Nejzasutější vzpomínka na lidi - Mohamed  Mbougar Sarr, Argo, 2023

22,54 €

Pri nákupe nad 49 €
poštovné zadarmo
Nejzasutější vzpomínka na lidi - Mohamed  Mbougar Sarr, Argo, 2023
Nejzasutější vzpomínka na lidi - Mohamed  Mbougar Sarr, Argo, 2023

Nejzasutější vzpomínka na lidi

Mladý (a začínající) senegalský spisovatel Diégane Latyr Faye v Paříži objeví legendární ztracenou knihu Labyrint nelidskosti, vydanou roku 1938. Její autor, vystupující pod... Čítať viac

Vydavateľstvo
Argo, 2023
400 strán
6-7 hodín čítania

Mladý (a začínající) senegalský spisovatel Diégane Latyr Faye v Paříži objeví legendární ztracenou knihu Labyrint nelidskosti, vydanou roku 1938. Její autor, vystupující pod jménem či pseudonymem T. C. Elimane, označovaný dobovou kritikou... Čítať viac

  • Pevná väzba
  • Čeština

22,54 €

Vydavateľom odporúčaná cena: 27,39 €
Na sklade 3 ks
Posielame ihneď

Naši škriatkovia odporúčajú

Anjel smrti - Robert Bryndza, Cosmopolis, 2024

Viac o knihe

Mladý (a začínající) senegalský spisovatel Diégane Latyr Faye v Paříži objeví legendární ztracenou knihu Labyrint nelidskosti, vydanou roku 1938. Její autor, vystupující pod jménem či pseudonymem T. C. Elimane, označovaný dobovou kritikou za "černošského Rimbauda", se po skandálu rozpoutaném vydáním románu beze stopy ztratil. Diégane, fascinovaný knihou i její historií, se vydá po stopách tajemného autora do nedávných temných dob kolonialismu a holokaustu a do nejrůznějších zemí od Francie přes Senegal a Argentinu zase zpět do Francie.
Název románu Nejzasutější vzpomínka na lidi i motto z Divokých detektivů odkazuje na chilského autora Roberta Bolaña. Mbougar Sarr s ním sdílí posedlost literaturou, která se pro mnohé postavy stává důležitější než život sám, i mnohotvárnost psaní. Jeho román o hledání opravdové literatury i osudové lásky je důmyslná literární hra plná skrytých odkazů, citátů a parodií.

Román získal cenu Prix Goncourt

Vydání knihy podpořil Centre National du Livre.
Čítať viac
Originálny názov
La plus secrète mémoire des hommes
Počet strán
400
Väzba
pevná väzba
Rozmer
140×200 mm
Hmotnosť
582 g
ISBN
9788025741719
Rok vydania
2023
Naše katalógové číslo
1840005
Štýl
mysteriózny
Jazyk
čeština
Preklad
Pôvod
Senegal
Vydavateľstvo
Argo
Kategorizácia

Našli ste nepresnosti? Dajte nám, prosím, vedieť!

Nahlásiť chybu

Máte o knihe viac informácií ako je na tejto stránke alebo ste našli chybu? Budeme vám veľmi vďační, ak nám pomôžete s doplnením informácií na našich stránkach.

Hodnotenia

3,8 / 5

4 hodnotenia

1
1
2
0
0

Ako sa páčila kniha vám?

Recenzie čitateľov

predvčerom
Kniha
Chcem pochváliť autora k skvelému rozprávačskemu talentu ktorý sa len tak nevidí. Zaujímavým sposobom rozoberá až filozofickym sposobom otázky o živote tvorbe či literatúre. Prvá polovica knihy bola pre mna naozaj citatelskym skvostom ale akosi sa to rozbilo v tej druhej polovici knihy. Autor skvelým spôsobom postavil zaujímavo kvetnaty príbeh s prvkami magického realizmu ktorý by si zaslúžil ale lepšie prepracovaný koniec. Mal som pocit že niektoré veci sa vôbec nevysvetlili a ostal nad nimi visiet otáznik či naopak pri závere som mal pocit že ho autor narýchlo ukončuje. Za celkový dojem dávam síce tomuto dielu len 3 hviezdicky ale už sa teraz tesim na jeho ďalšiu knihu. Čítať viac
32
Overený nákup
1.3.2024
Výborná viacúrovňová románová fikcia o literatúre.
Vyrozprávané príbehy rôznych sprostredkovateľov v rozvetvených častiach dali zabrať mojej pozornosti, no je to vystavané do skvelého celku.
.
Sarrova hlavná postava, taktiež senegalský spisovateľ Faye (Sarrove alter ego?), pátra po vzniku knihy Labyrint neľudskosti a existencii spisovateľa Elimana, ktorý ju napísal v 30 rokoch minulého storočia. Faye očarený géniom Labyrintu neľudskosti sa ponára do vlastného labyrintu myšlienok o autenticite knihy a záhadnom živote autora.
.
Kniha nesie filozoficko-úvahové roviny o hodnotnosti diela, inšpirácii pri tvorbe, originalite a o vplyve francúzskeho kolonializmu.
“Najtajnejšia spomienka ľudí” je zatiaľ naj čo som tento rok čítal a budem ju radiť k tohtoročným topkám.
Čítať viac

Vydavateľstvo Argo

Čítať viac

„Čo je lepšie? Jedna skutočná krásna ruža, ktorá už síce povädla, ale na ktorú sa nikdy nezabudne, alebo vábivá náhrada, ktorá sľubuje, že vydrží naveky?“

Nevesta z Ivy Greenu - Julie Klassen, 2020
Nevesta z Ivy Greenu
Julie Klassen