Arne, básne a polemiky - Bjornson Bjornstjerne, MilaniuM, 2007

3,81 €

Pri nákupe nad 49 €
poštovné zadarmo

Arne, básne a polemiky

Björnstjerne Björnson bol nielen vynikajúci nórsky prozaik, básnik a dramatik, ale do povedomia malých národov (aj slovenského národa) sa na prelome 19. a 20. storočia zapísal... Čítať viac

Vydavateľstvo
MilaniuM, 2007
Počet strán
171

Björnstjerne Björnson bol nielen vynikajúci nórsky prozaik, básnik a dramatik, ale do povedomia malých národov (aj slovenského národa) sa na prelome 19. a 20. storočia zapísal najmä obranou ich práv: práva na vlastný jazyk, na rovnoprávnosť,... Čítať viac

  • Pevná väzba
  • Slovenčina

3,81 €

Na sklade 1 ks
Posielame ihneď

Dostupné v 7 knižniciach. Požičať v knižnici

Naši škriatkovia odporúčajú

Temné sekundy - Karin Fossum, mamaš, 2024
Arne, básne a polemiky - Bjornson Bjornstjerne, MilaniuM, 2007
3,81 €

Viac o knihe

Björnstjerne Björnson bol nielen vynikajúci nórsky prozaik, básnik a dramatik, ale do povedomia malých národov (aj slovenského národa) sa na prelome 19. a 20. storočia zapísal najmä obranou ich práv: práva na vlastný jazyk, na rovnoprávnosť, na vzdelanie v národnom jazyku. Arne, básne a polemiky je čosi ako björnsonovská čítanka: obsahuje jeden z najlepších severských románov, tucet básní (medzi nimi aj text nórskej hymny), niekoľko polemických článkov, ktorými tento laureát Nobelovej ceny reagoval na správy o utláčaní Slovákov, o tragických udalostiach v Černovej pred 100 rokmi, úryvky zo spomienok českého intelektuála E. Lederera na stretnutie s Björnsonom, kompetentný doslov českého nordistu M. Humpála, ale aj poctu severskému bardovi z pera M. Rúfusa a L. Lajčiaka. Kniha vyšla k 175. výročiu narodenia B. Björnsona a je bohato ilustrovaná fotografiami a faksimile článkov. Väčšinu textov preložila K. Motyková, niekoľkým básňam dal slovenskú podobu M. Richter.
Čítať viac
Počet strán
171
Väzba
pevná väzba
Rozmer
165×218 mm
Hmotnosť
392 g
ISBN
8089178216
Rok vydania
2007
Naše katalógové číslo
42128
Jazyk
slovenčina
Pôvod
Vydavateľstvo
MilaniuM
Kategorizácia

Našli ste nepresnosti? Dajte nám, prosím, vedieť!

Nahlásiť chybu

Máte o knihe viac informácií ako je na tejto stránke alebo ste našli chybu? Budeme vám veľmi vďační, ak nám pomôžete s doplnením informácií na našich stránkach.

Hodnotenia

4,3 / 5

7 hodnotení

4
1
2
0
0

Ako sa páčila kniha vám?

Recenzie čitateľov

V.
Neoverený nákup
7.12.2011
Krása
Čítala som viacero Bjornsonových poviedok a musím povedať, že všetky boli priam magické, hlavne Synnove Solbakken a Arne :)
Ani neviem, či by som v súčasnej "literatúre" našla Bjornsonovi rovnocenného partnera, ktorého diela by sa B.B. vyrovnali. Bol to skvelý autor, ktorý si tú Nobelovku rozhodne zaslúžil.
Čítať viac
Zuzana Lacová
Overený nákup
6.6.2011
Arne..
o knihe sme sa učili na strednej škole, no do rúk sa mi dostala až teraz. Veľmi pekne napísané. Kto má však rád priamu reč, veľmi nepochodí. B.B. píše pútavo, veľmi krásne a opisne zachytáva život Erneho, jeho matky a ostatných, ktorí sa akoby omylom do príbehu zapletú, alebo v ňom zostanú dlhšie. prepracovanosť vzťahu syna a matky bola citeľná už od začiatku. Niektoré informácie sú síce poskytnuté až dodatočne a čitateľ nemá hneď všetko predostreté na striebornom podnose, ale o to lepšie sa vie vcítiť do deja (ktorý napreduje zvláštnou formou).
Básne boli úžasné! Ich ľahkosť sa snúbila s ťažobou o ktorej písal. Veľmi ľahko pochopiteľné a krásne!
Čo sa týka polemík, no, úprimne, predčil svoju dobu. Stojí za to si ich prečítať.
Čítať viac

Recenzie, kritiky

Na Medzinárodnom festivale Jána Smreka (Zuzana Zeleňáková), Knižná revue

„Písmo hovorí, že Boh nám nepripisuje k dobru to, že máme radi ľudí, ktorých chceme mať radi. Nie. Pripisuje nám k dobru, ak milujeme nemilovateľné.“

Rovnako iný ako ja - Ron Hall, Denver Moore, 2011
Rovnako iný ako ja
Ron Hall, Denver Moore