V hniezde - Peter Karvaš, Literárna bašta, 2023

15,99 €

Pri nákupe nad 49 €
poštovné zadarmo
Čítaná
V hniezde - Peter Karvaš, Literárna bašta, 2023
Čítaná
V hniezde - Peter Karvaš, Literárna bašta, 2023

V hniezde
Čítaná

Peter Karvaš pátra v hlbinách vlastnej pamäti, z ktorej sa vynárajú spomienky na rodičov, najmä na milovanú mamu, starú mamu, spolužiakov a učiteľov, na život v Banskej Bystrici... Čítať viac

Vydavateľstvo
Literárna bašta, 2023
240 strán
3-4 hodiny čítania

Peter Karvaš pátra v hlbinách vlastnej pamäti, z ktorej sa vynárajú spomienky na rodičov, najmä na milovanú mamu, starú mamu, spolužiakov a učiteľov, na život v Banskej Bystrici... Čítať viac

  • Brožovaná väzba
  • Výborný stav
  • Slovenčina
Vypredané

Zadajte e-mail a budeme vás informovať, keď bude kniha dostupná.

Čítané knihy nám môžete poslať aj vy!

Pošlite nám svoje prečítané knihy a získajte poukážku na nákup.

Vyskúšať Knihovrátok

Naši škriatkovia odporúčajú

Kníhkupectvo splnených snov - Jenny Colgan, Metafora, 2024

Viac o knihe

Peter Karvaš pátra v hlbinách vlastnej pamäti, z ktorej sa vynárajú spomienky na rodičov, najmä na milovanú mamu, starú mamu, spolužiakov a učiteľov, na život v Banskej Bystrici. Farbisto opisuje ulice a zákutia mesta v 20. a 30. rokoch: novorenesančnú vilu na Hornej ulici s ateliérom starého otca Dominika Skuteckého, námestie (vtedy ešte Masarykovo) s lákavými obchodíkmi, Benického a Ebnerov dom, Dolnú ulicu či proletársky Hušták a tiež živú tetu Vansovú v dome pri Bystričke. Mesto v spomienkach vytvára citové a sociálne zázemie pre generáciu, ktorá napokon dospela v Slovenskom národnom povstaní, a hoci Karvaš oživuje hlavne "svet včerajška", jeho krásy i tragédie, v rozprávaní môžeme rozoznať črty, ktoré nezostali iba minulým svedectvom.

Vydanie knihy z verejných zdrojov podporil Fond na podporu umenia, ktorý je hlavným partnerom projektu.

Kniha vyšla s finanćnou podporou Banskobystrického samosprávneho kraja.

Vydanie knihy bolo realizované s podporou Mesta Banská Bystrica.
Čítať viac
Počet strán
240
Väzba
brožovaná väzba
Rozmer
125×190 mm
Hmotnosť
285 g
Rok vydania
2023
Naše katalógové číslo
1893297
Jazyk
slovenčina
Pôvod
Slovensko
Vydavateľstvo
Literárna bašta
Kategorizácia

Našli ste nepresnosti? Dajte nám, prosím, vedieť!

Nahlásiť chybu

Máte o knihe viac informácií ako je na tejto stránke alebo ste našli chybu? Budeme vám veľmi vďační, ak nám pomôžete s doplnením informácií na našich stránkach.

Hodnotenia

4,8 / 5

5 hodnotení

4
1
0
0
0

Ako sa páčila kniha vám?

Recenzie čitateľov

30

Prečítam všetko čo si ku mne nájde cestu. :-) Okrem kníh sa vo voľnom čase sa venujem bylinkám a prírodnej terapii.

Silvia Jágriková
Overený zákazník
7.9.2023
Dramatik a spisovateľ Peter Karvaš vo svojom biografickom prozaickom diele V hniezde, čitateľovi približuje svojimi úvahami medzivojnovú Banskú Bystricu, hrejivé spomienky na svoj domov, na matku maliarku, otca lekára (obaja jeho rodičia boli popravení nacistami) a hravé detstvo. Pozorovanie sveta detskými očami je tu zobrazené naozaj kúzelne, také malé zázraky ukryté vo všedných veciach.
Kniha po rokoch znova vyšla v Literárnej bašte a má nádherný grafický dizajn doplnený fotkami z rodinného albumu spisovateľa. Taká knižná lahôdka do zbierky, parťáčka ku knihe Tichý pobyt.
Čítať viac
32
Overený zákazník
4.3.2023
Som unesený.
Moja unesená myseľ zahniezdila v Karvašových vetách.
Jeho spomienkové zápisky sú poviedkovou kronikou zaprášených rodinných tajomstiev, autorových vnútorných svetov, lásky k matke, tvorivosti, medzivzťahov a jeho nevšedných povšimnutí všedností.
Atmosféra knihy je úžasná. Poetické texty sú arabeskami ľúbozvučných výrazov. Sála z nich krása, pokoj, vzletná radosť, ale aj splín, clivota.
Sála z nich harmónia.
Čítať viac

„A možno práve vtedy, oslobodení od sebectva zistíme, aký jednoduchý a krásny môže byť život. Úplne jasne uvidíme, čo všetko sme schopní obetovať a vzdáme sa toho s prekvapivou ľahkosťou, a jediný obraz, ktorý sa nám vryje navždy do pamäti, bude tvár človeka, ktorému sme podali ruku, aby vládal kráčať.“

A vráť sa po slabších - Silvia Bystričanová, 2016
A vráť sa po slabších
Silvia Bystričanová