Noc tisíce hvězd - Yaryura Andrea Clark, Metafora, 2023

18,82 €

Pri nákupe nad 49 €
poštovné zadarmo
Noc tisíce hvězd - Yaryura Andrea Clark, Metafora, 2023
Noc tisíce hvězd - Yaryura Andrea Clark, Metafora, 2023

Noc tisíce hvězd

New York, 1998. Santiago Larrea, zámožný argentinský diplomat, se na každoročním večírku po zápase v pólu ocitá v centru pozornosti po boku své ženy Lily a jejich dcery Palomy,... Čítať viac

Vydavateľstvo
Metafora, 2023
360 strán
5 hodín čítania

New York, 1998. Santiago Larrea, zámožný argentinský diplomat, se na každoročním večírku po zápase v pólu ocitá v centru pozornosti po boku své ženy Lily a jejich dcery Palomy, vysokoškolské studentky a začínající návrhářky šperků.... Čítať viac

  • Pevná väzba
  • Čeština
19,54 €

18,82 €

-4 %
U dodávateľa 5 ks
Posielame do 6 – 8 dní

Naši škriatkovia odporúčajú

Cestujúci - Ulrich Alexander Boschwitz, Absynt, 2024

Viac o knihe

New York, 1998. Santiago Larrea, zámožný argentinský diplomat, se na každoročním večírku po zápase v pólu ocitá v centru pozornosti po boku své ženy Lily a jejich dcery Palomy, vysokoškolské studentky a začínající návrhářky šperků. Ve světě Larreových se zdá být vše dokonalé, dokud se na večírku nečekaně neobjeví jistá žena, kterou zná Santiago z dob univerzitních studií, a neotřese jeho obvyklým klidem. Záhadné poznámky této ženy probudí v Palomě zvědavost ohledně minulosti jejího otce, o níž toho ví jen málo.

Když se rodina vydá do Buenos Aires na Santiagovo jmenování do funkce velvyslance při OSN, je Paloma odhodlána dozvědět se víc o jeho životě v letech předcházejících vojenské diktatuře počínající v roce 1976. S pomocí místního univerzitního studenta Franca, člena aktivistické skupiny HIJOS, jejímiž členy jsou děti desaparecidos neboli „zmizelých“, tedy mužů a žen, kteří byli státem násilně uneseni během argentinské Špinavé války, Paloma spustí řetězec událostí, které v ní nejen rozpoutají pochybnosti o její rodině a identitě, ale také ohrozí její život.
Čítať viac
Počet strán
360
Väzba
pevná väzba
Rozmer
124×200 mm
Hmotnosť
464 g
ISBN
9788076252677
Rok vydania
2023
Naše katalógové číslo
1941565
Štýl
dobrodružný
Jazyk
čeština
Vydavateľstvo
Metafora
Kategorizácia

Našli ste nepresnosti? Dajte nám, prosím, vedieť!

Nahlásiť chybu

Máte o knihe viac informácií ako je na tejto stránke alebo ste našli chybu? Budeme vám veľmi vďační, ak nám pomôžete s doplnením informácií na našich stránkach.

Hodnotenia

3,7 / 5

3 hodnotenia

1
0
2
0
0

Ako sa páčila kniha vám?

Recenzie čitateľov

13.10.2023
Mám veľmi rada príbehy, ktoré sa odohrávajú v krajinách mimo Európy. Najmä také, v ktorých som nebola a veľmi ma láka ich navštíviť. A Argentína k nim rozhodne patrí. Obzvlášť obľubujem, ak dej prinesie aj veľa zaujímavostí z histórie a ja sa okrem dobrého príbehu dozviem niečo viac aj o samotnej krajine. Okrem romantickej linky ponúka kniha náhľad na politickú situáciu a diktatúru v Argentíne, sledujeme aktivistické skupiny, demonštrácie a štrajky.

Príbeh sa odohráva v dvoch časových líniách. Prvá v sedemdesiatych rokoch dvadsiateho storočia v už spomínanom období diktatúry, ktorej hlavní hrdinovia boli Santiago, Máximo, Valentina a Lily. Druhá sa odohráva v roku 1998 a je zameraná na príbeh Palomy, Santiagovej a Lilinej dcéry, ktorá pátra po minulosti svojho otca. Obe dejové linky sú pekne prepletené a kapitoly "súčasnosti" a "minulosti" sa striedajú a informácie v nich sa dopĺňajú. Väčšinou sa mi pri takto zvolenom rozprávaní vždy páči viac tá z minulosti, ale tu musím povedať, že veľmi zaujímavé boli obe a páčili sa mi rovnako.

