Biele diery
E-kniha

Vydajme sa spolu so svetoznámym fyzikom Carlom Rovellim do srdca čiernej diery. Stratíme sa za jej horizontom a padáme trhlinou do hlbín vesmíru. Geometria sa mení. Čas a... Čítať viac

Vydavateľstvo
Tatran, 2024
Počet strán
144

Vydajme sa spolu so svetoznámym fyzikom Carlom Rovellim do srdca čiernej diery. Stratíme sa za jej horizontom a padáme trhlinou do hlbín vesmíru. Geometria sa mení. Čas a priestor sa zvláštne rozpínajú a zmršťujú, až sa nakoniec úplne ... Čítať viac

  • PDF EPUB MOBI
  • Slovenčina

10,90 €

Ihneď na stiahnutie
Ako čítať e-knihy?

Naši škriatkovia odporúčajú

Viac o e-knihe

Vydajme sa spolu so svetoznámym fyzikom Carlom Rovellim do srdca čiernej diery. Stratíme sa za jej horizontom a padáme trhlinou do hlbín vesmíru. Geometria sa mení. Čas a priestor sa zvláštne rozpínajú a zmršťujú, až sa nakoniec úplne rozplynú v jadre čiernej diery a zrodí sa biela diera.

Rovelli zasvätil svoju kariéru analýze myšlienok deformujúcich sa v čase všeobecnej relativity a skúmaniu mätúcich neistôt kvantovej mechaniky. V Bielych dierach čitateľovi bez ostychu odhaľuje myseľ vedca počas práce. Pozorne sleduje svoj napínavý výskum a uvažuje, či by sa všetky čierne diery mohli raz zmeniť na diery biele. Rovnako pútavo píše o práci vedca aj o zázrakoch vesmíru. Delí sa s nami o strach, neistotu a časté sklamanie zo skúmaných hypotéz a neznámych svetov, ale aj o radosť z nových myšlienok smerujúcich k nečakaným záverom. Pozýva nás zažiť horúčku vedeckého bádania a povedie nás až k ďalekým horizontom… kde zažijeme na vlastnej koži zvláštny a prekvapivý život bielej diery.
Čítať viac
Originálny názov
White Holes
Počet strán
144
Rok vydania
2024
Naše katalógové číslo
2370265
Jazyk
slovenčina
Preklad
Pôvod
Taliansko
Vydavateľstvo
Tatran
Pre koho
pre dospelých
Kategorizácia

Našli ste nepresnosti? Dajte nám, prosím, vedieť!

Nahlásiť chybu

Máte o knihe viac informácií ako je na tejto stránke alebo ste našli chybu? Budeme vám veľmi vďační, ak nám pomôžete s doplnením informácií na našich stránkach.

Hodnotenia

4,8 / 5

5 hodnotení

4
1
0
0
0

Ako sa páčila e-kniha vám?

Recenzie čitateľov

4

Okrem toho, že som vytrvalá knihomoľka, venujem sa aj písaniu. V mladosti som vydala básnickú zbierku Kráčať rokmi , Mária Grusová-Turoková, v októbri 2021 mi vo vydavateľstve Maxim vyšiel román Ohňostroj pre dvoch, ktorý máte v ponuke aj u vás.

