Poviedka 2007, Koloman Kertész Bagala, 2008

8,20 €

Pri nákupe nad 49 €
poštovné zadarmo

Poviedka 2007

Zborník najlepších prác jedenásteho ročníka literárnej súťaže

    Tohto ročníka sa zúčastnilo 557 autorov. Na základe rozhodnutia poroty, ktorá bola zostavená z finalistov predchádzajúcich ročníkov, bolo ocenených 10 poviedok... Čítať viac

    Séria
    Poviedka
    Vydavateľstvo
    Koloman Kertész Bagala, 2008
    296 strán
    4 hodiny čítania

    Tohto ročníka sa zúčastnilo 557 autorov. Na základe rozhodnutia poroty, ktorá bola zostavená z finalistov predchádzajúcich ročníkov, bolo ocenených 10 poviedok... Čítať viac

    • Pevná väzba
    • Slovenčina
    Vypredané

    Zadajte e-mail a budeme vás informovať, keď bude kniha dostupná.

    Dostupné v 15 knižniciach. Požičať v knižnici

    Naši škriatkovia odporúčajú

    Temné sekundy - Karin Fossum, mamaš, 2024

    Viac o knihe

    Tohto ročníka sa zúčastnilo 557 autorov. Na základe rozhodnutia poroty, ktorá bola zostavená z finalistov predchádzajúcich ročníkov, bolo ocenených 10 poviedok. V zborníku sú okrem nich uverejnené aj medailóny autorov, informácie o priebehu súťaže, zoznam poviedok, ktoré postúpili do druhého a tretieho kola a predslov predsedu poroty Máriusa Kopcsaya.

    Každý ročník Poviedky priniesol bohatú úrodu. Ročník 2007 nie je výnimkou. Pred porotou stála ťažká úloha prekliesniť sa množstvom prác, pri zrode ktorých azda stála naozaj len chuť, potom vyberať z tých dobrých, lepších a najlepších, rozlúčiť sa s viacerými nápaditými textami, ktoré sa nezmestili do prvej desiatky, dohodnúť sa na víťazovi... Veľmi tesný bol súboj o samotné prvenstvo. Vyrovnané pozície mali dve poviedky - citlivá a pritom civilná a nenútená próza Richarda Pupalu s názvom Zo školy a domov, a rovnako nenútene neľútostná až cynická a pritom pravdivá sonda do malomestskej komunity hip-hoperov, lúserov a feťákov s názvom Rispekt od Kataríny Uhrovej... Márius Kopcsay, predseda poroty

    Obsah:

    Predslov predsedu poroty
    Gabriela Alexová: Bodka za letom
    Mila Barinych: Pohľadnica z Istrie
    Ladislav Kravčík: Cesta do Bratislavy
    Martin Marek: Robo
    Richard Pupala: Zo školy a domov
    Sasa: Hra
    Miro Šifra: Tvoje rozhodnutie neísť za Irmou Weinerovou
    Andrea Tibenská: Nehovor mi to
    Katarína Uhrová: Rispekt
    Bohuslava Vargová: Dieťa
    Doslov
    Čítať viac
    Počet strán
    296
    Väzba
    pevná väzba
    Rozmer
    125×180 mm
    Hmotnosť
    247 g
    ISBN
    8089129966
    Rok vydania
    2008
    Naše katalógové číslo
    46161
    Jazyk
    slovenčina
    Pôvod
    Slovensko
    Séria
    Poviedka
    Vydavateľstvo
    Koloman Kertész Bagala
    Kategorizácia

    Našli ste nepresnosti? Dajte nám, prosím, vedieť!

    Nahlásiť chybu

    Máte o knihe viac informácií ako je na tejto stránke alebo ste našli chybu? Budeme vám veľmi vďační, ak nám pomôžete s doplnením informácií na našich stránkach.

    Hodnotenia

    3,0 / 5

    2 hodnotenia

    0
    0
    2
    0
    0

    Ako sa páčila kniha vám?

