Zatiaľ navždy - Števa Opremčáková, Marenčin PT, 2013

11,54 €

Pri nákupe nad 49 €
poštovné zadarmo
Zatiaľ navždy - Števa Opremčáková, Marenčin PT, 2013
Zatiaľ navždy - Števa Opremčáková, Marenčin PT, 2013

Zatiaľ navždy

Príbeh židovského chlapca

Ešte neboli vyvolané fotky z osláv jeho šestnástych narodenín a on bol už na druhej strane sveta. Sám, vydaný na milosť zazobanému bisexuálovi, ale aj svojim chlapčenským... Čítať viac

Vydavateľstvo
Marenčin PT, 2013
256 strán
4-5 hodín čítania

Ešte neboli vyvolané fotky z osláv jeho šestnástych narodenín a on bol už na druhej strane sveta. Sám, vydaný na milosť zazobanému bisexuálovi, ale aj svojim chlapčenským fantám. Či naozaj musel utiecť pred svojvoľným počínaním polície,... Čítať viac

  • Pevná väzba
  • Slovenčina

11,54 €

Vydavateľom odporúčaná cena: 11,90 €
U dodávateľa > 5 ks
Posielame do 7 – 8 dní

Dostupné v jednej knižnici. Požičať v knižnici

Naši škriatkovia odporúčajú

Nauč sa čítať v ľuďoch ako v knihách - Patrick King, Grada, 2024

Viac o knihe

Ešte neboli vyvolané fotky z osláv jeho šestnástych narodenín a on bol už na druhej strane sveta. Sám, vydaný na milosť zazobanému bisexuálovi, ale aj svojim chlapčenským fantám. Či naozaj musel utiecť pred svojvoľným počínaním polície, ukrutne umára jeho matku, hoci denne nachádza nespočetné množstvo indícií, že zo všetkých ziel, bol Jakubov únik do Izraela, tým najmenším.

Autorka šokujúco otvorene zachytáva nielen meniaci sa vzťah so synom, ktorý sa živelne vyrovnáva s náhlou nezávislosťou, ale aj so šarmantným Arabom a extraordinárnou príbuznou, niekoľkokrát väznenou za protikomunistické činy. Čitateľ tak, ako vo všetkých autorkiných dielach, nachádza aj v tejto knihe námet na myšlienku, nie iba na prijatie jej vyjadrenia. Znova sa ukáže, že odvaha nie je iba prázdne hrdinstvo, ale základný evolučný fenomén.
Čítať viac
Počet strán
256
Väzba
pevná väzba
Rozmer
130×200 mm
Hmotnosť
418 g
ISBN
9788081141874
Rok vydania
2013
Naše katalógové číslo
142924
Štýl
filozofický, duchovný
Jazyk
slovenčina
Pôvod
Slovensko
Vydavateľstvo
Marenčin PT
Kategorizácia

Našli ste nepresnosti? Dajte nám, prosím, vedieť!

Nahlásiť chybu

Máte o knihe viac informácií ako je na tejto stránke alebo ste našli chybu? Budeme vám veľmi vďační, ak nám pomôžete s doplnením informácií na našich stránkach.

Kúpte spolu
Zatiaľ navždy - Števa Opremčáková, Marenčin PT, 2013
Židovská krv - Števa Opremčáková, Marenčin PT, 2012
20,44 €

Hodnotenia

4,4 / 5

12 hodnotení

9
1
0
2
0

Ako sa páčila kniha vám?

Recenzie čitateľov

Ivan Jarkovský
Neoverený nákup
9.2.2016
odporúčam
Skúsená autorka Števa Opremčáková prináša v knihe Zatiaľ navždy odvážnu výpoveď o rodinných väzbách a lámajúcich sa predsudkoch na pozadí príbehu matky a syna. Čitateľa poučí o tom, ako sa stať váženým a uznávaným, a zavedie ho zo Slovenska až do Izraela. Tento titul nie je jej prvým dielom s tematikou židovstva, spisovateľka často využíva detaily zo svojho života na doplnenie fabuly (alebo opačne – skutočné fakty, ktoré si zachovala v spomienkach, dopĺňa fikciou).

Hlavná hrdinka knihy, doktorka práv a sudkyňa Kornélia (Nelly) Mayerová, sa nachádza v zložitej situácii. Jej šestnásťročný syn Jakub sa zaplietol s nesprávnymi ľuďmi, preto ho matka posiela ukryť sa pred mafiou i pred políciou najprv do Prahy a odtiaľ do Izraela. Neustále ju prenasledujú nezodpovedané otázky o jeho vine alebo nevine a o tom, či urobila správnu vec. Čitateľov by mala zrejme najviac šokovať milostná avantúra Židovky Nelly s Arabom Ashim plná opisov na hrane pornografie, no oveľa zarážajúcejšie pôsobí vykreslenie citlivého vzťahu medzi matkou a synom...

