Otvorené nebo - Michala Ries, Slovenský spisovateľ, 2024

17,06 €

Pri nákupe nad 49 €
poštovné zadarmo

Otvorené nebo

Je nebo otvorené naozaj pre všetkých? Barborka vyrástla v pekle. Nikdy sa nebála strašidiel pod posteľou, pretože vedela, že skutočné príšery sa ukrývajú v ľuďoch. Pozná hlad,... Čítať viac

4,9 59 hodnotení
Vydavateľstvo
Slovenský spisovateľ, 2024
400 strán
6-7 hodín čítania

Je nebo otvorené naozaj pre všetkých? Barborka vyrástla v pekle. Nikdy sa nebála strašidiel pod posteľou, pretože vedela, že skutočné príšery sa ukrývajú v ľuďoch. Pozná hlad, zimu aj strach... Čítať viac

  • Pevná väzba
  • Slovenčina

17,06 €

Cena v kníhkupectve: 17,89 €
Na sklade > 5 ks
Posielame ihneď

Naši škriatkovia odporúčajú

Dievča v orlích pazúroch - Karin Smirnoff, Ikar, 2024

Viac o knihe

Je nebo otvorené naozaj pre všetkých?

Barborka vyrástla v pekle. Nikdy sa nebála strašidiel pod posteľou, pretože vedela, že skutočné príšery sa ukrývajú v ľuďoch. Pozná hlad, zimu aj strach. Nikomu neverí a riadi sa teóriou prežitia z ríše zvierat – prežijú len tí najsilnejší. Jediným svetlým bodom v jej živote sú jej malí bratia, o ktorých sa od narodenia stará a ochraňuje ich.

Matej vyrástol v milujúcej rodine, v bezpečnom a podporujúcom prostredí. Nikdy nebol hladný. Nikdy mu nič nechýbalo. Jeho život je plný svetlých bodov.

Ich svety by nemohli byť odlišnejšie, no napriek tomu dve mladé srdcia zahoria vášňou i zakázanými citmi. V objatí prvej lásky Barborka sníva o lepšej budúcnosti. Na chvíľu si dovolí mať nádej. Ale naozaj len na chvíľu…

Hovorí sa, že v láske a vo vojne je dovolené všetko. Nikto ju však nevaroval, ako ľahko sa môže láska zmeniť na vojnu.

Pre zobrazenie tohto obsahu potrebujeme sušienky.
Povoliť cookies a zobraziť


Pre zobrazenie tohto obsahu potrebujeme sušienky.
Povoliť cookies a zobraziť
Čítať viac
Počet strán
400
Väzba
pevná väzba
Rozmer
125×200 mm
Hmotnosť
448 g
ISBN
9788022024914
Rok vydania
2024
Naše katalógové číslo
2333985
Jazyk
slovenčina
Vydavateľstvo
Slovenský spisovateľ
Pre koho
new adult, pre ženy
Kategorizácia

Našli ste nepresnosti? Dajte nám, prosím, vedieť!

Nahlásiť chybu

Máte o knihe viac informácií ako je na tejto stránke alebo ste našli chybu? Budeme vám veľmi vďační, ak nám pomôžete s doplnením informácií na našich stránkach.

Hodnotenia

4,9 / 5

59 hodnotení

53
5
1
0
0

Ako sa páčila kniha vám?

