Trnava, ruža krvavá - Jožo Nižnánsky, Media klub, 2001

6,27 €

Pri nákupe nad 49 €
poštovné zadarmo
Trnava, ruža krvavá - Jožo Nižnánsky, Media klub, 2001
Trnava, ruža krvavá - Jožo Nižnánsky, Media klub, 2001

Trnava, ruža krvavá

Prvé vydanie zabudnutého románu najčítanejšieho slovenského románopisca Čítať viac

Vydavateľstvo
Media klub, 2001
211 strán
3 hodiny čítania

Prvé vydanie zabudnutého románu najčítanejšieho slovenského románopisca Čítať viac

  • Pevná väzba
  • Slovenčina
Vypredané

Zadajte e-mail a budeme vás informovať, keď bude kniha dostupná.

Dostupné v 40 knižniciach. Požičať v knižnici

Naši škriatkovia odporúčajú

Nočná služba - Robin Cook, Ikar, 2024

Viac o knihe

   Dej románu sa odohráva v dobe najväčšieho protihbsburského povstania, ktoré viedol František Rákoczi na začiatku 18. storočia. Autor opisuje kruté boje povstaleckých vojsk a cisárskej armády, kurucov a labancov. Všetko v mene náboženskej slobody a túžbe po dôstojnom živote. Na osudoch hrdinov vykresľuje dobovú atmosféru Trnavy v pútavom príbehu plného lásky, zrady, hrdinstva, ale aj lži a nerozhodnosti, pričom dômyselne spája historické udalosti s vlastnou fantáziou.
Recenzie:
História, na slovíčko

Hoci sa literatúra ako celok mení, nadobúda vždy nové hodnoty, tvary a venujú sa jej noví predstavitelia, nájdu sa stálice, ktoré na literárnom nebi žiaria už pekných pár rokov. Takým je nepochybne najčítanejší slovenský románopisec Jozef Nižnánsky (1903-1976), prežívajúci svoj tvorivý vrchol najmä v prvej polovici 20. storočia. Prostredníctvom Media klubu, ktorý vydáva jeho súborné dielo, sa v rukách čitateľov objavuje aj dnes - na pultoch je už desiaty román Trnava, ruža krvavá, navyše knižne vychádza prvý raz a v úprave synovca J. Nižnánskeho.

Na jednej strane je Trnava, ruža krvavá historický román a zachytáva boje prívržencov Františka Rákocziho v 18. storočí, na strane druhej je to román ľúbostný a rieši problematické postavenie lásky v dobe poznačenej predsudkami (majetkové pomery, spoločenské postavenie, vierovyznanie), no nechýbajú ani vtipné epizódky z každodenného života ľudu (nočné lapanie záškodníka u Hrašovských).

Hlavnými aktérmi príbehu sú bratia Adam a Michal Dulovci a dianie okolo nich má niekoľko polôh: boje kurucov a labancov, ľúbostný vzťah bratov, zápas bratov so sokmi v láske. Nižnánsky pri budovaní charakterov a konfliktu románu využíva "metódu zhody a náhody". Až neuveriteľná podobnosť osudov bratov, ktorých beh života na istý čas rozdelil, v nás vyvoláva pochybnosti, či náhodou nejde o jednu a tú istú postavu. Obaja začínajú ako pisári, obaja sa zaľúbia do dcér svojich starostov, obaja majú sokov v láske (labanci Scharudi a Benický) a obaja v závere uspejú v snahe stať sa spoločensky hodnými svojej lásky.

Nižnánsky ako historické podložie príbehu využíva boje labancov a kurucov, čím ho začleňuje do konkrétneho obdobia. Nesiaha však po naturalistickom opise vražedného zápolenia, ale preniká do vnútra ľudí, najmä kurucov. Zobrazuje intrigy a lesti, ktoré im dopomohli k víťazstvám, ale i zradu vlastných znamenajúcu porážku. Na podčiarknutie historickej validity faktov mu slúži topografia (presný geografický opis postupu vojsk). A aj keď dobytím Trnavy labancami by sa malo všetko skončiť, autor zostáva optimistom a jeho otvorený záver signalizuje novú nádej.

Podobne ako v ľudovej rozprávke i Jozef Nižnánsky opisuje zápas dobra a zla, využíva bohatý repertoár historických a fiktívnych postáv odzrkadľujúcich ovzdušie slovenských miest danej doby a siaha po istom stupni idealizácie či priam hyperbolizácie postáv, keď do protikladu stavia dobrých kurucov (Dulovci) a zlých labancov (Scharudi a Benický). Zároveň nezabúda poukazovať na pevný charakter a nezlomnú vôľu a silu prostého človeka - otca bratov Dulovcov, ktorého ani neúspech a opakované požiare nivočiace jeho majetok nezlomili, ba skôr posilnili. A to je vlastne odkaz románu Trnava, ruža krvavá: Nedať sa zlomiť ničím a nikým, nepokoriť sa a nezradiť vlastné ideály! V závere zajatí kuruci odmietajú prisahať vernosť cisárovi a volia radšej utrpenie, ako by mali zapredať svoje duše...
Barbora Baranová, Knižná revue 19/2001
Čítať viac
Počet strán
211
Väzba
pevná väzba
Rozmer
297×206 mm
Hmotnosť
367 g
ISBN
8055100810
Rok vydania
2001
Naše katalógové číslo
8962
Štýl
historický
Jazyk
slovenčina
Vydavateľstvo
Media klub
Kategorizácia

Našli ste nepresnosti? Dajte nám, prosím, vedieť!

Nahlásiť chybu

Máte o knihe viac informácií ako je na tejto stránke alebo ste našli chybu? Budeme vám veľmi vďační, ak nám pomôžete s doplnením informácií na našich stránkach.

Hodnotenia

3,0 / 5

3 hodnotenia

0
0
3
0
0

Ako sa páčila kniha vám?

Recenzie čitateľov

29.7.2019
Potulky od Trnavy po Modru.
Knižka aká sa vidí dnes už málokedy. Minimálne svojou prenádhernou väzbou je ojedinelá. Pre mňa zvláštny štýl písania zaručil, že titul i keď patrí medzi tenšie, tak nebol prečítaný za pár hodín jediného dňa a tým pádom som si ho viac vychutnala. Hodili by sa do knihy podľa mňa dobové fotografie, ktoré by umocnili zážitok z čítania. Treba ju vedieť precítiť. Čítať viac

„Ak nejestvuje nič také ako šťastný koniec, nech sa príbeh skončí teraz.“

Knižnica na kolesách - David Whitehouse, 2015
Knižnica na kolesách
David Whitehouse