Montaigne - Stefan Zweig, Pulchra, 2023

13,49 €

Pri nákupe nad 49 €
poštovné zadarmo
Montaigne - Stefan Zweig, Pulchra, 2023
Montaigne - Stefan Zweig, Pulchra, 2023

Montaigne

Životopis věhlasného esejisty Michela de Montaigne je závěrečným dílem Stefana Zweiga, které napsal v posledních týdnech svého života... Čítať viac

Vydavateľstvo
Pulchra, 2023
144 strán
2 hodiny čítania

Životopis věhlasného esejisty Michela de Montaigne je závěrečným dílem Stefana Zweiga, které napsal v posledních týdnech svého života... Čítať viac

  • Pevná väzba
  • Čeština

13,49 €

Na sklade 1 ks
Posielame ihneď

Naši škriatkovia odporúčajú

Pollyanna - Eleanor H. Porter, Kumran, 2024
Montaigne - Stefan Zweig, Pulchra, 2023
13,49 €

Viac o knihe

Životopis věhlasného esejisty Michela de Montaigne je závěrečným dílem Stefana Zweiga, které napsal v posledních týdnech svého života.

V jedenácti kapitolách popisuje Zweig velmi podrobně a s velkým psychologickým vhledem a pochopením život a působení gaskoňského šlechtice, renesančního myslitele, humanisty, skeptika a otce literární esejistiky Montaigna, který vystupoval proti převládající vyprázdněné a životu vzdálené latinské vzdělanosti univerzit. Zasazoval se o svobodný a nezaujatý pohled na svět, přičemž své eseje psal jazykem pařížského tržiště, formou volných úvah o světě, životě a o sobě samém, neboť podle Montaigna "v sobě každý nese celou podobu lidského údělu".
Biografie vznikla v podstatě shodou náhodných okolností. V brazilské Petrópolis, kam Zweig odešel z nacisty devastované Evropy, objevil Montaignovy dvousvazkové eseje, v jejichž autorovi nalezl mistra a učitele rezignace a ústupu k sobě samému. Texty pro Zweiga představovaly velkou útěchu a inspiraci. Montaigneho životopis proto napsal s vášnivým zaujetím, zjevně jako určitý druh terapie. Skutečná síla Zweigovy knihy však spočívá v paralele, nepředstavitelné brutality nacismu s dobou Montaignovou, náboženskými válkami a hrůznými krveprolitími.
Stefan Zweig věnoval svou biografii samotnému Micheli de Montaigne jako vděk za příkladný život člověka, který nikdy nezradil své vnitřní přesvědčení a zůstal i v nejtěžších dobách homme libre: "Montaigne se pokusil o nejtěžší věc ze všeho," napsal, "totiž žít sám sebe, být svobodný a stále svobodnější."
Čítať viac
Originálny názov
Montaigne
Počet strán
144
Väzba
pevná väzba
Rozmer
130×170 mm
Hmotnosť
220 g
ISBN
9788075640895
Rok vydania
2023
Naše katalógové číslo
2175807
Jazyk
čeština
Preklad
Pôvod
Rakúsko
Vydavateľstvo
Pulchra
Kategorizácia

Našli ste nepresnosti? Dajte nám, prosím, vedieť!

Nahlásiť chybu

Máte o knihe viac informácií ako je na tejto stránke alebo ste našli chybu? Budeme vám veľmi vďační, ak nám pomôžete s doplnením informácií na našich stránkach.

Hodnotenia

5,0 / 5

1 hodnotenie

1
0
0
0
0

Ako sa páčila kniha vám?

Recenzie čitateľov

12

Viete o mne vela podla zakupenych knih v Martinuse za niekolko rokov. Myslim si, že je málo citatelov, ktori si rocne kupuju tolko knih, co ja. Mam 64 rokov, citam od detstva a je to najkrajsia a najzmysluplnejsia cinnost v mojom zivote. Vybudovala som základ kvalitnej kniznice aj u mojej dcery a zata v Nemecku.

Vlasta Novohradská
Overený nákup
12.4.2024
Spriaznená duša
Mám prečítané takmer celé dielo Stefana Zweiga, preložené do češtiny a slovenčiny. Preto nebolo ťažké po pár stranách uhádnuť, prečo práve Montaigne. Popri Erasmovi Rotterdamskom, Sebastianovi Castelliovi našiel v ľudských dejinách ďalšiu spriaznenú dušu, šľachtica, esejistu, humanistu de Montaigne. Potvrdilo sa mi to na s. 95.
V ťažkých časoch Európy s nástupom fašizmu v Nemecku i svojicj vlastných, keď musí opustiť milovaný Salzburg, uteká do Anglicka a neskôr nájde útočisko v brazilskom Petrópolise. V tomto období pátra v histórií po osobnostiach, ktoré zviedli svoj nerovný boj s dobou, v ktorej žili - Erasmus, humanista, "svedomie Európy" proti Lutherovi, Sebastian Castellio, ktorý sa postavil na obranu upáleného Michela Serveta proti tyranovi Kalvínovi.
Nakoniec posledné mesiace svojho života nájde svetlo v tme. Humanista Montaigne si dokázal nájsť vnútornú slobodu v kamennej veži svojho zámku, oprostiť sa od šialenstva svojej doby, rokov ukrutných náboženských vojen, rokov reformácie, ktorá chcela lepšie kresťanstvo za cenu úplneho rozvrátenia európskych krajín. Tam v svojej veži, oddaný klasickým autorom, udržuje si svoju slobodu aj v čase neslobody, tak ako Rotterdamský, tak ako Castellio.
Možno si aj Zweig predstavoval, že tisíce kilometrov od besnenia v Európe mu pomôžu nájsť vnútorný pokoj a mier. Nepomohli.
Odporúčam túto biografiu ako prípravu na prečítanie Montaignových Esejí, či spomenutých diel - Triumf a tragika Erasma Rotterdamského a Svedomie proti násiliu - Castellio proti Kalvínovi.
Čítať viac

„Nemožno mi Ťa neľúbiť!“

Marína - Andrej Sládkovič, Katarína Vavrová (ilustrácie), 2017
Marína
Andrej Sládkovič, Katarína Vavrová (ilustrácie)