Recenzie čitateľov

1

Knihy sú môj každodenný únik z reality a moj najlepší priateľ

Katarína Buksárová
Overený zákazník
pred tromi dňami
Otvorené nebo
Je to kniha pri ktorej si človek poplače už od začiatku... Koľko je schopné prežiť malé dievča,ktoré sa musí starať aj o svojich súrodencov? Žiť v strachu,o hlade, v pivnici na plesnivom matraci.
No nebude to tak vždy a prídu aj dobrí ľudia,ktorí si Bašku obľúbia po tom čo si ju vezmú do pestúnskej starostlivosti aj s jej sestričkou. Baška je na dospelých nahnevaná,pretože si myslí že ju stále len klamú a tak sa vzpiera všetkému..Až do času keď sa zaľúbi do chlapca, ktorý celé detstvo prežil v milujúcej rodine a je úplne odlišný od nej.
No ako to býva život nie je fér a Baška znova pocíti zlobu ľudí a strach o súrodencov.
Ako to zvládne a či vôbec sa dočítate v tejto mega super knihe :)
Čítať viac
Miroslava Majtanova
Overený nákup
pred štyrmi dňami
super
Tento príspevok prezrádza dôležité momenty deja, preto je skrytý, aby sme Vám nepokazili pôžitok z čítania.
Kniha je veľmi dobrá . Odporúčam prečítať tento príbeh detí kde matka zlyhala na plnej čiare. Najstarší súrodenec sa stará o súrodencov s láskou . Krásne, ale miestami mi zovrelo srdce . Čítať viac
Alena Precechtelová
Neoverený nákup
pred šiestimi dňami
Výborná
OTVORENÉ NEBO je knižka pri ktorej som si riadne poplakala. Čo všetko prežila Baška, tak to si neviem ani predstaviť, že by som to dokázala . Nebudem prezrádzať obsah , ale knižku odporúčam prečítať všetkým . Možno si bude niekto vážiť svoj život viac ako doteraz. Ďakujem Michala Ries za túto nádhernú knižku . Čítať viac
16
Overený nákup
19.4.2024
Otvorené nebo
Tento príspevok prezrádza dôležité momenty deja, preto je skrytý, aby sme Vám nepokazili pôžitok z čítania.
Barborka vyrástla v pekle. Nikdy sa nebála strašidiel pod posteľou, pretože vedela, že skutočné príšery sa ukrývajú v ľuďoch. Pozná hlad, zimu aj strach. Nikomu neverí a riadi sa teóriou prežitia z ríše zvierat prežijú len tí najsilnejš Čítať viac
16
Overený nákup
19.4.2024
Otvorené nebo
Tento príspevok prezrádza dôležité momenty deja, preto je skrytý, aby sme Vám nepokazili pôžitok z čítania.
Barborka vyrástla v pekle. Nikdy sa nebála strašidiel pod posteľou, pretože vedela, že skutočné príšery sa ukrývajú v ľuďoch. Pozná hlad, zimu aj strach. Nikomu neverí a riadi sa teóriou prežitia z ríše zvierat prežijú len tí najsilnejš Čítať viac
20
Overený zákazník
15.4.2024
Najstarší súrodenec má v živote dôležitú úlohu - chrániť toho mladšieho a starať sa o neho. Toto jedinečné miesto a láska najstaršieho v sebe nesie veľa zodpovednosti. Cíti ju aj v situáciách, ktoré nedokáže ovplyvniť a častokrát si to aj po rokoch nezmyselne vyčíta. Viem to, pretože aj ja som tá najstaršia. Pocit zodpovednosti voči nim sa nevytratí ani po rokoch, dokonca ani keď vás prerastú. Súrodenecká láska sa môže podobať tej rodičovskej, a niekedy môže byť aj oveľa väčšia. A prečo to píšem? Pretože aj o tomto píše Miška vo svojej najnovšej knihe.

Už je zvykom, že pri knihách od Mišky nečítam vopred anotácie, recenzie ani ukážky. O to viac som bola prekvapená, čo ma v knihe čakalo. Jeden silný príbeh, plný tých najhlbších emócií o osude viacerých osôb. Síce v popredí je Baška ako najstaršia zo súrodencov, ale práve ona bola súčasťou a ovplyvnila niekoľko životov, nech bol spôsob akýkoľvek.

Chudoba. Menštruačná chudoba. Slabé podmienky. Nízky prísun jedla. Nedostatočná hygiena. Izolácia. Egoistická, ignorantská mater. Absencia otca.
....
Myslím, že čas, v ktorom Baška žila v existenčom strese aj pre iných, by prerazil aj to najtvrdšie čitateľské srdce…

Kniha má však 400 strán, je rozdelená na dve časti a ako celok odkrýva dostatočne veľký časový úsek. Udeje sa toho veľa, dobrého aj zlého, šokujúceho aj očakávaného. Baška sa aj napriek svojmu zlomeniu neustále vyvíja - od začiatku je zodpovedná, presadzujúce hodnoty odrážajú jej skúsenosti, a na druhej strane rastie v ženu. Dôležitý je tu Matej. On je presne typ chlapca, ktorého si zaslúži každé dospievajúce dievča. Ale ani to sa nezaobíde bez tŕňov. Ak by áno, do knihy by som sa nezamilovala. Tak veľmi...