Mária Turoková
Overený nákup
13.2.2024
Neprečítané. Čítané
Tento príspevok prezrádza dôležité momenty deja, preto je skrytý, aby sme Vám nepokazili pôžitok z čítania.
Opäť sa mi podarilo dostať do ruky knihu, ktorú priložím k tým, v ktorých sa budem prehrabávať vo chvíli, keď pocítim potrebu návratu k myšlienkam, ktoré vyjadrujú množstvo životných múdrostí a viem, že si môžem po nich siahnuť, keď si budem chcieť ich pravdivosť opäť oživiť. Keď som otvárala knihu Biele diery, vedela som, že od nej očakávam výklad vedca, približujúci laikovi najnovšie poznatky z odhaľovania tajomstiev vesmíru, z pohľadu pozemšťana ako jeho súčasti. Nech dokážem aj ja jeho prostredníctvom stiahnuť do svojho vedomia výsledky objaveného.
Čo som nečakala, že vedec, fascinujúco vysvetľujúci existenciu čiernych dier, aj teóriu bielych dier, si na pomoc pozve spisovateľov, básnikov a filozofov prienikom cez všetky historické obdobia. Až zahanbujúco ma prekvapilo, ako samozrejme používa citácie z ich tvorby, ako paralelu k výkladu fyzikálnych a matematických zákonov. Ja, učiteľka literatúry a dejepisu, stále sa prehrabujúca v dielach svetových autorov, neviem pochopiť, ako ich dokáže používať s obrovským prehľadom fyzik, vedec. Spokojne porovná cestovanie časom Einsteina a Keplera na vedeckej báze s cestami Danteho a Vergília. Inokedy vnímanie fyzikálnych zákonov spojí do súvetia s poetkou Sapfo. A všetko geniálne súznie. Ak chce čitateľ dielo vstrebať na prečítanie jedným dychom, neverím, že to dokáže, bolo by to na jeho škodu. Ak nechce byť ochudobnený o hĺbku autorových myšlienok, musí vedieť, že to na jeden dych nepôjde. Preto som v názve recenzie po dočítaní knihy napísala: Neprečítané, čítané. Dokonca, aj sám autor sa priznáva, ako sa vracia k napísanému a prepisuje stránky. Pochopiť to, čo chce vysvetliť nám ostatných, je alfou a omegou jeho myšlienok. „Sme ako mačky, zvedaví na všetko – dokonca aj na biele diery. Túžba ísť a presvedčiť sa na vlastné oči je pre nás prirodzená.“ V záverečnej kapitole si kladie otázku: „Naozaj jestvujú?“
Viem, že knihu Biele diery odteraz budem mať poruke vždy, keď si budem chcieť pripomenúť niektoré jej myšlienky, pasáže. A ešte niečo k slovenskému prekladu. Aká krásna, a obsažná je slovenčina, vieme si opäť raz overiť, keď na dosiahnutie čitateľského zážitku z náročného textu prispeje vďaka dokonalej znalosti všetkých jej možností dobrý prekladateľ, Martin Kolenič.
Čítať viac
21

Žijem si perfektný život, aj keď som ešte len na začiatku svojej cesty. Plním si sny a pracujem v knižnom vydavateľstve. Knihy sú a predpokladám, že už aj navždy budú, moja vášeň. Ľúbim ľúbiť, usmievať sa a cestovať. Popri knihách si vždy rada nájdem čas na prechádzky a dobré jedlo. O svoje knižné pocity sa delím aj na Instagrame na profile @adulkacitulka

Adriána Grečnárová
Overený zákazník
6.2.2024
4,5*

Musím sa priznať, že fyzika je pre mňa osobne nesmierne ťažká na pochop. Sem tam si s ňou zaflirtujem, ale väčšinou to skončí fiaskom..

Carlo Rovelli vo mne so svojou knihou Biele diery prebudil detskú zvedavosť a priam až ohromujúcu fascináciu. Vedou, vesmírom, životom. Prvýkrát mám pocit, že tomu trochu (laicky) rozumiem. Teda - zopakovala by som to po ňom asi ťažko, ale mám na čom stavať. Napĺňa ma to nesmiernym optimizmom :)

Kniha sa zaoberá čiernymi a bielymi dierami vo vesmíre. Autor vysvetľuje ich existenciu aj sprievodné javy veľmi jednoduchým jazykom. Okrem vedeckých poznatkov sem-tam ponúka aj svoje myšlienky ohľadom vedy a života, čo vnímam ako prijemné obohatenie.

Tým, že má kniha len 140 strán nepojme celú problematiku do hĺbky a hoci mám ešte desiatky otázok, tento formát mi príde dokonale vyhovujúci. Pokojne by som na slovenskom knižnom trhu prijala aj viac takýchto kratších kníh osvetľujúcich dostupným jazykom nejaký jav.

Za mňa veľké odporúčanie všetkým, ktorí sú fascinovaní vesmírom, pohrávajú sa s fyzikou, zaujíma ich svet okolo alebo proste len milujú populárno-náučnú literatúru. <3
Čítať viac

Carlo Rovelli

Čítať viac

Vydavateľstvo Tatran

Čítať viac

„Je len jedna vec prázdnejšia ako život bez lásky - život bez bolesti.“

Spasiteľ - Jo Nesbo, 2012
Spasiteľ
Jo Nesbo