Bezhlavý čas
E-kniha

Velká francouzská revoluce vrcholí popravou krále a královny, Francií se šíří atmosféra strachu a násilí. V habsburské monarchii vládne Leopold II., avšak po... Čítať viac

Vydavateľstvo
Host, 2023
504 strán
7 hodín čítania

Velká francouzská revoluce vrcholí popravou krále a královny, Francií se šíří atmosféra strachu a násilí. V habsburské monarchii vládne Leopold II., avšak po... Čítať viac

  • PDF EPUB MOBI
  • Čeština

17,19 €

Ihneď na stiahnutie
Ako čítať e-knihy?
Ďalšie e-knižné vydania
Bezhlavý čas - Anton Hykisch, Ikar, 2022
PDF EPUB MOBI
Slovenčina, 2022
Ihneď na stiahnutie

Naši škriatkovia odporúčajú

Viac o e-knihe

Historický román o střední Evropě v době Francouzské revoluce

Velká francouzská revoluce vrcholí popravou krále a královny, Francií se šíří atmosféra strachu a násilí. V habsburské monarchii vládne Leopold II., avšak po jeho nečekané smrti se panovníkem stává jeho mladý syn František. A ten je pevně odhodlán zabránit tomu, aby v jeho říši vypukla revoluce — nechce dopustit, aby nastal „bezhlavý čas“.

Krok za krokem sledujeme zápas konzervativního vládce s revolucionáři ve Vídni i v Uhrách, nahlédneme do činnosti utajených společenství, tajných agentů i rozvážných slovenských osvícenců. Poznáváme prostředí paláců, klášterů a tiskáren, ale také soudní síně, cely a popraviště v Trnavě, Vídni, Praze, Paříži či Lyonu. Události staré více než dvě stě let v lecčems připomínají i naši současnost.
Čítať viac
Originálny názov
Bezhlavý čas
Počet strán
504
Rok vydania
2023
Naše katalógové číslo
1970509
Štýl
historický
Jazyk
čeština
Preklad
Pôvod
Slovensko
Vydavateľstvo
Host
Kategorizácia

Našli ste nepresnosti? Dajte nám, prosím, vedieť!

Nahlásiť chybu

Máte o knihe viac informácií ako je na tejto stránke alebo ste našli chybu? Budeme vám veľmi vďační, ak nám pomôžete s doplnením informácií na našich stránkach.

Hodnotenia

3,7 / 5

3 hodnotenia

2
0
0
0
1

Ako sa páčila e-kniha vám?

Recenzie čitateľov

32
Overený nákup
11.4.2022
Dalo by sa povedať, bez zámeru škatuľkovania, že pán Hykisch je ako slovenský Ken Follett. Trochu viac konzervatívnejší, no porovnateľne precíznejší.
Výborný historický román zrkadlí 5 rokov stredoeurópskych dejín koncom 18. storočia. Jeho silnou stránkou je autenticita a gradujúca vystavanosť dostupných faktov obalených detailnou fikciou.
Bezhlavý čas, je čas bez hláv, ktoré pod švihom gilotíny padajú jedna za druhou ako zhnité hrušky.
Zo západu sa rozpína francúzska revolúcia, ktorej sloboda, rovnosť, bratstvo sa trhá z reťaze a svojím terorom ide po krku monarchii aj obyčajným ľuďom. Účel zatemňujú prostriedky a revolúcia “požiera vlastné deti”.
Na opačnej strane Európy, horlivé Uhorsko spriada rafinované sprisahanie ukončenia mocnárstva v duchu revolúcie.
Na severe Uhorska, sa ocitáme v Prešporku a v Trnave, kde sa rodí osvietenstvo a bernolákovci dávajú dokopy prvú formu slovenského jazyka. Medzi týmito mlynskými kolesami sa rímsko-nemecká ríša v bezhlavých časoch snaží udržať dynastiu Habsburgovcov pri moci.
.
Štyri dejové línie sa poctivo prestriedavajú, čo pomáha zorientovať sa v spleti mien a miest.
Okrem dialógov a opisov, majú veľký priestor samotné postavy, ktorým autor prenecháva pozíciu akoby rozprávača cez ich myšlienky. Tým sú ich charaktery výrazne sugestívnejšie a samotné čítanie pútavejšie.
.
Ako to už pri historických románoch býva, potvrdzuje sa, že všetky intrigy, boje, zlo a vojny o moc sa v dejinách stále opakujú. Menia sa len kulisy dejín.
.
Ak váhate, či siahnuť po tomto románe, odpoviem vám slovami autora:
“Kto bol víťaz a kto porazený?
Kto mal pravdu a kto hlásal lož?
Musíme sa opýtať dejín a vlastného svedomia.”
Čítať viac

Anton Hykisch

Čítať viac

Vydavateľstvo Host

Čítať viac

„V deň môjho odchodu zo Severného Kaukazu zbadám v diaľke helikoptéru. Zatiaľ je to len maličký bod na oblohe. O niekoľko sekúnd neskôr si uvedomím, že je to vták. A zhrozím sa svojho nového spôsobu videnia. “

Vlčice zo Sernovodska - Irena Brežná, 2016
Vlčice zo Sernovodska
Irena Brežná