Paríž na viac spôsobov - Roman Čerňanský, Vydavateľstvo Spolku slovenských spisovateľov, 2014

7,91 €

Pri nákupe nad 49 €
poštovné zadarmo
Paríž na viac spôsobov - Roman Čerňanský, Vydavateľstvo Spolku slovenských spisovateľov, 2014
Paríž na viac spôsobov - Roman Čerňanský, Vydavateľstvo Spolku slovenských spisovateľov, 2014

Paríž na viac spôsobov

Spomienky na Paríž, mesto, ktoré malo krstiny v roku 212, ožívajú v príbehu debutujúceho autora (nar. 1982) ako prvosienky, pokropené rannou rosou. Aj keď mnohí tento... Čítať viac

Vydavateľstvo
Vydavateľstvo Spolku slovenských spisovateľov, 2014
180 strán
3-4 hodiny čítania

Spomienky na Paríž, mesto, ktoré malo krstiny v roku 212, ožívajú v príbehu debutujúceho autora (nar. 1982) ako prvosienky, pokropené rannou rosou. Aj keď mnohí tento svätostánok západnej kultúry neraz a niekoľkokrát navštívili... Čítať viac

  • Pevná väzba
  • Slovenčina
8,30 €

7,91 €

-5 %
U dodávateľa > 5 ks
Posielame do 4 – 7 dní

Dostupné v 16 knižniciach. Požičať v knižnici

Naši škriatkovia odporúčajú

Maja Lunde: Vládkyňa vetra. Tatran, 2024
Paríž na viac spôsobov - Roman Čerňanský, Vydavateľstvo Spolku slovenských spisovateľov, 2014
7,91 €

Viac o knihe

Spomienky na Paríž, mesto, ktoré malo krstiny v roku 212, ožívajú v príbehu debutujúceho autora (nar. 1982) ako prvosienky, pokropené rannou rosou. Aj keď mnohí tento svätostánok západnej kultúry neraz a niekoľkokrát navštívili, radi sa nechajú sprevádzať zákutiami tohto mesta práve Romanom Čerňanským, ktorý svoje dojmy a zážitky neopísateľne a ozaj majstrovsky stvárnil do umeleckej podoby. Momenty a chvíle, ktoré autor zažíva pri "dotykoch" s realitou i históriou francúzskej metropoly, však priam nabádajú hneď a teraz nasadnúť do lietadla a prežiť v Paríži nezabudnuteľné okamihy, ako ich vyrozprával autor: "Telo sa mi zatriaslo, keď si nočný Paríž ľahol podo mňa ako nahá milenka všetkých umelcov zahalená do studeného oparu, ktorého sa zrýchlený dych žiadostivo dotýkal, pritom ako čarokresbou bielych obláčikov vizuálne znázorňoval zvuk slov."
Čítať viac
Počet strán
180
Väzba
pevná väzba
Rozmer
145×218 mm
Hmotnosť
336 g
ISBN
9788080618223
Rok vydania
2014
Naše katalógové číslo
192890
Štýl
cestopisný
Jazyk
slovenčina
Vydavateľstvo
Vydavateľstvo Spolku slovenských spisovateľov
Pre koho
pre ženy, pre mužov
Kategorizácia

Našli ste nepresnosti? Dajte nám, prosím, vedieť!

Nahlásiť chybu

Máte o knihe viac informácií ako je na tejto stránke alebo ste našli chybu? Budeme vám veľmi vďační, ak nám pomôžete s doplnením informácií na našich stránkach.

Hodnotenia

4,5 / 5

6 hodnotení

3
3
0
0
0

Ako sa páčila kniha vám?

