Úžasná dobrodružství Kavaliera a Claye - Michael Chabon, Odeon CZ, 2016

21,95 €

Pri nákupe nad 49 €
poštovné zadarmo
Úžasná dobrodružství Kavaliera a Claye - Michael Chabon, Odeon CZ, 2016
Úžasná dobrodružství Kavaliera a Claye - Michael Chabon, Odeon CZ, 2016

Úžasná dobrodružství Kavaliera a Claye

V anglosaské literární tradici není mnoho knih, které by tematicky souvisely s Československem. Chabonův příběh se začíná odvíjet v New Yorku na podzim roku 1939, nicméně část... Čítať viac

Vydavateľstvo
Odeon CZ, 2016
608 strán
8-9 hodín čítania

V anglosaské literární tradici není mnoho knih, které by tematicky souvisely s Československem. Chabonův příběh se začíná odvíjet v New Yorku na podzim roku 1939, nicméně část děje se odehrává v kulisách předválečné Prahy... Čítať viac

  • Pevná väzba
  • Čeština
Vypredané

Zadajte e-mail a budeme vás informovať, keď bude kniha dostupná.

Dostupné v jednej knižnici. Požičať v knižnici

Ďalšie knižné vydania (2)
Úžasná dobrodružství Kavaliera a Claye - Michael Chabon, Odeon CZ, 2009
Pevná väzba
Čeština, 2009
Vypredané

Úžasná dobrodružství Kavaliera a Claye - Michael Chabon, Odeon CZ, 2004
Pevná väzba s prebalom
Čeština, 2004
Vypredané

Naši škriatkovia odporúčajú

Mami, oci, som online - Petra Arslan Šinková, Fortuna Libri, 2023

Viac o knihe

V anglosaské literární tradici není mnoho knih, které by tematicky souvisely s Československem. Chabonův příběh se začíná odvíjet v New Yorku na podzim roku 1939, nicméně část děje se odehrává v kulisách předválečné Prahy. Samuel Klayman (později se přejmenuje na Sammyho Claye) je sedmnáctiletý židovský chlapec z Brooklynu, zatímco jeho bratranec, o něco starší Josef Kavalier, uprchl z Čech před Hitlerem. Na své pouti za americkou svobodou Josef postupně cestuje přes Litvu, Rusko a Japonsko. Jeden čte sci‑fi a má rád komiksy i brakovou literaturu, druhý se zase věnuje magii a zbožňuje Harry Houdiniho. Utvoří spolu tým, v němž Sammy píše texty a Josef kreslí, vytvoří nového komiksového hrdinu jménem Eskapista, a se svým nápadem uspějí v nakladatelství. Josef, který si v Americe nechává říkat Joe, vkládá do postavy Eskapisty svou nenávist k nacistům.

Strhující román, ve kterém autor otevírá řadu velkých témat: jedním z nich je židovství, otázka útěku a exilu, či homosexualita.
Čítať viac
Počet strán
608
Väzba
pevná väzba
Rozmer
130×205 mm
Hmotnosť
720 g
ISBN
9788020716866
Rok vydania
2016
Edícia
Světová knihovna
Naše katalógové číslo
226790
Štýl
historický
Jazyk
čeština
Preklad
Vydavateľstvo
Odeon CZ
Kategorizácia

Našli ste nepresnosti? Dajte nám, prosím, vedieť!

Nahlásiť chybu

Máte o knihe viac informácií ako je na tejto stránke alebo ste našli chybu? Budeme vám veľmi vďační, ak nám pomôžete s doplnením informácií na našich stránkach.

Hodnotenia

4,4 / 5

5 hodnotení

2
3
0
0
0

Ako sa páčila kniha vám?

Recenzie čitateľov

Martin Danzinger
Neoverený nákup
20.10.2008
Golem všetkých komiksov
Tento príspevok prezrádza dôležité momenty deja, preto je skrytý, aby sme Vám nepokazili pôžitok z čítania.
Príbeh Chabonovho románu, ktorý je právom označovaný za jeden z veľkých amerických románov, sa odohráva počas zlatého veku amerického komixu, v čase nástupu pop-kultúry, šestákových románov a vytvárania "prísnej" logiky komiksu ako samostatného žánru.

Všetko sa začina jednej chladnej noci v Brooklyne, kde sa Sammy (ešte) Clayman delí o cigaretu s bratrancom Josefom Kavalierom, ktorý ušiel z nacistami okupovanej Prahy do New Yorku, kde sa bude všemožne snažiť o to, aby z Československa dostal celú rodinu, ktorá tam čelí neistému osudu.

Zo Sammyho sna, Josefovej potreby peňazí a kúzelníckej minulosti príde na svet Eskapista. Imaginárny superhrdina, majster únikov, ktorý má tak trošku z Houdiniho, niečo z Robina Hooda a malú štipku z Alberta Schweitzera. Pomáha všetkým na svete, ktorých ťažia reťaze tyranie. V prvom rade však v rámci Josefovej osobnej pomsty bojuje proti nacistom v Európe.

Realizmus New Yorku 30. - 40. rokov, surrealistických večierkov, nových druhov umenia striedajú hyperbolizované príbehy komiksových superhrdinov, ktorými nie sú posadnutí len ich od atramentu zašpinení, fajčiaci a popíjajúci tvorcovia, ale jedna celá generácia.

Dobrodružstvá Kavaliera a Claya sú "falošným" historickým románom. Chabon dopĺňa text poznámkami pod čiarou odkazujúcimi na neexistujúce zbierky komiksov z dielne dvoch bratrancov, podrobne sa venuje estetike a komerčným aspektom vydávania komiksov a v konečnom dôsleku aj ich polo-skutočnej histórii. V Houdiniho štýle necháva čitateľa, aby tejto ilúzii uveril.

Hoci sa môže zdať, že samotný rozsah tém, ktorých sa román dotýka, je príliš rozsiahly, Chabon sa netráca v detailoch, neskĺza k povrchnosti či k sentimentu a jednotlivé časti prepája ústrednou témou, ktorou je útek. Joe uteká pred bolesťou zo straty, výčitkami či "vinou tých, čo prežili" a Samy sa uzatvára pred svetom, dobrovoľne si odopiera akýkoľvek vzťah a splnenie svojho sna.

Chabonov štýl je čítavý, témy prepracované a napriek tomu, že sú presne lokalizované či už v čase alebo priestore, nechýba im aktuálnosť.
Čítať viac

Michael Chabon

Čítať viac

„Písmo hovorí, že Boh nám nepripisuje k dobru to, že máme radi ľudí, ktorých chceme mať radi. Nie. Pripisuje nám k dobru, ak milujeme nemilovateľné.“

Rovnako iný ako ja - Ron Hall, Denver Moore, 2011
Rovnako iný ako ja
Ron Hall, Denver Moore