    Recenzie, kritiky

    Poviedky z Poviedky sa dajú preži(u)ť
    Ocenené práce súťaže Poviedka 2007 spája všednosť a konflikt ukotvený v každodennosti

    V textoch o textoch by sa nemalo písať o okolnostiach. Tobôž vzniku diel, pretože pre zážitok čitateľa sú takmer vždy nepodstatné. Ale tentoraz to inak nejde. Kali Bagala Poviedku 2007 sľúbil. Sľúbil už po tom, ako bolo všetkým jasné, že jeho vydavateľstvo končí, vtedy ešte netušiac, či náhodou nie definitívne.

    Už sme si mysleli, že Poviedke, súťaži prestížnej i zatracovanej, smiešnej i smutnej, odzvonilo. A ono nie, len to trochu trvalo, skoro rok. Napriek tomu či možno práve preto kričme hurá. Poviedka stále patrí k tomu najprestížnejšiemu, čo na domácej literárnej scéne vzniká. A pritom sa neutápa v akademických klišé. Vie dýchať, občas i pokašliavať, vie nad­chnúť, občas sklamať a niekedy si pri jej textoch dokonca poviete, že trafili.

    Aktuálna dozrievala dlho. Vraj neskorý zber, načim sa spýtať, či trochu nie prezretý. Nie je, ale aktuálnu poviedku možno zhrnúť slovami ako banalita a prežívanie všednosti. Česť výnimkám. Všednosť a práve konflikt ukotvený v každodennosti je to, čo mnohé texty spája. Je pritom jedno, či to je sídliskové prežívanie niekde na (aj spoločenskej) periférii alebo vidiecka ilúzia vo vojnou zmietanej krajine.

    Ak má byť úlohou literatúry reflektovať, odrážať žitie, v poriadku. Vtedy sa netreba pýtať, nakoľko môžu byť zrkadlá pokrivené. Len vtedy tak tíško namietnete, že tomu trochu chýba fantázia. Až má človek pocit, akoby fantastika do literatúry nepatrila. Nechcime špekulovať, hádam to nie je vkusom poroty.

    Víťazná poviedka Zo školy a domov Richarda Pupalu je čosi, čo mohol zažiť každý. Malé dejiny malých ľudí, ktoré občas napíšu veľké príbehy, čo si aj tak nikto nevšimne. Príbehy, ktoré sa môžu odohrať za ktorýmikoľvek dverami, veď každá rodina má svojho démona.

    Rispekt Kataríny Uhrovej (2. miesto) je tak trochu Denežkinová, a tak trochu Maslowská. Piešťanské sídliskové decká v karikatúre pouličnej pop-, pod- i nadkultúry. Bolo by to smiešne, keby slovenský hip-hop takto často nefungoval. Len tomu chýba čosi osobité. Uťahovať si z repu začína byť módne, podo­tknime, že oprávnene, ale prečo neponúknuť čosi viac? Napriek tomu je to svieži, konečne moderný text, napísaný autentickým jazykom.

    Bodka za letom Gabriely Alexovej (3. miesto) je roztatárená, rozkošná letná poviedočka akoby vystrihnutá zo ženského lifestyle magazínu. Nič menej, nič viac. Príjemná chvíľka strávená s i nad literatúrou.

    Je výborné, že Poviedka 2007 vôbec vyšla. Je tiež dobré, že Bagala znovu vydáva knihy. Či jednotlivé texty možno označiť za nie práve najmodernejšie témou i jazykom a že im možno chýba istá dávka odvahy reagovať na svet aj smerom do budúcnosti, nielen v duchu pars pro toto, to už je vec vkusu.

    Preto sa tešme, že Poviedka vyšla.

    SME, 7.4.2008

    „Ať jsou bohové kdokoli, nejsou to žádní blbci. Naše posedlost slávou v nich určite vzbudzuje zároveň smích i úžas.“

    Příliš blízko jatek - Charles Bukowski, 2012
    Příliš blízko jatek
    Charles Bukowski