Romantické linky boli, samozrejme, ústredný motív, ale autorka veľmi veľa priestoru venuje aj samotnej politickej situácii. Nakoľko o týchto udalostiach neviem veľa, zo začiatku som nie všetkému rozumela, ale po menšom prieskume v historických faktoch mi udalosti dávali zmysel a som rada, že som sa aj pri romantickej beletrii opäť niečo nové a zaujímavé dozvedela. Príbeh je veľmi dobre vyrozprávaný a aj keď je miestami opisný, stále si udržuje dobré tempo a neustále sa v ňom niečo deje. Mierne napätie a zvedavosť udržuje Palomino postupné pátranie a odhaľovanie minulosti.

V neposlednom rade je tu náhľad a poukázanie na spoločenské rozdiely medzi smotánkou a obyčajnými ľuďmi. Najmä kvôli tomu príbeh nabral trochu smutnejší ráz a skončil tak, ako skončil. Knihu veľmi odporúčam všetkým milovníkom generačných románov, romantiky a tiež tým, ktorí si radi prečítajú vojnové príbehy. Pretože miestami tento príbeh naozaj pripomína nám známe vojnové roky.
Čítať viac
4

Po dvaceti letech jsem se konečně vrátila k mé dávné lásce - čtení. Čtu knížky různých žánrů - romantické, krimi, thriller, fantasy...

Eva Francová
Overený zákazník
22.7.2023
Argentina v sedmdesátých letech nebylo zrovna ideální místo k žití. Zločiny, které se tam páchaly, ovlivnily tisíce životů. Mladá studentka Paloma, která žije se svou rodinou v New Yorku, začne pomalu odhalovat události, které se staly před tím, než rodina emigrovala z Argentiny. Její pátrání ji může stát i život.

Knihy podle skutečných událostí, knihy o minulosti, která nesmí zůstat zapomenuta, tak to mám opravdu ráda. Vždy se dozvím něco nového, něco krutého ze světových dějin a nejinak tomu bylo i tentokrát. Argentina před rokem 1976, kdy mnoho lidí prostě jen zmizelo a nikdo se o nich nic nedozvěděl. Muži i ženy, otcové i matky. Jejich děti i dlouhou dobu poté pátraly a hledaly, co se mohlo s jejich rodiči stát. Děly se tam nepředstavitelné hrůzy, autorka nám je však tlumočí jen „něžně“, naznačuje a většina situací je na čtenáři, kam až ho jeho představivost pustí.

Příběh je vyprávěn ve dvou časových rovinách a ta z minulosti se mi líbila o mnoho více, a to až natolik, že bych linku ze současnosti úplně vynechala… kolikrát mi přišlo, jak kdyby každou část psal jiný autor.

A celkově mi nesedlo to, jak autorka píše. Ač je příběh napínavý, je tam spousta akce, tak jsem napnutá nebyla a kniha ve mně nevyvolala tolik emocí, kolik bych u takového příběhu očekávala.

Co však musím ještě vyzdvihnout je obálka, tak se povedla náramně a už jen díky ní mě kniha zaujala na první pohled.

Pokud se mi dostane do rukou jiná kniha o historii v Argentině, moc ráda si ji přečtu, neboť námět byl pro mě rozhodně zajímavý a jsem ráda, že jsem si opět rozšířila historické obzory.
Čítať viac

Recenzie, kritiky

„Velice povedený debut, který nám připomíná, že minulost země nemůže být nikdy zapomenuta."
– Kirkus Reviews

„Poutavý příběh z období, které mnohým čtenářům možná není vůbec známé. Tragické a dojemné vyprávění o generačním traumatu.“
– Booklist

„Tímto přitažlivým debutem Clark vytahuje na světlo minulost jménem těch, kteří v ní tolik trpěli.“
– Toronto Star

„Románová prvotina Andrey Yaryury Clark s napětím a zjitřenými emocemi popisuje lidské oběti argentinské Špinavé války, jejíž zvěrstva stále dokáží rozvrátit i ty nejizolovanější a nejbohatší životy. V knize Noc tisíce hvězd se genealogické pátrání jedné ženy proměňuje v palčivou obžalobu spoluviny, která je neodmyslitelně spjata s kulturním mlčením.“
– Jennifer Eganová, autorka bestselleru Manhattan Beach

Vydavateľstvo Metafora

Čítať viac

„Známkou nezrelého človeka je, že chce za niečo vznešene zomrieť, kým známkou zrelého človeka je, že chce pre niečo pokorne žiť. “

Kto chytá v žite - J.D. Salinger, 2019
Kto chytá v žite
J.D. Salinger