Opremčákovej môžu mnohí slovenskí spisovatelia a spisovateľky závidieť slovnú zásobu: je nadmieru bohatá, občas sa však zdá menej moderná až archaizujúca a napríklad vo vzájomnom oslovovaní sa matky a syna vzhľadom na ich vek neobvykle zdobená eufemizmami. Autorka zatiaľ a verme, že aj navždy dokazuje, že vie, čo treba zakomponovať do súčasného moderného románu. Únosne koketuje s prvkami trileru, ktorými sa snaží udržať čitateľovu pozornosť. Števa Opremčáková vonkoncom nepíše lacnú ženskú literatúru, naopak, svojou tvorbou nás utvrdzuje v presvedčení, že s ňou treba vážne a svojsky rátať aj v serióznych literárnych kruhoch.
Čítať viac
Jana Lascsáková
Overený zákazník
24.6.2013
:-)
Ďalšia kniha na ktorú som sa veľmi tešila. Čítala som doteraz všetko od autorky a opäť to bol zážitok. Môže vravieť kto chce, čo chce, ale naozaj len matky dokážu pre svoje dieťa urobiť aj nemožné. A o tom je táto kniha, ktorá síce opisuje osudy Židov, ale v popredí je materinská láska, ktorej sa nevyrovná nič... Veľmi dobre napísaná kniha... Čítať viac
Michaela Ella Ducsová
Neoverený nákup
21.6.2013
Kvalita a originalita
Tento príspevok prezrádza dôležité momenty deja, preto je skrytý, aby sme Vám nepokazili pôžitok z čítania.
Vziať do ruky každú ďalšiu knihu od tejto autorky znamená mať vysoké očakávania. Po dočítaní musím skonštatovať, že znova boli naplnené. Vrchovato. A vôbec ma to neprekvapuje. Príbeh Nely a jej syna vtiahne čitateľa do deja a ten sa nestačí diviť čo všetko musí matka kvôli synovi pretrpieť a prežiť. Na jednej strane je čitateľovi ľúto Nely, ktorá musí doslova poslať syna do sveta, aby ho doma nezavreli, ale na druhej strane drží palce tomu občas ľahkovážnemu mladíkovi, aby sa mu v tej cudzine nič nestalo. Z mnohých strán doslova cítiť strach matky o svoje jediné dieťa, ale zároveň akýsi nevyčerpateľný zdroj nádeje, že sa jej synovi nič zlé nestane a že napriek tomu, že je tak ďaleko, sa do ničoho zlého nezamotá a že sa bude mať dobre. Čo iné jej občas ostáva? Ako životný paradox potom vyznieva koniec knihy, lebo je to fakt ako „z pera života“, ako sa ten Jakubov napokon vyvinul. Jeho tvrdohlavosť, akási mladícka ľahkovážnosť a ľahkosť, dravosť a detsky neotrasiteľná viera vo vlastné sily, plány a sny, ho zo Slovenska prevedú do Izraela a napokon do Ameriky, kde je z neho úspešný človek. Táto cesta je pre neho dobrodružstvom, avšak pre jeho matku utrpením a hypnotizovaním telefónu. Pri čítaní mi neraz napadol hlboko pravdivý citát: „Najkrajším a najodvážnejším rozhodnutím v živote človeka je mať dieťa. Je to ako vytrhnúť si srdce z hrude a navždy ho nechať chodiť vedľa seba..." v Nelinom prípade a v prípade mnohých ďalších žien sa tam hodí dodatok.... alebo ho nechať ísť ešte omnoho ďalej.

Pomedzi to sa však prepletá aj samotný Nelin život a s ním súvisiace postavy, ktoré autorka dala do deja. Práve tie postavy, ich vykreslenie, sú silnou stránkou každej knihy tejto autorky. Ich charaktery sú tak plasticky vykreslené, že má človek pocit, že ich po dočítaní knihy už dôverne pozná. Navyše je to občas prehliadka „čudákov“ ktorí sa Nele do života pripletú. Mohamedán v nočnej košeli, homosexuál Pit, budúca nevesta Marge, z ktorej mi dupkom vlasy stávali :) či Nelina pražská teta Alica, ktorá je „kapitola sama o sebe“, jej trefné poznámky, jej samotný život... Páči sa mi aj to, že sa často dozvieme aj kopec bočných línií, iných príbehov, o iných ľuďoch, ktoré sú úplne nenásilne vtiahnuté do deja, ale nijako ho nerušia, práve naopak, autorka ich tam tak trefne vloží, že sa čitateľ rozptýli novinkou a potom sa znovu napojí na dej. Najlepšie na tom je, že sa mnoho vecí dozvedáme akoby úplne náhodou, tam kde to vôbec nečakáme.

