Pri vode - Barbara Pribylincová, Vydavateľstvo Spolku slovenských spisovateľov, 2001

0,66 €

Pri nákupe nad 49 €
poštovné zadarmo
Pri vode - Barbara Pribylincová, Vydavateľstvo Spolku slovenských spisovateľov, 2001
Pri vode - Barbara Pribylincová, Vydavateľstvo Spolku slovenských spisovateľov, 2001

Pri vode

Táto malá kniha má v sebe príbeh, ktorý vás nepustí, pokým ho neprečítate celý. Osud Lolity a Patrika sa zamotáva, keď sa do ich vzťahu pripletie tretia osoba. Čítať viac

Vydavateľstvo
Vydavateľstvo Spolku slovenských spisovateľov, 2001
75 strán
1 hodina čítania

Táto malá kniha má v sebe príbeh, ktorý vás nepustí, pokým ho neprečítate celý. Osud Lolity a Patrika sa zamotáva, keď sa do ich vzťahu pripletie tretia osoba. Čítať viac

  • Brožovaná väzba
  • Slovenčina
Vypredané

Zadajte e-mail a budeme vás informovať, keď bude kniha dostupná.

Dostupné v 15 knižniciach. Požičať v knižnici

Naši škriatkovia odporúčajú

Nočná služba - Robin Cook, Ikar, 2024

Viac o knihe

Táto malá kniha má v sebe príbeh, ktorý vás nepustí, pokým ho neprečítate celý. Lolita Kapuletová navštevuje druhý rok školu herectva. V jednej reštaurácii sa zoznámi s mladým časníkom Patrikom a ten v jej srdci nahradí vzdialeného Gijoma.
Recenzie:
Beh po dráhe ideálov

Barbara Pribylincová sa už svojím debutom Na brehu oceána (1999) etablovala ako analytička ženskej duše, ako majsterka alegórie, skrytých významov a najmä umeleckej skratky. A táto skratkovitosť charakterizuje aj jej v poradí už druhú "knižôčku" Pri vode.

Kniha je výpoveďou o osude ženy v rozpuku mladosti, naivity a najmä v období predkladania si množstva ideálov a snov. Autorka dynamizuje rozprávanie minimalizáciou deskriptívnych zložiek, dokonca samotné postavy (neúplné znaky) sú zahalené rúškom tajomstva, lebo dôležitejšie ako fyzická podoba sú ich myšlienkové pochody a vnútorné boje.
Hlavná hrdinka menom Lolita Kapuletová v sebe spája dve rôzne a priam nezlúčiteľné postavy - Shakespearovu čistú a za lásku (ideály) sa obetujúcu Júliu a na druhej strane Nabokovovu potvorskú "nymfičku" Lolitu, ktorá si namiesto obetovania sa za ideály volí cestu doháňania mužov k vlastnému sebazničeniu. A tak sa "schizofrenická postava" na jednej strane utieka k ilúziám (hypotetický, ale o to lákavejší vzťah s Gijomom) a na strane druhej je konfrontovaná so svetom reality (nerovný a čisto fyzický vzťah s Patrikom), avšak videným cez ružové okuliare shakespearovských zaľúbencov. Konfrontáciou ilúzie, či sna a skutočnosti, Pribylincová oživuje klasický spor z obdobia romantizmu, odejúc ho do moderného šatu.

Z boja dvoch žien - dvoch stránok osobnosti - spomínanej Júlie a Lolity, ako dočasný víťaz vychádza oná naivita Júlie, ale hlavne fatalizmus hrdinky a jej pasivita: "Lolita mala takmer dvadsaťjeden rokov a chlapca menom Patrik. Nikam spolu nechodili, nikto ich spolu nevidel, stretávali sa len v spálni. No aj tak bola Lolita Kapuletová šťastná. Aspoň mi telo nevyjde nazmar, hovorievala si" (s. 45). Lolita Kapuletová po celý čas len stojí pri vode (pred šťastím, o ktoré by sa mohla svojím konaním pričiniť i vo sfére reality) a bojí sa do nej vstúpiť. Neustálym utiekaním sa ku Gijomovi (k túžbe, snu, žiadostivosti) si kompenzuje svoje nenaplnené ideály
z obdobia dospievania. V záverečnej kapitole sa vzbúri druhá stránka osobnosti, "nymfička", sledujúca svoje osobné šťastie. Zabúda na svoj svadobný deň s Patrikom, rozbíja ilúzie o ideálnom vzťahu s Gijomom: "Na pobreží Čierneho mora sa strhla búrka. Slané vlny sa desivo rozbíjali o skaly. Vzali so sebou aj zazátkovanú fľašu od koňaku, ktorá sem doplávala až z Belgicka a tá sa rozbila tiež" (s. 71) - sen sa pre ňu stáva skutočnosťou a ona sa odhodlá vstúpiť do vlastných vôd života. Pribylincovej text vnímam ako výzvu preskúmať magické hlbiny vôd našich životov. Spôsobom, akým sa vo svojich zatiaľ dvoch knižkách vnára do vnútra hrdiniek, núti tiež čitateľov
k ponoru do vlastnej duše, ba priam si nárokuje, aby jej knihy neboli len o akýchsi ľuďoch, ale aby to boli knihy práve o nás. A o mne, o tebe, o nej, o ňom... hovorí aj kniha Pri vode.
Barbora Baranová, Knižná revue 5/2002
Čítať viac
Počet strán
75
Väzba
brožovaná väzba
Rozmer
160×160 mm
Hmotnosť
211 g
ISBN
8080611327
Rok vydania
2001
Naše katalógové číslo
10517
Jazyk
slovenčina
Pôvod
Slovensko
Vydavateľstvo
Vydavateľstvo Spolku slovenských spisovateľov
Kategorizácia

Našli ste nepresnosti? Dajte nám, prosím, vedieť!

Nahlásiť chybu

Máte o knihe viac informácií ako je na tejto stránke alebo ste našli chybu? Budeme vám veľmi vďační, ak nám pomôžete s doplnením informácií na našich stránkach.

Hodnotenia

Ako sa páčila kniha vám?

„Svet nie je čiernobiely, niekedy musíte pracovať s odtieňmi šedej...“

Slepé oko - Stuart MacBride, 2013
Slepé oko
Stuart MacBride