Zrod cely - Juraj Alner, Dilema, 2001

4,32 €

Pri nákupe nad 49 €
poštovné zadarmo
Zrod cely - Juraj Alner, Dilema, 2001
Zrod cely - Juraj Alner, Dilema, 2001

Zrod cely

Novely známeho slovenského novinára. Čítať viac

Vydavateľstvo
Dilema, 2001
160 strán
2-3 hodiny čítania

Novely známeho slovenského novinára. Čítať viac

  • Brožovaná väzba
  • Slovenčina
Vypredané

Zadajte e-mail a budeme vás informovať, keď bude kniha dostupná.

Dostupné v štyroch knižniciach. Požičať v knižnici

Naši škriatkovia odporúčajú

Nočná služba - Robin Cook, Ikar, 2024

Viac o knihe

 Novely známeho slovenského novinára, ktoré sú výberom z autorovej
dlhoročnej tvorby. Kafkovsky pohľad na svet je jednou z pozitívnych čŕt knižky.
Recenzie:
Úprimné svedectvá

Knižka obsahuje tri novely: Zrod cely, Neviditeľný a Zločin Márie Pichlovej. Tento úvodný výpočet považujem za veľmi dôležitý pre orientáciu čitateľa, nakoľko vďaka nedostatočnému grafickému odlíšeniu v obsahu i texte vzniká dojem, že sa v publikácii nachádza osem navzájom nesúvisiacich próz.

Autor, ktorý počas svojho života (pozri životopis na zadnej strane obálky) na vlastnej koži spoznal praktiky totalitnej moci, načrtáva pred nami obraz nenápadnej cesty k neslobode. Hlavný hrdina Ján býva v solídnom dome uprostred mesta. Jedného dňa mestská rada pridelí jeho obydlie Ústavu nápravných opatrení a Ján sa postupne dostáva do súkolia zmien, ktoré začínajú láskavými odporúčaniami a končia príkazmi. Neskôr je obvinený zo sprisahania proti vrchnosti. Cez peripetie s dozorcami a skúsenosťou s cenzúrou textov Tolstého, Balzaca a iných klasikov sa napokon podivuhodným spôsobom dostáva von, aby si uvedomil, že zabudol, ako sa správa slobodný človek.

Príbeh môžeme chápať ako alegóriu Československa (solídny dom uprostred mesta - t.j. Európy). Autor trefne upozorňuje na skutočnosť, že tí, čo neodporovali pri nástupe nového režimu nemajú právo na vavríny, "pretože všednosť dnešných šarvátok prehlušuje veľkosť udalostí, ktoré sa už skončili" (s. 42). Rušivo pôsobí len záverečná vysvetľujúca pasáž, ktorá ma pripravila o radosť z bezprostredného odhaľovania. Režimom bitý autor mal zrejme zamlčiavania už plné zuby...

V druhom, najrozsiahlejšom texte knižky Neviditeľný cítiť aj bez autorovho záverečného upozornenia, že pred a pri tvorbe tohto dielka Wellsov rovnomenný román nečítal, závan inej inšpirácie. Príbeh je variáciou na dávnu tému človeka, ktorý odrazu môže všetko, no nedokáže to využiť. Hlavný hrdina Kornel zdedí po otcovi plášť neviditeľnosti. Najprv sa snaží zbohatnúť, užívať si, potom pomáhať druhým. Je však neúspešný, lebo vždy myslí len na seba. Napriek niekoľkým vydareným sekvenciám pôsobí príbeh rozvláčne. Autor navyše okamžite po príbehovej pasáži pridáva morálne poučenie, takže celok nevnímame ako novelu, ale skôr ako súbor exempiel, spojených do prapodivnej modernej legendy.

Tretia próza je dejovo najkompaktnejšia. Alner v nej vykresľuje situáciu náhlej epidémie, v ktorej najväčšiu hrôzu nepredstavuje vonkajšie nebezpečie, ale nevypočítateľná rovnica ľudskej psychiky. Dôsledky epidémie ilustruje na rodine bohatých Pichlovcov. Hoci postavy pôsobia miestami príliš modelovo, zovretosť a dramatický spád spolu s témou príjemne evokujú Čapkovu Bielu nemoc.

Dva pokusy o antiutópiu a jeden o psychologickú sondu prostredníctvom prvku fantastického ozvláštnenia (plášť neviditeľnosti) ponúkajú čitateľovi množstvo zaujímavých úvah a myšlienok. Autor na pomerne malej ploche vysvetľuje zložitý mechanizmus totalitnej moci. Z umeleckého hľadiska texty vysoko hodnotiť nemožno, lebo vysvetľujúca zložka tu jednoznačne prevláda nad estetickou. V každom prípade však podávajú cenné svedectvo o dobe, ktorá je už - dúfajme - definitívne za nami.
Miloš Ferko, Knižná revue 18/2001
Čítať viac
Počet strán
160
Väzba
brožovaná väzba
Hmotnosť
217 g
ISBN
8096841343
Rok vydania
2001
Naše katalógové číslo
8095
Jazyk
slovenčina
Pôvod
Slovensko
Vydavateľstvo
Dilema
Kategorizácia

Našli ste nepresnosti? Dajte nám, prosím, vedieť!

Nahlásiť chybu

Máte o knihe viac informácií ako je na tejto stránke alebo ste našli chybu? Budeme vám veľmi vďační, ak nám pomôžete s doplnením informácií na našich stránkach.

Hodnotenia

Ako sa páčila kniha vám?

„Svet nie je čiernobiely, niekedy musíte pracovať s odtieňmi šedej...“

Slepé oko - Stuart MacBride, 2013
Slepé oko
Stuart MacBride