Silnou stránkou knihy sú aj vlastné skúsenosti a životné poznania, ktoré autorka vkladá do deja a ktoré čitateľovi čosi povedia. Sú to silné myšlienky, avšak v žiadnom prípade gýče a klišé. Čitateľ sa nad mnohými musí zamyslieť, pozastaviť sa. Je ich plná kniha, ale žiadna z nich tam nie je navyše, nemá tendenciu poučovať či moralizovať, iba jednoducho úprimne a trefne popíše svoje pocity, ktoré zapadnú do deja ako posledný kúsok do skladačky a čitateľ musí len prikyvovať, že má pravdu. Teším sa na každú ďalšiu knihu z pera tejto autorky, lebo viem, že bude rovnako kvalitná a originálna ako všetky, ktoré doteraz napísala.
Čítať viac
čitateľ
Neoverený nákup
16.6.2013
dakujem
Na Tvoju knihu som si musel nájsť svoj čaj a rovnako tak ju nechať v sebe doznieť. Zaujímavé, u Teba si akosi viac ako inokedy uvedomujem, že tieto chvíle doznievania sú podstatné, lebo to značne posilní a rozšíri moje vnemy, možno pomôže obsiahnuť hĺbku. Nemusí to nevyhnutne znamenať pochopenie, skôr moje dekódovanie ale jednoznačne precítenie/obsiahnutie napísaného.

Co sa týka štylistiky, jednoznačný posun. Do vyššej kvalitatívnej úrovne. Vety prepracované, dôsledne poskladané, pútavé. Ja som si v podstate hovel, tešil som sa, "přímo jsem si chrochtal blahem" :-). Aj keď, niekedy som mal jemnú obavu, či postupne neodpadávajú niektorí menej vybavení čitatelia :-). Bude to znieť možno zvláštne, ale zamýšľam sa, či ak to pôjde takto ďalej, či nebol dosiahnutý strop, čo sa týka schopnosti širšej verejnosti vnímať napísané. To by som, vzhľadom na Tvoje príbehy, bral ako veľkú škodu (no hold, maintream).

Z pohľadu príbehu - na mňa funguje Tvoj dar zaujať, pohltiť, primäť k premýšľaniu. Úžasné. Prešiel som si všetkými Tvojimi dostupnými knižkami, preto vnímam Tvoj vývoj. Nielen po stránke formálnej ale aj obsahovej. Prerod z dievčatka, ktoré kope sama za seba, lebo inak nemôže a musí, ak chce prežiť. Na mladú dámu, ktorá taktiež musí ale aj chce, lebo chce niečo dobré dokázať. Potom zas mladá mamina. Sila ženúca vpred je priamo hmatateľná. Prerod na maminu a ženu, ktorá nič nedostane zadarmo, hľadajúcu možno tak trošku samú seba, ale podstata života sa javí jasná. Miestami som mal pocit, že všetko sa zdalo ľahšie, keď toho/tých proti Tebe bolo viac a boli to konkrétne osoby. V Zatiaľ navždy som cítil nový element (akoby) akejsi neurčitosti zacielenia, možno smútku ale možno len odchod a úplné nanahradenie cieľa.
Vnímal som ale aj inú vrstvu - synček Ti svojím vstupom do Tvojho života veľmi ale veľmi veľa dal - istú formu zmyslu (života?), dôvod, pre ktorý byť/ostať silná, pre ktorý neochvejne čeliť komukoľvek/čomukoľvek.
Po jeho dospievaní a odchode sa to javí slabšie. A podľa Tvojich kníh mám pocit, že Ty potrebuješ cieľ, zameranie, zmysel (posilnený existenciou nepriateľov či nepriazne osudu).
Nedá mi nenapísať - veľmi a úprimne Ti želám, aby si mala od synka taký osobne obohacujúci feedback (v pozitívnosti a šírke), ako veľmi ho Ty ľúbiš a ako veľmi je úspešný. Pretože to, ako ho ľúbiš, dokazuješ mnohými pasážami v knihe, v momentoch, keď prekračuješ vlastný tieň. A zdá sa, že sa z jeho úspechov chceš tešiť.
Ďakujem Ti, že si mi/čitateľom dovolila vstúpiť do Tvojho príbehu. Vážim si to a úprimne - ďakujem.
A ešte jedno - som rád, že si najprv napísala V Írsku prší inak. Fantasticky (mám pocit, že intuitívne) zvolený štart. Zdá sa, že kruh sa uzavrel. Alebo? :-)
Števka, som veľmi osobný ale sú to len moje domnienky/interpretácie.
Čítať viac
Ivo Brestovič
Overený zákazník
9.6.2013
názor
Tento príspevok prezrádza dôležité momenty deja, preto je skrytý, aby sme Vám nepokazili pôžitok z čítania.
Ja osobne nemám slov, preto použijem názor iného muža, ktorý túto mimoriadnu knihu doporučuje, tak isto ako aj ja:
Odlúčenie syna od matky, vášnivý vzťah s cudzincom, názorové, kultúrne i náboženské rozdiely, pracovné a kolegiálne peripetie - to všetko tvorí jadro štvrtej knihy autorky, ktorá si nedáva servítku pred ústa a úprimnými slovami opäť presviedča o svojom rozprávačskom talente. Chytľavý názov a výrazná obálka sú len čerešničkou na torte, trpko-sladkú chuť príbehu už musíte spoznať sami.