Recenzie čitateľov

Lucia
Neoverený nákup
26.6.2016
Názor čitateľa
Vtipný výlet mladého páru zo Slovenska a 2 samozvaných kamošiek.
Opísané partnerské situácie, rozhovory, dej sú totožné s realitou. Pri čítaní som sa vrátila
na známe miesta, autor ich popísal identicky, tak ako sa mi uložili do pamäte. Mnoho faktov ma poučilo, niektoré autorove vnemy ma pobavili. Záver ma prekvapil.
Dielo obsahuje fakty z histórie, literatúry, umeleckých smerov, ktoré bežný turista neovláda.
Spôsob vyjadrovania prekvital metaforami, odbornými názvami, cudzími slovami, úvahami, humorom.
Kniha môže byť aj návodom ako zdolať Paríž za pár dní.
Čítať viac
Peter
Neoverený nákup
25.5.2016
Fajn čítanie
Kniha, ktorá dokáže pobaviť, ale aj poučiť. Paríž takým iným, umeleckejším spôsobom... U mňa super. Veľa vecí som sa dozvedel...Ustredná dvojica bola zábavná. Ich rozhovory nenudili, správali sa ako správny slovenský pár:) Čítať viac
Roman K.
Neoverený nákup
25.5.2016
Paríž vo dvojici
Ešte som v Paríži nebol. Preto som možno rôzne aspekty rozprávania vnímal inak, ako ľudia, ktorí ho už navštívili. Vedel som si mnoho vecí predstaviť a ak bolo autorovou motiváciou, primäť čitateľa, aby sa do veľkomesta vybral, u mňa mu to vyšlo.
Kniha je zaujímavá, farbisté opisy a rôzne vedomosti, ktoré vychádzajú nenápadne z úst Petra pekne spestrujú dej.
Takisto škriepky ústrednej dvojice, či páru, Petra a Lenky, boli akýmsi výživovým doplnkom v spleti prezerania Parížskych skvostov a pamiatok.
Jediná maličkosť, ktorá by sa dala vytknúť, že opisov bolo občas až moc, no na druhej strane pôsobili umelecky veľmi zdatne a uhladene.
Na konci na mňa čakalo prekvapenie, ktorého sa dopustil Peter, ale tak to už v živote chodí.:) Paríž som si vedel živo predstaviť, a to bolo v knihe asi hlavné...
Dávam plnú paľbu.
Čítať viac
14.4.2015
Paris, je t’aime
Neboli ste nikdy v Paríži? Nič to, Roman Čerňanský vás tam zoberie. Jeho Paríž na viac spôsobov je totiž román, ktorý opisuje návštevu tohto romantického miesta z pohľadu jedného páru, Petra a Janky, ktorí sa tam vydali na dovolenku. A je napísaný tak, ako by ste sa na ich mieste ocitli vy. So svojim partnerom.

Takže nabiť baterky do foťáku, vyrážame. Spoločnosť vám budú robiť dve kolegyne partnerky, ale väčšinu času sa vám podarí im vyhýbať. Máte málo času a chcete stihnúť čo najviac. Keďže potrebujete fotiť všetko, ale absolútne všetko, ako sa na správneho turistu patrí, občas budete meškať. Nevyhnete sa hádkam, zamilovanému objatiu i rozhorčeniu nad počasím.

Hlavný hrdina je bývalý učiteľ dejepisu, takže neexistuje socha, budova, ulica či osobnosť, o ktorej by vám niečo nepovedal. Ak je to žena, alebo čokoľvek erotické, prezradí vám aj svoje bujné fantázie. Ono je to vlastne celé podtrhnuté erotikou. Akurát ten koniec sa konzervatívnym jedincom nemusí veľmi pozdávať.

Na jednej strane je jeho výklad fantastický, pretože nepotrebujete miestneho sprievodcu. Na druhej strane, pokiaľ niektoré diela či miesta nepoznáte, ani autorov dôkladný opis vám nepomôže. L’Elephante Giraffe Salvadora Dalího som si proste predstavovala inak. Ale o tom asi surrealizmus je.

Inak je ale celý dej veľmi otvorený, veľmi realistický a čuduj sa svete, i poučný. To ten výklad učiteľa dejepisu. Hodnotiť ho je ale pre mňa zložité. Niektoré pasáže mi úplne nesadli, občas bol opis alebo konverzácia zamilovaného páriku skôr na škodu, než k úžitku. Vo výsledku je to ale príjemné prekvapenie (to je taká univerzálna fráza, keď tomu do dokonalosti stále niečo chýba, ale zároveň si uvedomujete, že vás to čítanie vlastne bavilo).

Tak či onak, Paríž na viac spôsobov funguje aj ako sprievodca. Poradí, čo pri krátkej návšteve neminúť, ale i varuje, čomu sa lepšie vystríhať. Obzvlášť, ak necestujete sami. Bohatý autorov slovník z neho robí viac ako obyčajnú príručku, dialógy a správanie ústredných postáv mu dodávajú ľudskosť. Priznávam, takto napísaný román som ešte nečítala.
Čítať viac
ivana
Neoverený nákup
18.1.2015
Názor čitateľa
Kniha sa mi pacila. Zachytava pribeh hlavnej postavy sucastnej doby poprepletany historiou Pariza. Pacilo sa mi najma autorove podanie a spracovanie historickych faktov Pariza, a tiez prihody (niekedy aj usmevne) zo zivota hlavneho hrdinu knihy. Čítať viac
elena
Neoverený nákup
18.1.2015
Názor čitateľa
Zaujimavy pribeh hlavnej postavy, ktora okrem svojho sukromneho zivota, nam odhaluje aj zivot v uliciach Pariza. Pacili sa mi najma jeho myslienky, uvahy a opisy jednotlivych historickych diel a pamiatok, ktore sa tam nachadzaju. Bolo to velmi prijemne citanie :) Čítať viac
Maria
Neoverený nákup
4.12.2014
Rada si prečítam aj druhú knihu
Nato že to nieje môj štýl tak sa mi páči. Je ako sprievodca po historickom meste, zopakovala som si niečo z dejepisu a dokonca som si na internete pozrela k tomu aj nejaké obrázky. A ten záver : čakala som romantiku a nie erotiku. Rada si prečítam aj druhú knihu. Čítať viac

„Optimizmus pochádza z vedomia vlastnej sily. “

Zázraky života - Ivan Štúr, 2016
Zázraky života
Ivan Štúr