Všetky knihy od Mišky milujem, ale táto spolu so Zadrž dych bude mať pre mňa špeciálne miesto.
Čítať viac
Melinda
Neoverený nákup
11.4.2024
Ako vzdy...
Dalsia knizka od Misky ma vobec nesklamala. A tak ako 24 dni do Vianoc alebo Cely zivot je tato kniha uplna emocna naloz. Najprv sa zdesis, potom si stastna, potom ta zas daco rozculi... Ide to hore a dolu.. Cista horska draha plna emocii.
Mas chut byt tam a povedat, nie si sama. Mas chut byt tam a objat. Mas chut to vlastne ani necitat, lebo taky je zivot...
Koniec knizky ma uplne prekvapil a moje dohady zmietol zo stola ako vietor sfukne domcek z kariet... Akoze.. WAU.. Necakala som to, no je to tak - je to jednoducho zivot a nie vzdy si ho vieme sami nasmerovat spravne...
Prezivala som to cele s Barborkou a Matejom. Uplne som ich pochopila, aj ked vlastne vobec nie - jednoducho iba ides s pribehom a tuzis ho nepolozit, kym nedocitas, co sa to vlastne cele stalo.
Nemam dost slov, no viem, ze k tejto knizke sa, s velkou pravdepodbnostou velmi skoro, opat vratim :)
Čítať viac
Barbora
Neoverený nákup
10.4.2024
Autorka Michala Ries má špecifický druh písania príbehov., takže aj po prečítaní anotácie knihy som čo to už čakala. Latka už bola nastavená vysoko, a opäť raz Michala nesklamala. Je pravda, že som si v istej chvíli musela urobiť dlhšiu prestávku, ale to len preto, že som bola vtedy emočne vypumpovaná na maximum. Táto kniha núti človeka sa zastaviť a zamyslieť.
Prepojenie knihy s knihami, ktoré už vydala bol za mňa veľmi dobrý krok. Bolo to príjemne spestrenie dejovej línie, čo ma tiež vrátilo späť k dobe, keď som tie knihy čítala. Núti ma si ich opäť raz prečítať. Ďakujem. :)
Čítať viac
6.4.2024
Viem o sebe, že som literárny masochista a mám rada, ak ma kniha rozplače a dojme. Lenže som nečakala, že s prvými slzami budem bojovať už na 3. strane. Nežartujem.

Otvorené nebo by malo obsahovať upozornenie, že nie je vhodné pre citlivé povahy a všetky matky. Ako matka to vnímam citlivejšie, a keď sa ubližuje dieťaťu, tak trpím spolu s ním. To, čo v úvode zažívala Baška spolu s bratmi, mi lámalo srdce a sama som mala chuť zavolať sociálku, aby sa o nich konečne niekto postaral.

Bolo to bolestivé čítanie, najmä prvé stránky. Našťastie potom sa to trochu zlepšilo, ale traumy, ktoré si deti odnášali do života, sa už nedali zvrátiť.

Prvá polovica sa mi páčila viac, bola surovejšia, lebo pri tej druhej som sa miestami nudila. Nie doslova nudila, ale dej sa trochu vliekol a ja som len čakala na nejaký zvrat, ktorý neprichádzal.

Pred dočítaním knihy som dokonca mala problém v noci zaspať, lebo som mala podozrenie, ako to Miska ukončí a že ma úplne rozseká, ale ona sa zľutovala a postavám dopriala relatívne šťastný koniec (ja by som ich nechala umrieť drastickou smrťou ). Ale moje krvilačné chúťky mi uspokojila v epilógu, ktorý bol skvelou čerešničkou na záver.
Čítať viac

Michala Ries

Čítať viac

Vydavateľstvo Slovenský spisovateľ

Čítať viac

„Láska, povedal, je ako tá najjasnejšia galaxia, ktorá nikdy nezhasne! “

Ryby nemajú nohy - Jón Kalman Stefánsson, 2016
Ryby nemajú nohy
Jón Kalman Stefánsson