Hlavná postava, sudkyňa Kornélia, to nemá ľahké už od úvodných strán. Jej mladistvý syn Jakub sa zaplietol s nesprávnymi ľuďmi a aby sa vyhol hroziacemu nebezpečenstvu, Kornélia ho pošle k príbuzným do Prahy, odkiaľ putuje do Izraela. Pred zrakom čitateľov sa odohráva nielen prerod Jakuba z dospievajúceho chalana na zodpovedného mladého muža, ale aj vnútorný boj matky, ktorá sa musí vzdať života s jediným dieťaťom pre jeho vlastné dobro. Nie je to ľahké, Kornélia musí presvedčiť hlavne samu seba, že robí správnu vec. A hoci jej život v nasledujúcom období vypĺňajú len práca, samota a pochybnosti, nedopustí, aby ju to zlomilo. Práve naopak, so všetkým sa vyrovnáva s nezdolným cynizmom a tichou nádejou, že raz sa situácia obráti k lepšiemu.

Ako už býva u autorky zvykom, ponúka aj zaujímavý pohľad na kultúrne odlišnosti, v tomto prípade je to najvýraznejšie pri Kornéliinom vzťahu s Ashim. S pohľadným Arabom sa zoznámi pri návšteve Jakuba v Izraeli a keď mu opíše krásu Slovenska, Ashi sa ho rozhodne navštíviť. Netrvá dlho, kým medzi nimi preskočí povestná iskra a rozhorí premenlivý, neistý plameň. Števa Opremčáková sa nebojí zachádzať do podrobností ani pri opise ich vášnivých vzplanutí. Nebojte sa, autorkin cieľ nie je vôbec prvoplánový, pretože dokonca aj za dverami spálne sa prejavujú zvláštnosti v rozdielnych kultúrach a náboženstvách.

Z postáv vám určite utkvie v pamäti aj Kornéliina tragikomická kolegyňa Alica, jej pražská teta či Pit, bisexuálny boháč, u ktorého Jakub v Izraeli prebýva... Števa Opremčáková zase raz napísala knihu, ktorá vám poskytne priestor na množstvo otázok, ale zodpovedať si ich musíte podľa vlastného uváženia. Nemoralizuje, nepoúča, iba nastolí problém a nechá svoje postavy, aby sa s nimi popasovali, ako vedia. A práve v tom spočíva autorkino najväčšie tajomstvo úspechu - váži si čitateľov a nevnucuje im svoje názory či riešenia...


Čítať viac

Števa Opremčáková

Čítať viac

Vydavateľstvo Marenčin PT

Čítať viac
Kúpte spolu
Zatiaľ navždy - Števa Opremčáková, Marenčin PT, 2013
Židovská krv - Števa Opremčáková, Marenčin PT, 2012
20,44 €

„Podľa mňa si rozprávka. si očarujúca, statočná a prekrásna. a...a dúfam, že mi dovolíš, aby som bol súčasťou tvojho príbehu. “

Zasnený Neznámy - Laini Taylor, 2019
Zasnený Neznámy
Laini Taylor