Bezhlavý čas
E-kniha

Historický román Bezhlavý čas zobrazuje koniec 18. storočia. V Európe vrcholí Francúzska revolúcia popravou kráľa a kráľovnej, narastá teror, násilie a nové vojny... Čítať viac

Vydavateľstvo
Ikar, 2022
480 strán
7-8 hodín čítania

Historický román Bezhlavý čas zobrazuje koniec 18. storočia. V Európe vrcholí Francúzska revolúcia popravou kráľa a kráľovnej, narastá teror, násilie a nové vojny... Čítať viac

  • PDF EPUB MOBI
  • Slovenčina

12,50 €

Ihneď na stiahnutie
Ako čítať e-knihy?
Ďalšie e-knižné vydania
Bezhlavý čas - Anton Hykisch, Host, 2023
PDF EPUB MOBI
Čeština, 2023
Ihneď na stiahnutie

17,19 €

Naši škriatkovia odporúčajú

Viac o e-knihe

Historický román Bezhlavý čas zobrazuje koniec 18. storočia. V Európe vrcholí Francúzska revolúcia popravou kráľa a kráľovnej, narastá teror, násilie a nové vojny. V Habsburskej ríši po neúspešnom reformátorovi Jozefovi II. vládne jeho brat cisár Leopold II. Po jeho neočakávanej smrti (vražda?) sa panovníkom stáva mladý syn František. Ten začína vládu s pevným odhodlaním, že v našich krajinách zabráni revolúcii, nedopustí „bezhlavý čas“. Mladý vládca však čelí rozsiahlemu sprisahaniu, pokusu o štátny prevrat, revolucionári ho chcú pripraviť o život.

V románe krok za krokom sledujeme zápas konzervatívneho vládcu a polície s revolucionármi vo Viedni aj v Uhorsku. U nás bol vodcom sprisahania opát Martinovič, jeho spolupracovníci boli aj Slováci. Poznávame atmosféru tajných spoločností, zahraničných agentov, ale aj rozvážnych slovenských osvietencov okolo Antona Bernoláka v Trnave. Podaria sa jakobínskym nadšencom za slobodu ich plány? Aké strasti i slasti prežívajú jednoduchí ľudia u nás aj vo Francúzsku počas „bezhlavého času“ neistoty a ohrozenia?

Ako v pestrom filme sa v románe striedajú osudy hrdinov nielen v Trnave, Prešporku, Budíne, ale aj vo Viedni, v Prahe, v Paríži či v Lyone. Poznávame paláce kráľov a šľachty, mníšske cely, chrámy, tlačiarne, snemové rokovania, korunovácie, ale aj súdne siene, väzenské cely, popraviská, gilotíny.
Nástup neúcty k ľudskému životu a rozkladu základných hodnôt sa netýka len udalostí pred dvesto rokmi. V niečom pripomína aj dnešné časy. Autor týmto románom varuje, ale zároveň naznačuje, že „bezhlavý čas“ sa dá prekonať iba vzájomným porozumením, láskou a návratom k zdravému rozumu.
Čítať viac
Počet strán
480
Rok vydania
2022
Naše katalógové číslo
1409919
Štýl
historický
Jazyk
slovenčina
Pôvod
Slovensko
Vydavateľstvo
Ikar
Kategorizácia

Našli ste nepresnosti? Dajte nám, prosím, vedieť!

Nahlásiť chybu

Máte o knihe viac informácií ako je na tejto stránke alebo ste našli chybu? Budeme vám veľmi vďační, ak nám pomôžete s doplnením informácií na našich stránkach.

Hodnotenia

3,7 / 5

3 hodnotenia

2
0
0
0
1

Ako sa páčila e-kniha vám?

Recenzie čitateľov

32
Overený nákup
11.4.2022
Dalo by sa povedať, bez zámeru škatuľkovania, že pán Hykisch je ako slovenský Ken Follett. Trochu viac konzervatívnejší, no porovnateľne precíznejší.
Výborný historický román zrkadlí 5 rokov stredoeurópskych dejín koncom 18. storočia. Jeho silnou stránkou je autenticita a gradujúca vystavanosť dostupných faktov obalených detailnou fikciou.
Bezhlavý čas, je čas bez hláv, ktoré pod švihom gilotíny padajú jedna za druhou ako zhnité hrušky.
Zo západu sa rozpína francúzska revolúcia, ktorej sloboda, rovnosť, bratstvo sa trhá z reťaze a svojím terorom ide po krku monarchii aj obyčajným ľuďom. Účel zatemňujú prostriedky a revolúcia “požiera vlastné deti”.
Na opačnej strane Európy, horlivé Uhorsko spriada rafinované sprisahanie ukončenia mocnárstva v duchu revolúcie.
Na severe Uhorska, sa ocitáme v Prešporku a v Trnave, kde sa rodí osvietenstvo a bernolákovci dávajú dokopy prvú formu slovenského jazyka. Medzi týmito mlynskými kolesami sa rímsko-nemecká ríša v bezhlavých časoch snaží udržať dynastiu Habsburgovcov pri moci.
.
Štyri dejové línie sa poctivo prestriedavajú, čo pomáha zorientovať sa v spleti mien a miest.
Okrem dialógov a opisov, majú veľký priestor samotné postavy, ktorým autor prenecháva pozíciu akoby rozprávača cez ich myšlienky. Tým sú ich charaktery výrazne sugestívnejšie a samotné čítanie pútavejšie.
.
Ako to už pri historických románoch býva, potvrdzuje sa, že všetky intrigy, boje, zlo a vojny o moc sa v dejinách stále opakujú. Menia sa len kulisy dejín.
.
Ak váhate, či siahnuť po tomto románe, odpoviem vám slovami autora:
“Kto bol víťaz a kto porazený?
Kto mal pravdu a kto hlásal lož?
Musíme sa opýtať dejín a vlastného svedomia.”
Čítať viac

Anton Hykisch

Čítať viac

Vydavateľstvo Ikar

Čítať viac

„Niekedy je všetko čo máme okamih. Neexistujú žiadne opakovania. Všetko, čo sa niekedy stalo, robí život životom.“