Gauguin - Ingo F. Walther, Taschen, 2001

8,27 €

Pri nákupe nad 49 €
poštovné zadarmo
Gauguin - Ingo F. Walther, Taschen, 2001
Gauguin - Ingo F. Walther, Taschen, 2001

Gauguin

Monografia jedného z otcov moderného umenia. Čítať viac

Vydavateľstvo
Taschen, 2001
Počet strán
96

Monografia jedného z otcov moderného umenia. Čítať viac

  • Brožovaná väzba
  • Angličtina
Vypredané

Zadajte e-mail a budeme vás informovať, keď bude kniha dostupná.

Ďalšie knižné vydania (3)
Gauguin - Ingo F. Walther, Taschen, 2017
Pevná väzba s prebalom
Angličtina, 2017
Na sklade 1 ks
-3 %

15,99 €


Gauguin - Ingo F. Walther, Taschen, 2013
Pevná väzba
Angličtina, 2013
Vypredané

Gauguin - Ingo F. Walther, Taschen, 2006
Brožovaná väzba
Čeština, 2006
Vypredané

Ďalšie knižné vydania

Naši škriatkovia odporúčajú

Bohyne a prízraky - Juraj Červenák, Artis Omnis, 2024

Viac o knihe

  Paul Gauguin začal maľovať ako 25. ročný, predtým obyčajný bankový úradník. Po počiatočnom úspechu v kruhu impresionistov začal spolupracovať s Vincentom van Goghom, zariadili si spoločný ateliér a žili spolu, pokým sa nezačala vážne prejavovať van Goghova duševná choroba.
 Obaja boli veľkí experimentátori v oblasti farby, zameriavali sa na tzv. lokálny tón, teda na farbu, ktorú má každý predmet v istom okamihu. Zaujímala ich najmä jej symbolická hodnota, čím sa stali zakladateľmi symbolizmu konca 19. a začiatku 20. storočia. "Farba sama o sebe vyvoláva pocity, ktoré práve tým, že nás vzrušujú, ukrývajú pre nás určitú hádanku. Preto ju teda musíme používať, rešpektujúc túto hádankovosť, ale nie ku zobrazovaniu, ale k dosiahnutiu hudobnej harmónie a pôsobeniu, ktoré je jej vlastné, vychádza z jej prirodzenosti, z jej vnútornej mystickej tajomnej sily".
(Lamač, M.: Myšlenky moderních malířů. Praha 1968).
  Gauginova citlivosť sa plno rozvinula najmä po návšteve na Tahiti. Maľoval krajinu, ľudí v nej žijúcich, ich zvyky, spôsob života. Prinášal kus exotiky, krásu ženských tiel a prírodné umenie, ktoré vzbudzovalo veľký záujem u ostatných umelcov v Paríži.
Unavený, s povesťou maliara južných morí, sa rozhodol vrátiť späť do Francúzska, ale pred príchodom zomrel na syfilis na ostrove Marquis.



 Ingo F. Walther (narodený v r. 1940) študoval stredovek, literatúru a dejiny umenia vo Frankfurte nad Mohanom a Mníchove. Publikoval množstvo štúdií v oblasti literatúry a umenia.
Čítať viac

Našli ste nepresnosti? Dajte nám, prosím, vedieť!

Nahlásiť chybu

Máte o knihe viac informácií ako je na tejto stránke alebo ste našli chybu? Budeme vám veľmi vďační, ak nám pomôžete s doplnením informácií na našich stránkach.

Hodnotenia

5,0 / 5

1 hodnotenie

1
0
0
0
0

Ako sa páčila kniha vám?

„Život ide ďalej. Vždy to nejako išlo ďalej. Pochodeň, ktorú v nekonečnom štafetovom behu podával bežec bežcovi, až kým nedosiahla určený cieľ.“