovica žltého slnka - Chimamanda Ngozi Adichie
Čítať viac
28.5.2021
Rodičovská láska dokáže byť poriadne komplikovaná a občas sa stáva, že činy a túžby rodičov, ovplyvnia formovanie života ich detí dramatickejšie, ako by sa možno nazdávali. Niekto sa v snahe ulahodiť rodičom vzdá umeleckých ambícií, iný zasvätí každú voľnú chvíľu tomu, aby „splatil dlh“, splnil prvé i posledné, čo sa od neho očakáva, a naplnil tak isté fantázie a predstavy. Spisovateľ, vojenský dôstojník, diplomat... Inými slovami, Romain Gary v úlohe, ktorú mu ako akási „scenáristka života“ krôčik po krôčiku nadiktovala jeho odhodlaná, vecná a praktická matka.

Autentický príbeh Prísľub úsvitu je sondou do vzťahu matky a syna – na jednej strane obmedzujúceho a do istej miery kontrolujúceho (čo neskôr vyústilo do problematického vyrovnávania sa s vlastnou samostatnosťou i neľahkého nadväzovania zrelých ľúbostných vzťahov), na druhej strane milujúceho a neskutočne obetavého. Je svedectvom materinskej lásky, dôkazom vzájomnej náklonnosti, no i akýmsi vysvetlením a obhajobou netradičného vzťahu, ktorý si medzi sebou vybudovali, uistením, že nešlo o odraz rôznych freudovských komplexov, no úplne obyčajný (i keď poriadne zamotaný) vzťah, ktorého neľahká podstata pramenila v matkinej potrebe zabezpečiť synovi život, aký sama nemala – vzťah, ktorý bol jediným pevným bodom Garyho života.

Ich spoločné nažívanie bolo neraz dusné i drsné, tŕnisté a komplikované – poznačené chudobou, chorobami, vojnou aj akýmsi ťaživým tieňom predurčenia, no prešpikované citom a Gary ho i napriek mnohým úskaliam dokázal podať elegantne, s láskou a dojemne, neraz s nádychom humoru a vycibreného „sebavýsmechu“, spôsobom, vďaka ktorému sa nedalo inak, len húževnatosť a silu jeho matky obdivovať. Jej zanietenosť a nezlomnosť ducha, vrelosť a nekonečnú lásku.

Romain Gary vo mne vyvolal údiv i očarenie, pobavil aj rozčaroval, no hlavne sa pre mňa okamžite stal akýmsi synonymom Irvina Yaloma - autora, ktorý ma hneď pri prvom strete absolútne uchvátil a zlákal sofistikovaným štýlom i rozprávačským umom. Jednoducho krása.
Čítať viac

Romain Gary

Čítať viac
Kúpte spolu
Prísľub úsvitu - Romain Gary, MONICQA PUBLISHING
E-kniha
Šarkany - Romain Gary, MONICQA PUBLISHING
E-kniha
19,49 €

„Ľudia nazývajú čas krutým, ale čas je milosrdnejší ako oni. Ako sa skončí júnová noc pre zamilovaných, tak sa raz skončí i to, čo ľudia pomenovali "doživotný trest".“

Fajky - Iľja Erenburg, 2007
Fajky
Iľja Erenburg