Rukojemník - Ivan Štrpka, Koloman Kertész Bagala, 2012

10,00 €

Pri nákupe nad 49 €
poštovné zadarmo

Rukojemník

"Próza Rukojemník nie je prvou prózou autora. Putovanie abstraktnou krajinou knihy Všetko je vo vajci mi veľmi pripomína príbeh Rukojemníka. Aj tam, rovnako ako tu, je ústredným... Čítať viac

Vydavateľstvo
Koloman Kertész Bagala, 2012
197 strán
3-4 hodiny čítania

"Próza Rukojemník nie je prvou prózou autora. Putovanie abstraktnou krajinou knihy Všetko je vo vajci mi veľmi pripomína príbeh Rukojemníka. Aj tam, rovnako ako tu, je ústredným motívom cesta. Či presnejšie (aj s východnými významami tohto slova)... Čítať viac

  • Brožovaná väzba
  • Slovenčina
Vypredané

Zadajte e-mail a budeme vás informovať, keď bude kniha dostupná.

Dostupné v troch knižniciach. Požičať v knižnici

Ďalšie knižné vydania (2)
Rukojemník - Ivan Štrpka, Koloman Kertész Bagala, 2023
Brožovaná väzba
Slovenčina, 2023
Na sklade 2 ks

10,00 €


Rukojemník - Ivan Štrpka, L.C.A.
Pevná väzba
Slovenčina
Vypredané

Naši škriatkovia odporúčajú

Pollyanna - Eleanor H. Porter, Kumran, 2024

Viac o knihe

Druhé vydanie románu básnika Ivana Štrpku z roku 1999.

"Próza Rukojemník nie je prvou prózou autora. Putovanie abstraktnou krajinou knihy Všetko je vo vajci mi veľmi pripomína príbeh Rukojemníka. Aj tam, rovnako ako tu, je ústredným motívom cesta. Či presnejšie (aj s východnými významami tohto slova), Cesta. Čitateľ sa dostáva do bizarnej básnickej krajiny, kde žijú ľudia - symboly, kde vládne Armáda. Postavy, s ktorými sa stretáme, sú na jednej strane symbolmi moci (Cisár, Generál, ale aj personifikovaný Centrálny Archív) alebo symbolmi vzdoru či tichého prežívania (Súrodenci, Ján, Stará Dáma a, samozrejme, Dežo). Pavučina významov, ktorá nie je neznáma čitateľom Ivana Štrpku, čoskoro vytvorí pred čitateľom pomerne pestrú mozaiku, kde sú významy vrstvené v zdanlivom chaose. Pravda je však taká, že Ivan Štrpka pracuje s princípmi otvoreného diela, v ktorom jednotlivé, zdanlivo odťažité motívy, sa spájajú v čitateľovej hlave. Ten, kto je práve v texte, dorozpráva si to, čo z textu chápe."
*(Martin Kasarda)*

"Ivan Štrpka, jeden z najvýznamnejších slovenských básnikov, člen básnickej skupiny Osamelí bežci, je okrem početných zbierok aj autorom textov, k dvanástim albumom Deža Ursinyho, a práve jemu venoval svoj prvý román Rukojemník. Aj pri tomto románe však má čitateľ pocit, akoby čítal básne, podvedome sa mu vynárajú melódie Ursinyho piesní a text si mimovoľne člení na verše. Opakujúce sa konkrétne mená abstraktných vecí sú typickou črtou jeho novej prózy podobne ako jeho básní a piesňových textov. Rukojemník predstavuje veľkú báse, je Štrpkovým vyznaním Dežovi Ursinymu a jeden z pokusov vyrovnať sa so stratou priateľa."
*(magazín Duel)*


"Kto čaká ,action', bude možno sklamaný, kto dôveruje Štrpkovmu videniu sveta, príde si na svoje. Nech tento Osamelý bežec napíše čokoľvek - esej, román, filmový scenár - vždy je to poézia, racionálne ťažko uchopiteľná, no plná emocionálneho napätia, vzrušenia, nepokoja. Návod na použitie: Čítajte Rukojemníka ako báseň."
*(Ján Štrasser)*

"Mnohé nádherné vety udržiavajú rytmus tej divokej jazdy a mnohé slová chutia ako diamantový prach alebo ryba po pôste."
*(Ivan Laučík)*
Čítať viac
Počet strán
197
Väzba
brožovaná väzba
Rozmer
117×180 mm
Hmotnosť
190 g
ISBN
9788081080678
Rok vydania
2012
Naše katalógové číslo
139891
Štýl
psychologický, filozofický, duchovný, romantický
Jazyk
slovenčina
Pôvod
Slovensko
Vydavateľstvo
Koloman Kertész Bagala
Pre koho
pre dospelých
Kategorizácia

Našli ste nepresnosti? Dajte nám, prosím, vedieť!

Nahlásiť chybu

Máte o knihe viac informácií ako je na tejto stránke alebo ste našli chybu? Budeme vám veľmi vďační, ak nám pomôžete s doplnením informácií na našich stránkach.

Hodnotenia

5,0 / 5

2 hodnotenia

2
0
0
0
0

Ako sa páčila kniha vám?

Recenzie čitateľov

David
Neoverený nákup
17.1.2013
Názor čitateľa
Je to Ivan Štrpka.Ten Ivan Štrpka kôli ktorému ste sa dostali až sem. Čítať viac

Ivan Štrpka

Čítať viac

„Láska je, keď sa nám niekto zdá jedinečný. Taká láska nemusí byť výhradne erotická, telo v nej nemusí spievať prvý hlas, no zistil som, že aj ona má obmedzenú trvanlivosť - ako dlho nám človek pri každodennom styku vydrží byť jedinečný? Zistil som, že je to podobne ako zaľúbenosť iba fáza, ako každý vonkajší náter, aj jedinečnosť sa časom ošúcha.“

Letmý sneh - Pavel Vilikovský, 2014
Letmý sneh
Pavel Vilikovský