Kolumbia La Vega sa k nám do pražiarne dostala od importéra Chicas Industry. Zrnká z tohto lotu vypestoval Hugo Gualaco. „Pred dvadsiatimi rokmi sme získali farmu La vega, na ktorej sme začali pestovať varietu caturra. V roku 2012 došlo k silnému napadnutiu kávovníkov kávovou hrdzou. Boli sme teda nútení hľadať iné variety, ktoré by bol odolnejšie voči tejto chorobe. Ako alternatíva sa ponúkal bourbon rosado, teda pink bourbon. Keď som však zistil, že caturra vo svete kávy akosi vymiera, rozhodol som sa ponechať časť caturry. Musel som sa postarať sa o to, aby tento malý lot prežil, a izolovať ho od ostatných kávovníkov. Keď som začal pracovať v senzorickom svete, uvedomil som si, že v odrodách, s ktorými pracujem, je veľký potenciál. Veľmi sa mi páči, že vždy, keď hodnotím a ochutnávam rôzne procesy svojich káv, tak sa mi otvárajú úžasné chute a profily. “
My sme si vybrali varietu caturra rojo, ktorá fermentovala 70 hodín vo vreciach. Jedná sa o súčasť suchého procesu spracovania kávy. Kolumbia La Vega nás zaujala svojou sviežou a lahodnou chuťou červeného pomaranču, manga a kakaových bôbov.
Táto káva je ideálna na prípravu štavnatého espressa, alebo na lahodný filter.
CHUŤOVÝ PROFIL: červený pomaranč, kakaové bôby, mango
NADMORSKÁ VÝŠKA: 1600 m. n. m.
ODRODA: Caturra Rojo
ZBER: 09/2023
SPRACOVANIE: Suché