Malá lhářka - Pascale Robert-Diard, Argo, 2024

13,49 €

Pri nákupe nad 49 €
poštovné zadarmo

Malá lhářka

Patnáctiletá Lisa je dívka velmi spontánní, veselá a kromě toho fyzicky nápadně vyspělá. Přitahuje pozornost kluků a říká se o ní ledacos. Pak se změní. Je skleslá, uzavřená,... Čítať viac

Vydavateľstvo
Argo, 2024
192 strán
3-4 hodiny čítania

Patnáctiletá Lisa je dívka velmi spontánní, veselá a kromě toho fyzicky nápadně vyspělá. Přitahuje pozornost kluků a říká se o ní ledacos. Pak se změní. Je skleslá, uzavřená, neustále se slzami na krajíčku. Dospělí okolo ní si dělají starosti.... Čítať viac

  • Pevná väzba
  • Čeština
16,39 €

13,49 €

-18 %
Na sklade 2 ks
  • Osobný odber 24. 5.
  • Na vašej adrese 24. 5.

Osobný odber

Kníhkupectvá
24. 5.
balíkovo
24. 5.
AlzaBox
24. 5.
Packeta
24. 5.
Slovenská pošta
(na poštu)
24. 5.
BalíkoBOX
24. 5.

Doručenie na adresu

Kuriér Packeta HD
24. 5.
Kuriér GLS
24. 5.
Slovenská pošta
(na adresu)
24. 5.

Naši škriatkovia odporúčajú

Cilla Börjlind, Rolf Börjlind: Oko noci. Ikar, 2024

Viac o knihe

Patnáctiletá Lisa je dívka velmi spontánní, veselá a kromě toho fyzicky nápadně vyspělá. Přitahuje pozornost kluků a říká se o ní ledacos. Pak se změní. Je skleslá, uzavřená, neustále se slzami na krajíčku. Dospělí okolo ní si dělají starosti. A naléhají na ni tak dlouho, až přizná: někdo ji znásilnil. Podezření skoro ihned padá na Marca. Nebudí důvěru, vystřídal mnoho žen, vyzkoušel i pár mužů a dost pije. Je obžalován a odsouzen k deseti letům vězení, z něhož na svou obhajobu rozesílá dopisy plné vykřičníků. Když dojde na odvolací řízení, je už Lisa plnoletá. Vstoupí do kanceláře advokátky Alice na malém městě a prohlásí: „Chci, aby mě zastupovala žena.“ A všechno začne nanovo. Ale jinak.
Čítať viac
Originálny názov
La Petite menteuse
Počet strán
192
Väzba
pevná väzba
Rozmer
130×200 mm
Hmotnosť
309 g
ISBN
9788025743539
Rok vydania
2024
Naše katalógové číslo
2372461
Jazyk
čeština
Preklad
Vydavateľstvo
Argo
Pre koho
pre dospelých
Kategorizácia

Našli ste nepresnosti? Dajte nám, prosím, vedieť!

Nahlásiť chybu

Máte o knihe viac informácií ako je na tejto stránke alebo ste našli chybu? Budeme vám veľmi vďační, ak nám pomôžete s doplnením informácií na našich stránkach.

Hodnotenia

1,0 / 5

1 hodnotenie

0
0
0
0
1

Ako sa páčila kniha vám?

Recenzie čitateľov

Natália z nathalysreading
Neoverený nákup
6.5.2024
Táto kniha ma nahnevala a neviem, či dokážem recenziu napísať bez prezradenia deja, no budem sa snažiť. Vopred vás upozorňujem, že nejaké skutočnosti tu spomeniem. Nedá sa tomu vyhnúť.

Vydavateľstvo Argo je zárukou kvality a francúzska literatúra má v mojom srdci špeciálne miesto, takže som si Malú lhářku musela prečítať. No nebolo to podľa môjho gusta. Vykreslenie postáv bolo priemerné: vedeli sme o nich to podstatné, ale ani o trochu viac. Dej bol síce napínavý a ja som bola zvedavá, ako sa situácie vyvinú, ale napokon ma všetko veľmi sklamalo. Ako žena poznám našu krehkosť a zraniteľnosť, no mám pocit, že v poslednej dobe sa na knižnom trhu objavujú príbehy, ktoré chcú silou-mocou pretláčať do popredia feminizmus. Spisovatelia sú ochotní vygumovať aj logiku sveta, len aby dielo obhajovalo ženy. Tento obraz spoločnosti sa mi nepáči.

Chápem, že autorka sa pokúšala vykresliť zraniteľnosť žien a skazenosť mužov, no v určitom bode som to už považovala za prehnané, lebo to podkopávalo základy férového sveta. Bolo to napísané tak, akoby právo byť nevinné mali iba ženy. Za každú cenu teda treba ohýbať realitu, len aby sa ukázalo prstom na niekoho iného. Muži boli vykreslení ako najväčšie zlo. Hlavná postava bola síce obeťou, to sa nedá poprieť, no jej prípad sa nakoniec vykryštalizoval úplne inak, a to nebrala spisovateľka vôbec do úvahy. Videla iba čiernu a bielu a oddelila ich hrubou čiarou. No ľudia sú viac ako toto škatuľkovanie. Príbeh je naklonený ženám, lebo vidíme väčšinou pohľad Alice. To bola možno chyba. Spravodlivosť akoby uletela do diaľav spolu so zdravým rozumom. Všetci máme rovnaké práva, ale Pascale si to asi nemyslí, alebo to len nezvládla napísať dobre - nezaujato.
Čítať viac

Recenzie, kritiky

„Fascinující klášterní krimi ve stylu Umberta Eca.“ Bieler Tagblatt

„Filosofické dobrodružství a „bildungsroman“ v jednom: Hürlimann vypráví o dospívání ve švýcarském klášterním internátu i o mýtech, které mají větší váhu než historická fakta.“ Deutschlandfunk

Vydavateľstvo Argo

Čítať viac

„Všetko sa vždy začína a končí pravdou.“