Odvrátená tvár Dubaja
E-kniha

Únos, zastrašovanie a špinavé praktiky arabského šejka

Dubaj sa na medzinárodnej scéne teší povesti modernej krajiny – pýši sa najvyššími mrakodrapmi, nepredstaviteľným luxusom, má silné kultúrne zázemie a najnovšie sa zapojil do ... Čítať viac

Vydavateľstvo
Ikar, 2023
288 strán
4 hodiny čítania

Dubaj sa na medzinárodnej scéne teší povesti modernej krajiny – pýši sa najvyššími mrakodrapmi, nepredstaviteľným luxusom, má silné kultúrne zázemie a najnovšie sa zapojil do ... Čítať viac

  • PDF EPUB MOBI
  • Slovenčina

11,80 €

Ihneď na stiahnutie
Ako čítať e-knihy?

Naši škriatkovia odporúčajú

Karin Lednická:Šikmý kostel: Třetí díl. Bílá vrána, 2024

Viac o e-knihe

Dubaj sa na medzinárodnej scéne teší povesti modernej krajiny – pýši sa najvyššími mrakodrapmi, nepredstaviteľným luxusom, má silné kultúrne zázemie a najnovšie sa zapojil do vesmírnych pretekov. Pod pozlátkou však stále panujú stredoveké pomery. Mestu vládne šejk Muhammad bin Rášid Ál Maktúm, miliardár s neobmedzenou mocou, ktorý sa pohybuje v najvyšších spoločenských a politických kruhoch. Viacero žien otvorene prehovorilo o pomeroch v Spojených arabských emirátoch a sú to svedectvá, v ktorých nie je núdza o únosy, podvodné kampane, surové bitky či zastrašovanie.

Autoritárskej vláde svojho otca sa vzopreli jeho dcéry aj bývalá žena. Kým šejka Latífa zverejnila na internete videonahrávku, skutočný medzinárodný škandál spôsobila až šejkova exmanželka princezná Hája, ktorá pri rozvodovom konaní na britskom súde otvorene pomenovala špinavé zákulisné praktiky vládnuceho klanu.
Postoj miestnej elity k ženám a právam, ktoré sú vo vyspelých demokraciách všeobecne akceptované, je prinajlepšom vlažný. Ženy stále vnímajú ako majetok a za oznámenie znásilnenia im hrozí väzenie. Robotníci nemajú garantovanú minimálnu mzdu. Korupcia je všadeprítomná. Cenzúra a propaganda fungujú na plné obrátky.

Novinár Tom Steinfort sa dlhodobo venuje odvrátenej tvári Dubaja aj nepríjemným tajomstvám šejka Muhammada a v tejto publikácii zverejňuje desivé skúsenosti priamych svedkov.
Čítať viac
Originálny názov
The Sins of the Sheikh
Počet strán
288
Rok vydania
2023
Naše katalógové číslo
1853095
Jazyk
slovenčina
Preklad
Vydavateľstvo
Ikar
Kategorizácia

Našli ste nepresnosti? Dajte nám, prosím, vedieť!

Nahlásiť chybu

Máte o knihe viac informácií ako je na tejto stránke alebo ste našli chybu? Budeme vám veľmi vďační, ak nám pomôžete s doplnením informácií na našich stránkach.

Hodnotenia

4,6 / 5

5 hodnotení

4
0
1
0
0

Ako sa páčila e-kniha vám?

Recenzie čitateľov

Katarína Zambová
Overený nákup
24.9.2023
Ozaj odvrátená
Keď som bola na dovolenke v Dubaji, ozaj bolo všetko nablýskané, toľko prepychu na každom kroku. Ale za všetkým pekným sa skrýva aj tá horšia strana. Určite si knihu odporúčam prečítať, mňa osobne veľmi vtiahla do deja. Čítať viac
21
Overený zákazník
7.4.2023
Dôležitá…
Po tejto knihe ma prešla chuť na vysnívanú luxusnú dovolenku v Dubaji. Prišlo to akosi spontánne spolu s informáciami, ktoré vyplávali na povrch o tomto meste. A to, že turizmus k tomu napomáha a nepriamo podporuje moc v krajine, snáď nemusím vysvetľovať… “Ako hovorí stále príslovie, zlo prekvitá tam, kde dobrí nekonajú.”

Kniha ukazuje tu druhú, odvrátenú stránku Dubaja, ktoré je navonok moderné a prosperujúce mesto, ale na druhej strane, sa v ňom udržiavajú a využívajú islamské tradície, ktoré sú v rozpore s ľudskými právami. Nehumánnosť je jeho súčasťou. Práva žien sa vyskytujú len za účelom ocenení, nevykonávajú sa. Sloboda slova neexistuje. Právo na spravodlivý súdny proces je neznámym pojmom, ak vás obvinia a vy ani neviete prečo. Drakonické tresty za menšie závažné činy nie sú výnimkou. Niektoré tresty cituje autor priamo v knihe, a myslí to úplne vážne.

Problémom je vládnutie šejka, ktorý stojí na čele všetkého. Akoby toho nebolo dosť, svoje dcéry, ktoré sa snažili utiecť za slobodou dodnes drží uväznené. Ako je to možné? Ako je možné, že mu to prechádza?
Video od jeho, takto uväznenej dcéry Latífy si dokonca môžete pozrieť na YouTube. Aj vďaka nemu vyšlo mnoho na povrch.

Samozrejme, v knihe nechýba detailnejšie politické pozadie, medzinárodná spolupráca s inými krajinami, pri ktorých uvidíte, že dolár je dôležitejší ako nejaké ľudské práva… Ale čím strana naberá na čísle, tým je čítanie ukrutnejšie. A ja si myslím, že by text mal určite prejsť vašimi očami…
Čítať viac

Vydavateľstvo Ikar

Čítať viac

„Keby sa človek mohol pobaliť do neba, urobil by to presne tak. Všetkého by sa dotkol a nezobral by si nič... “

Nestrácajte vieru - Mitch Albom, 2010
Nestrácajte vieru
Mitch Albom